Οι δυνατότητες της τεχνολογίας, τα πράσινα project, η ανακύκλωση υλικών, η έλλειψη χώρου. Οι βασικές αναζητήσεις της αρχιτεκτονικής σήμερα..
Οι δυνατότητες της τεχνολογίας, τα πράσινα project, η ανακύκλωση υλικών, η έλλειψη χώρου. Οι βασικές αναζητήσεις της αρχιτεκτονικής σήμερα. Πρωτότυπες κατασκευές τριών διαστάσεων, σπίτια μεγέθους που δεν έχουμε συνηθίσει, “πράσινα”, στο νερό, βιώσιμα. Σπίτια και τάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις είδαμε εντός 2022 και που το 2023 πιθανότατα θα κυριαρχήσουν. Παρακάτω αναλυτικά οι τάσεις μέσα από λέξεις και εικόνες και όπως αυτές παρουσιάζονται στο yankodesign.com:
 
#1 Τρισδιάστατη Αρχιτεκτονική.
 
Η τρισδιάστατη αρχιτεκτονική έχει γίνει σιγά- σιγά μια αξιόπιστη μορφή κατοικίας τα τελευταία χρόνια και την βλέπουμε να βρίσκεται στο πιλ της τη νέα χρονιά. Και αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς έχει πάρα πολλά οφέλη! Αποτελεί μια απλή, αποτελεσματική, οικονομική και έξυπνη τεχνική που μειώνει τον κίνδυνο σφαλμάτων και εξοικονομεί επίσης πολύ χρόνο. Ακόμη εξαλείφει πολλά κουραστικά βήματα κατά τη διαδικασία κατασκευής και απλοποιεί τα πράγματα. Η startup “Azure” που εδρεύει στο Λος Άντζελες εκτυπώνει 3D προκατασκευασμένα μικροσκοπικά σπίτια χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο πλαστικό! Οι μοντέρνες και φουτουριστικές κατασκευές διαθέτουν γυάλινους τοίχους, ιδιαίτερο φωτισμό και πόρτες. Να σημειωθεί ότι εκτυπώνονται μέσα σε 20 ώρες..
 
#2 Μικροσκοπικά σπίτια
 
Τα μικροσκοπικά σπίτια ξεκίνησαν ως μια χαριτωμένη τάση πριν από περίπου 2 χρόνια και με τον καιρό υιοθετήθηκαν από ανθρώπους ανά τον κόσμο. Χρησιμοποιούνται πραγματικά ως μια εξαιρετική επιλογή διαμονής. Τα μικροσκοπικά σπίτια αναμένεται να αυξηθούν σε δημοτικότητα το 2023, ωστόσο φέτος θα δούμε σπίτια που θα έχουν μια μορφή που είναι ακόμη πιο συμπαγής, χωρίς συμβιβασμούς ως προς τη λειτουργικότητα και με εξαιρετικά φιλική τιμή. Η Ark Tiny Homes σχεδίασε το λεγόμενο «μοντέλο δέλτα». Αυτό το εξαιρετικά μονωμένο μικροσκοπικό σπίτι δεν το νιώθεις καθόλου στενό και είναι πραγματικά ευκαιρία στην τιμή των 59.500 δολαρίων! Βρίσκεται στην πόλη Heber, UT. Περιλαμβάνει μια σειρά από ανέσεις και γενναιόδωρο χώρο διαβίωσης. Συνιστά ένα εξαιρετικό παράδειγμα συμπαγούς μικροσκοπικού σπιτιού σε λογική τιμή..
 
#3 Βιοφιλικός Σχεδιασμός Για τη βιοφιλική αρχιτεκτονική ακούστηκαν πολλά το 2022.
 
Αναμένεται ότι θα γίνει μια καθιερωμένη και ευρέως αποδεκτή τάση το 2023. Μέσα από τον βιοφιλικό σχεδιασμό στόχος είναι να δημιουργηθούν σπίτια που μας βοηθούν να χτίσουμε και να αναπτύξουμε μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη σχέση με τη φύση. Η “γενναιόδωρη” ποσότητα φυσικού φωτός και τα πράσινα φυτά είναι σημαντικά χαρακτηριστικά των σπιτιών που ορίζονται από βιοφιλικό σχεδιασμό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το “Welcome to the Jungle House”. Σχεδιασμένο από το CplusC Architectural Workshop, το καινοτόμο αυτό σπίτι διαθέτει λαχανόκηπο στον τελευταίο όροφο και σύστημα aquaponics όπου θα βρεις ψάρια. Το σπίτι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ως ένα πείραμα για βιώσιμη αστική διαβίωση..

 

#4 Σπίτια και απανθρακωμένο ξύλο
 
Υπήρξε μια άνοδος σε σπίτια που ήταν “ντυμένα” από απανθρακωμένο ξύλο το 2022 και κρίνεται ότι το 2023, αυτό το υλικό θα σημειώσει πραγματική άνοδο. Είναι μια εξαιρετική πρακτική βιώσιμου σχεδιασμού, η οποία ξεκίνησε στην Ιαπωνία την περίοδο Έντο (1603-1867). Η επένδυση απανθρακωμένου ξύλου είναι εξαιρετικά ανθεκτική– μπορεί μεταξύ άλλων να απομακρύνει τα έντομα και να γίνει αδιάβροχη. Το Baker Boys Beach House, που βρίσκεται στο Νότιο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, είναι “ντυμένο” εξ ολοκλήρου με απανθρακωμένη ξυλεία και επιτρέπει στους κατοίκους να απολαύσουν την εμπειρία της παραλιακής. Το σπίτι είναι εμπνευσμένο από τοπικά κάμπινγκ, όπου το μαγείρεμα, ο ύπνος και η συγκέντρωση γίνονται κάτω από κοινή στέγη. Ως εκ τούτου, το σπίτι σχεδιάστηκε για να είναι ένας κοινόχρηστος χώρος, όπου όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι τοποθετημένοι σε ένα συμπαγές επίπεδο..

 

#5 Προκατασκευασμένη Αρχιτεκτονική.
 
 
 
Τα προκάτ έχουν πληθώρα πλεονεκτημάτων – από το να κάνουν τα έργα πιο οικονομικά μέχρι να επιτρέπουν στους αρχιτέκτονες να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην απλότητα. Οι τεχνικές προκατασκευής εξασφαλίζουν επίσης ότι τα έργα παραμένουν πιο βιώσιμα και ευέλικτα. Βοηθούν επίσης στην αντιμετώπιση προβλημάτων έλλειψης εργατικού δυναμικού σε χώρες. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα φοβερής προκατασκευασμένης κατοικίας είναι το Coodoo. Διαθέτει κυρτό και μίνιμαλ ατσάλινο πλαίσιο με στρογγυλεμένες άκρες και εντυπωσιακούς γυάλινους τοίχους από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Οι όμορφοι γυάλινοι τοίχοι επιτρέπουν στο ηλιακό φως να εισέρχεται για τα καλά στο σπίτι. Το Coodo μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα σχεδόν οπουδήποτε – πρόκειται για ένα φορητό προκατασκευασμένο σπίτι με ρόδες!.
 
 
#6 Πλωτά κτίρια
 
Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και έρχεται κατά πάνω μας σαν τσουνάμι, και αν λάβουμε υπόψη την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τότε έχουμε να κάνουμε πραγματικά με μια παγκόσμια κρίση στα χέρια μας. Ίσως χρειαστεί να κάνουμε στροφή στο νερό κάποια στιγμή, αλλά ελπίζουμε όχι πολύ σύντομα. Με τη γη να έχει συνεχώς αυξημένο πληθυσμό, υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό των πλωτών αρχιτεκτονικών κατασκευών. Δηλαδή, στις μέρες μας υπάρχουν ακόμη και πλωτές σάουνες! Σχεδιασμένο από το σουηδικό στούντιο Sandellsandberg, το Big Branzino είναι μια πλωτή σάουνα γύρω από το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης. Διαθέτει μεταξύ άλλων ελάχιστη ξύλινη δομή και μια μάλλον μοναδική οροφή σε σχήμα τόξου, η οποία στεγάζει την κεντρική αίθουσα σάουνας. Οι εξωτερικοί χώροι της όμορφης σάουνας είναι φινιρισμένοι με σανίδες πεύκου, επιτρέποντας στην πλωτή κατασκευή να ενωθεί αρμονικά με τα γύρω δάση που θα διασχίζει..

 

#7 Μπρουταλιστικές κατασκευές από σκυρόδεμα
 
Η μπρουταλιστική αρχιτεκτονική εστιάζει κυρίως σε κατασκευές που είναι βαριές και σχεδόν «βάρβαρες». Οι δομές δημιουργούν μοτίβα και συνθέσεις με φως και σκιές, κάτι που προσθέτει ένα παιχνιδιάρικο στοιχείο στην κατά τα άλλα ογκώδη και μονολιθική εμφάνισή τους. Σχεδιασμένο από το Studio Symbiosis για μια μεγάλη οικογένεια, η Villa KD45 είναι ένα τέτοιο σπίτι από σκυρόδεμα με μια μαγευτική πράσινη οροφή. Το σπίτι περιλαμβάνει έναν αρκετά εντυπωσιακό κήπο και χτίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τα μεγάλα δέντρα που το περιβάλλουν. Τα δέντρα στην πραγματικότητα βοήθησαν στην κατασκευή του κήπου, λόγω της θέσης τους που επηρέασε τη θέση του σπιτιού στη βορειοανατολική γωνία..

 

#8 Βιώσιμη Αρχιτεκτονική
Το 2023 η βιωσιμότητα γίνεται ανάγκη και είναι κάτι που πρέπει να ενσωματώσουμε σε κάθε κομμάτι της ζωής μας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Σε μια προσπάθεια “συγχχώνευσης” βιωσιμότητας και αρχιτεκτονικής, οι αρχιτέκτονες στρέφονται προς το σχεδιασμό σπιτιών που είναι πραγματικά βιώσιμα και όχι απλώς πράσινα. Στόχος εδώ είναι η πραγματική ένωση με τη φύση και η αρμονική συνύπαρξη με αυτήν. Αυτά τα σπίτια επίσης μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα και ενθαρρύνουν έναν πιο βιώσιμο και καθαρό τρόπο ζωής. Σχεδιασμένο από το Studio Saxe, το Raintree House στο Guanacaste της Κόστα Ρίκα είναι ένα εκπληκτικό καταφύγιο μέσα στη ζούγκλα που ταιριάζει άψογα με το περιβάλλον. Σε μια προσπάθεια να προκληθεί ελάχιστη ζημιά στο περιβάλλον, κάθε δέντρο στο ακί.

 

#9 Σπίτια- κοντέινερ
 
Τα σπίτια- κοντέινερ έχουν πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον! Φανταστείτε να επαναχρησιμοποιήσετε ένα εμπορευματοκιβώτιο και να το μετατρέψετε σε σπίτι, χωρίς να συμβάλετε σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Τα δοχεία αποστολής συνήθως καθαρίζονται, ενισχύονται και συνδέονται προκειμένου να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για ένα σπίτι. Ακολουθεί ο εξοπλισμός με υδραυλικά, ηλεκτρικό ρεύμα και όλες τις άλλες σύγχρονες ανέσεις που χρειάζεται ένα σπίτι. Ένα τέτοιο εξαιρετικό σπίτι κατασκευασμένο από επαναχρησιμοποιημένο εμπορευματοκιβώτιο αποστολής είναι το Shiship Cabin της Repère Boréal. Shiship σημαίνει «πάπια» στη γλώσσα των ιθαγενών Innu. Αυτή η καμπίνα βρίσκεται στο Κεμπέκ του Καναδά. Είναι η σύγχρονη εκδοχή μιας καμπίνας στην άγρια φύση και είναι γεμάτη με ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα που εξοικονομούν χώρο, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά που χρειάζεται κανείς για να ζήσει μια άνετη καθημερινή ζωή..

 

#10 Κατασκευές σε ξυλοπόδαρα
 
Τέλος, αναμένεται εκθετική αύξηση στον αριθμό των κατασκευών πάνω σε ξυλοπόδαρα. Πέραν του ότι αυτές οι κατασκευές προσφέρουν καλύτερη θέα, εξυπηρετούν κιόλας διάφορους περιβαλλοντικούς σκοπούς, ειδικά εάν η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει με τον ρυθμό που γνωρίζουμε. Σκεφτείτε μόνο τις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες. Σχεδιασμένο από το σουηδικό αρχιτεκτονικό στούντιο Wingårdhs, το Trakt Forest Hotel στο Småland είναι ουσιαστικά πέντε γραφικές καμπίνες που στηρίζονται πάνω σε πέντε μεταλλικά ξυλοπόδαρα..

Πηγή: parallaximag.gr