«Λυπούμαστε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ως αποτέλεσμα, σταματήσαμε να εργαζόμαστε σε όλα τα έργα μας στη Ρωσία», δήλωσε ο ιδρυτής της Foster + Partners, Norman Foster. Το στούντιο αρχιτεκτονικής του Φόστερ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμμετείχε σε δύο έργα στη Ρωσία.

Το ελβετικό στούντιο Herzog & de Meuron ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει να εργάζεται στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

 

«Η εισβολή στην Ουκρανία και οι βίαιες ενέργειες του Πούτιν και της ρωσικής κυβέρνησης είναι ενάντια σε κάθε αξία που έχουμε ως διεθνή, συνεργατική πρακτική», ανέφερε το στούντιο. Ως εκ τούτου, η Herzog & de Meuron αποφάσισε να αναστείλει τις εργασίες μας σε ρωσικά έργα».

Η Herzog & de Meuron σταμάτησε το έργο της Ζυθοποιίας Badaevskiy στη Μόσχα και τις πολυκατοικίες που σχεδίαζε ως μέρος της ανάπλασης του εγκαταλειμμένου εργοστασίου στη Μόσχα. Το ελβετικό στούντιο αρχιτεκτονικής έχει πρωτοστατήσει και ενώσει έναν αυξανόμενο αριθμό αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και πολιτιστικών ιδρυμάτων για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία.

Ως εταιρεία και κοινότητα με περισσότερες από 40 διαφορετικές εθνικότητες, η ανησυχία μας έγκειται τόσο στους Ουκρανούς όσο και στους Ρώσους συναδέλφους μας τους οποίους υποστηρίζουμε σε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση», συνέχισε. «Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι η ειρήνη μπορεί να αποκατασταθεί σε αυτήν την περιοχή το συντομότερο δυνατό» γράφουν σε δήλωσή τους.

Η απόσυρσή των Herzog & de Meuron ακολουθεί την αναστολή εργασιών των συναδέλφων τους, David Chipperfield Architects και Zaha Hadid Architects στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα.

Σε απάντηση στην εισβολή, η Εθνική Ένωση Αρχιτεκτόνων της Ουκρανίας κάλεσε τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων να εκδιώξει την Ένωση Αρχιτεκτόνων της Ρωσίας από τον οργανισμό.

Πηγή:lifo.gr,naftemporiki.gr