Αν έχεις τζάκι στο σαλόνι σου, τότε μάλλον γνωρίζεις την κυρίαρχη θέση που καταλαμβάνει στο χώρο, ιδίως το χειμώνα. Τόσο η ζεστασιά που προσφέρει, όσο και το χαρακτηριστικό άρωμα του ξύλου που καίγεται, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χαράς και οικειότητας. Ωστόσο, μιας και ο ρόλος του είναι τόσο σημαντικός για το σαλόνι, γιατί να μην ασχοληθείς και με τη διακόσμηση τζακιού, ώστε να του δώσεις την όψη που επιθυμείς; Οι επιλογές σου είναι πάρα πολλές για να έχεις τη σιγουριά ότι το αποτέλεσμα ταιριάζει με την αισθητική σου.

1 Χρώμα γύρω απ’ το τζάκι

Για τη διακόσμηση σαλονιού με τζάκι, η επιλογή του χρώματος είναι πολύ σημαντική. Φυσικά, μπορείς να επιλέξεις ένα χρώμα για το τζάκι σου, το οποίο κάνει χτυπητή αντίθεση με το χρώμα των τοίχων. Έτσι, τονίζεις παραπάνω τη θέση του τζακιού σου, σε σημείο όπου δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

2 Επένδυση τζακιού με διάφορα υλικά


Mια πραγματικά όμορφη επένδυση τζακιού μπορεί να γίνει με φυσική πέτρα σε μορφή πλακιδίων. Η πέτρα θα δώσει στο τζάκι σου έναν αέρα μεγαλοπρέπειας, αλλά ταυτόχρονα παράδοσης, καθώς η πέτρα είναι ένα πολύ αγαπημένο υλικό στη χώρα μας.

3 Σωστός καθαρισμός της εστίας

Καμία διακόσμηση τζακιού δε μοιάζει ολοκληρωμένη, αν η εστία είναι βρώμικη και γεμάτη στάχτες. Για το λόγο αυτό, πριν καταπιαστείς με τα υλικά της διακόσμησης σου, θα πρέπει να ασχοληθείς με τον καθαρισμό της εστίας τζακιού. Φυσικά, για να γίνει με ασφάλεια ο καθαρισμός, καλό είναι η εστία να μην έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετές ώρες, ώστε να είναι κρύα.

4 Τοποθέτηση επίπλων γύρω απ’ το τζάκι
Η μεθοδική τοποθέτηση των επίπλων του καθιστικού γύρω απ’ το τζάκι έχει πολύ μεγάλη σημασία για να πετύχεις την τέλεια εικόνα του χειμωνιάτικου σαλονιού. Συστήνεται να τοποθετήσεις τις πολυθρόνες, ή τον καναπέ σου σε σημείο, όπου να αντικρίζει το τζάκι.

5 Ένα τζάκι στο χώρο του σαλονιού είναι ο τέλειος τρόπος για να διακοσμήσεις το σπίτι σου στο ρουστίκ στυλ διακόσμησης. Σε περίπτωση που δεν έχεις ακούσει για το συγκεκριμένο στυλ, βασίζεται στην ιδέα της σύνδεσης με τη φύση. Τα βασικά χρώματα του είναι τα γήινα χρώματα, όπως το καφέ, το πράσινο και το μπεζ. Όσο για τα υλικά που κυριαρχούν στο ρουστίκ στυλ, είναι στοιχεία της φύσης, όπως το ξύλο και η πέτρα.

6 Φθινοπωρινές κατασκευές
Αν σου αρέσει να στολίζεις το σπίτι σου με δικές σου χειροτεχνίες, μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου διακοσμητικά στοιχεία για το τζάκι. Έτσι, το προσωπικό σου γούστο θα κυριαρχεί στο χώρο, ενώ η διακόσμηση τζακιού δε θα σου κοστίσει πολύ.

7 Πίνακας ζωγραφικής
Τα έργα τέχνης είναι πάντα ευπρόσδεκτα στη διακόσμηση σαλονιού, αλλά και στη διακόσμηση τζακιού.

8 Παχύφυτα εσωτερικού χώρου
Τα παχύφυτα είναι μικρά φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τα οποία τοποθετούνται σε μικρές γλάστρες.

9 Διακοσμητικά μπουκάλια
Τα διακοσμητικά μπουκάλια είναι ιδανικά για κάθε διακόσμηση, καθώς μπορείς να τα διαμορφώσεις όπως θέλεις.

10 Κηροπήγια
Μια κλασική ιδέα για διακόσμηση τζακιού, αλλά πάντα επίκαιρη.