Το απλό, χτιστό τζάκι για την καύση του ξύλου καταναλώνει αέρα από το εσωτερικό της κατοικίας μας, δηλαδή, τον ήδη ζεστό αέρα ο οποίος έχει θερμανθεί είτε με το τζάκι ή και με την παράλληλη χρήση καλοριφέρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνεται ο ζεστός αέρας του χώρου και να μπαίνει ψυχρός από τα ανοίγματα του σπιτιού (πόρτες, παράθυρα κ.λπ.) για να τον αναπληρώσει. Ο κύριος τρόπος θέρμανσης του κτιστού τζακιού είναι μέσω της ακτινοβολίας, ενώ η απόδοση ενός χτιστού τζακιού ανοικτής εστίας είναι από 15-30% της θερμικής αξίας του ξύλου.

Τα ενεργειακά τζάκια, από την άλλη, τροφοδοτούνται με αέρα από τον εξωτερικό χώρο και δεν καταναλώνουν τον ζεστό αέρα του σπιτιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την ταυτόχρονη ανανέωση του αέρα της κατοικίας. Κάπως έτσι, τα ενεργειακά τζάκια ζεσταίνουν, στον θερμοθάλαμο που διαθέτουν, τον αέρα που εισέρχεται και τον διοχετεύουν ζεστό μέσα από τις περσίδες στον χώρο του σπιτιού. Η απόδοση των ενεργειακών τζακιών κυμαίνεται, ανάλογα με την κατασκευή και τα υλικά τους, από 72-85 %.

Επιπλέον, ένα απλό τζάκι κάνει απαγωγή του αέρα της κατοικίας μας ακόμη και όταν δεν είναι αναμμένο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε απώλεια θερμότητας της τάξεως 50-70%. Επενδύοντας σε ένα ενεργειακό τζάκι, όμως σταματάμε να έχουμε θερμικές απώλειες στο σπίτι μας. Τέλος, ένα απλό κτιστό τζάκι καταναλώνει περίπου 5-10 kg/h ενώ ένα ενεργειακό τζάκι ή κασέτα καταναλώνει -ανάλογα την εστία- από 1,5-6,5 kg/h. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάνουμε οικονομία ακόμα και στο ξύλο.

Κι αν δεν έχουμε παραδοσιακό τζάκι, αλλά ούτε προβλεπόμενο χώρο για προσθήκη;

Κανένα πρόβλημα! Ακόμα κι αν δεν έχει προβλεφθεί χώρος για τη δημιουργία τζακιού, υπάρχει δυνατότητα προσθήκης ενεργειακού τζακιού ή κασέτας. Η εκτίμηση πρέπει να γίνει από ένα εξειδικευμένο συνεργείο. Δε μένει παρά να επικοινωνήσετε με την εταιρία που θα επιλέξετε και να ζητήσετε να γίνει μία δωρεάν εκτίμηση στον χώρο σας.

Και με τα προκατασκευασμένα ενεργειακά τζάκια τι γίνεται;

Μπορείτε να έχετε στο χώρο σας μέσα σε 2 ώρες, προκατασκευασμένο ενεργειακό τζάκι (ένθετη κασέτα) της επιλογής σας η οποία μπορεί να τοποθετηθεί με δυνατότητα αποσυναρμολόγησης. Βασική προϋπόθεση; Η ύπαρξη καμινάδας.

Κείμενο: Χουντάλας Νώντας , Lavawall

 

Photo: via Pinterest