Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων (ΑΙΑ) ρώτησε τους αρχιτέκτονες ποιες περιμένουν να είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο σχεδιασμό των σπιτιών και τους ζήτησε να καταθέσουν τις προβλέψεις και το όραμά τους για την κατοικία των επόμενων χρόνων μέχρι το 2025.

Αντί για φουτουριστικά ρομπότ-υπηρέτες και ιμάντες μεταφοράς τροφής που θα περίμεναν μερικοί, οι απαντήσεις υπογραμμίζουν ότι η οικοδομική βιομηχανία θα πρέπει να παλέψει με τις μακροπρόθεσμες παγκόσμιες μεταβολές στο περιβάλλον και με τα νέα δημογραφικά δεδομένα.

Οι τάσεις που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν την εστίαση σε υλικά που δεν αρρωσταίνουν τον άνθρωπο, στη θωράκιση του σπιτιού από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και στα χαρακτηριστικά εκείνα που θα βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν στο σπίτι τους και σε μεγάλη ηλικία.

Οι αλλαγές στον σχεδιασμό του σπιτιού καθοδηγούνται επίσης από το γεγονός ότι πολλά νεότερα νοικοκυριά έχασαν το σπίτι τους στην διάρκεια της κρίσης και αναμένεται να αγοράσουν ένα άλλο χαμηλότερης δαπάνης.

Αυτή η νέα γενιά των αγοραστών σπιτιού δοκίμασε ένα διαφορετικό σύνολο εμπειριών από εκείνους που αγόρασαν σπίτι πριν από μια δεκαετία, όταν η αγορά της κατοικίας απολάμβανε την έκρηξή της.

«Πέρασαν πραγματικά 15 έως 20 χρόνια από τότε που η αγορά κατοικίας ήταν φυσιολογική, με όλες τις έννοιες της λέξης», είπε ο κ. Kermit Baker, οικονομολόγος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων, τονίζοντας:

« Έχουμε μια ολόκληρη νέα γενιά αγοραστών που απόκτησαν το σπίτι τους τότε, αλλά νομίζω ότι οι εργολάβοι έχουν διαπιστώσει ότι σήμερα δεν μπορούν απλά να ξεσκονίσουν τα παλιά μοντέλα σπιτιού και να αρχίσουν να χτίζουν τα πρώτα τους σπίτια και πάλι, όπως παλιά».

Η πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι νέοι δεν είναι απαραίτητα πρόθυμοι για ακριβές αναβαθμίσεις.

Με τις τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια να αυξάνονται, πολλοί είναι αυτοί που ήδη παλεύουν να επιβιώσουν και δεν είναι διατεθειμένοι για πομπώδη έξοδα.
Αλλά με πτώση των τιμών κατοικίας και με βελτίωση της αξιοπιστίας της, αυτό μπορεί να αλλάξει, υποστηρίζουν οι αρχιτέκτονες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελλοντικές τάσεις μοιάζουν με επιστροφή στο παρελθόν, όπως η χρήση πιο φυσικών και λιγότερων συνθετικών υλικών.

«Δεν υποστηρίζω ότι το μέλλον του αειφόρου σχεδιασμού είναι μόνο η περίεργη πλευρά του», δήλωσε ο Lindsay Suter, ένας αρχιτέκτονας από τη Βόρεια Bradford, Conn.

Είναι σίγουρο ότι ο σχεδιασμός κατοικιών στις ΗΠΑ θα υποστεί αρκετά σημαντικές αλλαγές κατά την επόμενη δεκαετία.

Πιθανότατα οι αλλαγές αυτές θα καθορίζονται από τις οικονομικές και δημογραφικές εξελίξεις περισσότερο, παρά από τις τεχνολογικές καινοτομίες.

Η γήρανση του πληθυσμού, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη από τις φυσικές καταστροφές και η οδυνηρά αργή οικονομική ανάκαμψη που δυσκολεύει τα νέα νοικοκυριά να αποκτήσουν δική τους στέγη, όλα αυτά είναι παράγοντες που θα καθορίσουν τον σχεδιασμό της μελλοντικής κατοικίας, του οποίου οι κυριότερες 10 τάσεις είναι οι εξής:

1. Αυτόματος έλεγχος εξ αποστάσεως

Διαδίδεται όλο και περισσότερο η τεχνολογική ολοκλήρωση με την υποστήριξη των προσωπικών συσκευών αυτοματοποιημένου ελέγχου της θερμοκρασίας, της ασφάλειας και του φωτισμού.
Θα έχουμε μια συνεχή επέκταση του σχεδιασμού και της προσβασιμότητας σε όλο το σπίτι, με μια σειρά από παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν ένα πιο προσιτό περιβάλλον.
Η τάση αυτή ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι έχουμε μια μεγάλη γενιά νοικοκυριών που αρχίζουν να σκέφτονται πιο σοβαρά τις στεγαστικές ανάγκες τους για τα επόμενα χρόνια. Διότι, κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών η πλειοψηφία των Baby Boomers θα έχουν καβαλήσει τα 65 και εκείνα τα νοικοκυριά που παραμένουν ενεργά σε εργασίες βελτίωσης του σπιτιού, θα σκεφτούν περισσότερο για το πώς να ενσωματώσουν την προσβασιμότητα στις παρεμβάσεις που κάνουν.

2. Υγεία εσωτερικού περιβάλλοντος

Αυξάνεται η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με θέματα περιβαλλοντικής υγείας, οδηγώντας σε πιο εκτεταμένη χρήση χρωμάτων και βιομηχανικών ειδών ξύλου χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε πτητικές ουσίες, σε χρήση φυσικών ινών για τις ταπετσαρίες και χρήση χαλιών χωρίς την υποστήριξη από κάτω του πολυβινυλοχλωριδίου.
Επίσης, αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα συστήματα καθαρισμού του αέρα.
Η αναδυόμενη ανησυχία για θέματα περιβαλλοντικής υγείας επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο οικιστικό περιβάλλον.
Μια πρόσφατη εθνική έρευνα καταναλωτών διαπίστωσε ότι το 25% των ιδιοκτητών σπιτιού υποπτεύονται τουλάχιστον ότι το σπίτι τους μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα υγείας, ενώ ένα 20% ήταν σίγουρο για το αν θα πρέπει να ανησυχεί ή όχι.
Οι ενοικιαστές, δεδομένου ότι έχουν μικρότερη ικανότητα να ελέγχουν το οικιστικό τους περιβάλλον, εκφράζουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα ανησυχίας.
Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα του σπιτιού βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ανησυχίας, αλλά επίσης συχνά αναφέρονται και η ποιότητα του νερού, καθώς και τα δυνητικά επιβλαβή υλικά ή χημικές ουσίες μέσα στο σπίτι.

3. Ασφάλεια στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών

Αυξάνεται η ζήτηση για στρατηγικές σχεδιασμού που ενισχύουν τα σπίτια στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, ανεμοθύελλες).
Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει την ανυψωμένη κατοικία, τα παράθυρα με τζάμια ανθεκτικά στην πρόσκρουση, τα ειδικά ασφαλή δωμάτια και την εφεδρική γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακόμη μια σόμπα ξύλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

4. Συστήματα ενέργειας και ανάκτησης

Αυξάνεται η χρήση ενεργειακά αποδοτικών και αειφόρου σχεδιασμού προϊόντων, όπως τα ηλιακά πάνελ, τα συστήματα ανάκτησης νερού και οι θερμοσίφωνες.

5. Υποδομές για την τρίτη ηλικία

Αποκτούν μεγαλύτερη σπουδαιότητα τα σχεδιαστικά μέτρα που θα προνοήσουν για τη γήρανση του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ευρύτερων διαδρόμων, των πρόσθετων κιγκλιδωμάτων και των χώρων του ενός επιπέδου.

6. Υποδομή υποστήριξης των συσκευών, ανοιχτές κουζίνες

Ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην κουζίνα και το μπάνιο.
Η μεγάλη ύφεση συνέπεσε με μια περίοδο τεχνολογικών καινοτομιών.
Πολλοί καταναλωτές συμπληρώνουν τον παραδοσιακό επιτραπέζιο υπολογιστή τους με φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες, smart phones κτλ.
Αυτό δημιούργησε την ανάγκη για παροχή υποδομής μέσα στα σπίτια που να υποστηρίζει όλες αυτές τις συσκευές.
Αυτές οι συσκευές, λειτουργώντας μέσα στο σπίτι, ή εξ αποστάσεως, καθορίζουν την αυτόματη λειτουργία (έναρξη, διακοπή) άλλων συσκευών της κουζίνας και του μπάνιου, όπως είναι οι συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας και νερού και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών, με αποτέλεσμα τη βιωσιμότητα των πόρων, που σήμερα προκαλεί μια παγκόσμια ανησυχία.
Ο ανοιχτής έννοιας σχεδιασμός των κουζινών θα θα προτιμάται απ’ όλο και περισσότερους χρήστες.

7. Χαλαρή ζωή στους εξωτερικούς χώρους

Η ζωή στην εξοχή κερδίζει διαρκώς δημοτικότητα ευνοώντας έτσι τις επενδύσεις σε εξωτερικούς χώρους διαβίωσης.
Οι διάφοροι τρόποι ζωής (lifestyles) γίνονται πιο ανεπίσημοι, πιο χαλαροί και τα σπίτια αντανακλούν αυτή την αλλαγή.
Τα επίσημα σαλόνια και οι τραπεζαρίες εξαφανίζονται και αντικαθίσταται από υπέροχα ανοιχτά σχεδιασμένα δωμάτια τύπου φωλιάς.
Πρόκειται για ένα κίνημα υπαίθριας διαβίωσης, αλλά, ενώ αρχικά ήταν στο επίκεντρο μόνο τα ξύλινα δάπεδα εξωτερικού χώρου (decks), οι βεράντες και οι υπαίθριες ψησταριές, τώρα η τάση αυτή έχει επεκταθεί και στις υπαίθριες κουζίνες, ακόμη και σε πλήρως επιπλωμένα υπαίθρια δωμάτια.

8. Γραφεία σπιτιού

Η ανάγκη για χώρο γραφείου στο σπίτι που αντανακλά τα μεταβαλλόμενα πρότυπα εργασίας. Η εργασία στο σπίτι θέλει και γραφεία στο σπίτι.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης λίγες εταιρείες αναγκάζουν πια τους εργαζόμενους τους να εργάζονται έξω από τα σπίτια τους.
Επίσης, λίγοι αναζητούν εργασία έξω από το σπίτι τους. Επιπλέον, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας η τηλεργασία έγινε μια πιο εφικτή επιλογή για πολλούς εργαζόμενους.
Ως αποτέλεσμα, παρόλο που τα σπίτια γίνονταν μικρότερα κατά τη διάρκεια της ύφεσης, η ζήτηση για γραφεία σπιτιού είναι διαρκώς αυξανόμενη.

9. Μικρότερα, αλλά καλοσχεδιασμένα σπίτια

Αυξημένη ζήτηση για τον σχεδιασμό που προωθεί τα μικρότερα και καλύτερα σχεδιασμένα σπίτια.

10. Προάστια όχι αραιοκατοικημένα

Προτίμηση στα μικρά και μικτής χρήσης οικιστικά έργα.
Παρατηρείται μια ισχυρή επιθυμία για αστικό τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη γειτονιών και συνοικιών με υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού, που παρέχουν πρόσθετες παροχές και ανέσεις στους κατοίκους μέσω των διαφόρων καταστημάτων, γραφείων, δημοσίων υπηρεσιών κτλ.
Η προσέγγιση αυτή έφερε στην αγορά στέγης την κατάρρευση των μεγάλων προαστιακών οικιστικών έργων.

Προφανώς και άλλοι παράγοντες, όπως τα υλικά και οι νέες τεχνολογικές καινοτομίες, θα έχουν σημαντική επίδραση στον σχεδιασμό των σπιτιών κατά την επόμενη δεκαετία.
Οι νέες τεχνολογίες όχι μόνο κάνουν τα κτίρια πιο αποτελεσματικά, αλλά επίσης αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν.
Οι αρχιτέκτονες αναμένουν ότι θα υπάρξει μια σημαντική αύξηση της σημασίας των συστημάτων φωτισμού τεχνολογίας (π.χ. LED) για τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια.
Οι αλλαγές αυτές συμβάλλουν όχι μόνο στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων με τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στη βελτίωση του περιβάλλοντος στο χώρο εργασίας για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, μέσω περισσότερου φυσικού φωτός.
Επιπλέον, το 41 τοις εκατό των ερωτηθέντων αναμένουν σημαντική αύξηση της σημασίας των αυτοματοποιημένων συστημάτων, τα οποία μπορούν επίσης να βοηθήσουν να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας μέσω προϊόντων, όπως οι αισθητήρες κίνησης που ενεργοποιούν τα φώτα.

Πηγή: xyloepiplo.gr