Ποιο είναι το πρώτο βήμα το οποίο υποδηλώνει τον ερχομό της άνοιξης όσον αφορά τις αλλαγές που κάνουμε στο σπίτι μας; Μα, φυσικά, το μάζεμα των χαλιών! Η συγκεκριμένη διαδικασία, αποτελεί μία από τις βασικές… εαρινές εργασίες μας, οι οποίες -αν θέλετε να ξέρετε- δεν γίνονται χωρίς λόγο! Η ανοιξιάτικη «γενική καθαριότητα», αποτελεί μία ξεχωριστή τελετουργία η οποία -σύμφωνα με τις παλιές γενιές- μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τα «κακά» του χειμώνα, να διώξουμε το «γκρίζο» του και να καλωσορίσουμε οτιδήποτε φρέσκο και νέο στη ζωή μας. Βασικό κομμάτι της διαδικασίας αυτής αποτελεί, όπως ήδη αναφέραμε, η καθαριότητα και η φύλαξη των χαλιών. Κάποιοι, επιλέγουν να αναλάβουν τόσο την καθαριότητα, όσο και τη φύλαξη των χαλιών τους εξ’ ολοκλήρου μόνοι τους. Οι περισσότεροι, όμως, ξεκινούν να αναζητούν το ιδανικό ταπητοκαθαριστήριο το οποίο θα αναλάβει την όλη διαδικασία. Αν συγκαταλέγεστε και εσείς ανάμεσα σε αυτούς, οι επόμενες γραμμές θα σας φανούν αρκετά ενδιαφέρουσες. Γιατί; Επειδή εκεί θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε ούτως ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή, μια και η σωστή επιλογή ταπητοκαθαριστηρίου είναι σημαντική τόσο όσον αφορά την φροντίδα των χαλιών μας, όσο και την υγεία μας. Ποια είναι, λοιπόν, τα στοιχεία εκείνα τα οποία μπορούν να μας δείξουν ότι κάνουμε τη σωστή επιλογή;

  1. Η έδρα του της επιχείρησης. Το ταπητοκαθαριστήριο το οποίο θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχει μία υπαρκτή έδρα. Είναι σημαντικό να ελέγξουμε πως υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για τον σωστό καθαρισμό. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει ένα κτήριο εξοπλισμένο με τα αντίστοιχα μηχανήματα για το σωστό πλύσιμο και στέγνωμα των χαλιών μας.
  2. Το νερό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των χαλιών. Είναι πολύ σημαντικό να σιγουρευτούμε ότι το νερό που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των χαλιών είναι… καθαρό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν προέρχεται από κάποια γεώτρηση, γεγονός το οποίο μπορεί να επιφέρει προβλήματα όχι μόνο στα χαλιά, αλλά και στην υγεία μας (λόγω της κακής ποιότητάς του).
  3. Τα κατάλληλα προϊόντα. Ένα καλό ταπητοκαθαριστήριο, χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας απορρυπαντικά, με ουδέτερο PH, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον (βιοδιασπώμενα), τα οποία καθαρίζουν σε βάθος τα χαλιά χωρίς να αφήνουν υπολείμματα.
  4. Ο τρόπος στεγνώματος. Ελέγχουμε τον χώρο στον οποίο στεγνώνουν τα χαλιά. Θα πρέπει να είναι ένας κλειστός χώρος, προστατευμένος από εξωτερικές περιβαλλοντικές μολύνσεις. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι σημαντικό η υγρασία να μην παραμένει στο χαλί μας προκειμένου να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο, μιας και π.χ. η παραμονή του χαλιού μας κάτω από τον ήλιο και μέσα στη ζέστη θα «απομάκρυνε» την υγρασία, αλλά θα έστρωνε το έδαφος για να αναπτυχθούν οι μικροοργανισμοί, προτού καν φτάσει το χαλί και πάλι στο σπίτι μας.
  5. Η εμπειρία και η γνώση του προσωπικού. Μία συζήτηση με τον υπεύθυνο μπορεί να λύσει οποιαδήποτε απορία μας και να καθοδηγήσει την τελική απόφασή μας, σφραγίζοντάς τη με απόλυτη επιτυχία.

Photo: Sven Brandsma via Unsplash