Χρήσιμες πληροφορίες για να κάνετε τη σωστή επιλογή τόσο όσον αφορά τον χώρο, όσο και τις ανάγκες σας.

■ Τζάκι ανοιχτού τύπου

Κακά τα ψέματα … Το τζάκι αποτελεί περισσότερο διακοσμητικό στοιχείο, παρά βασικό σώμα θέρμανσης. Η μικρή του απόδοση και η μεγάλη ποσότητα πρώτης ύλης που χρειάζεται να καεί προκειμένου να παράξει θερμότητα είναι ασύμφορη, ειδικά αν αναλογιστούμε πως ο χώρος ο οποίος θερμαίνεται είναι μόνο αυτός που βρίσκεται περιμετρικά του τζακιού. Επιπλέον, από τη στιγμή που αποφασίζουμε να ανάψουμε το τζάκι, θα πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας κάποιο παράθυρο ανοιχτό ούτως ώστε να ανανεώνεται ο αέρας, ενώ δεν θα πρέπει να αφήνουμε ποτέ το τζάκι αναμμένο χωρίς επίβλεψη. Τέλος, ο καθαρισμός της καπνοδόχου είναι απαραίτητος σε τακτά χρονικά διαστήματα.

■ Ενεργειακό τζάκι

Αν υποθέσουμε πως ο βαθμός απόδοσης ενός «ανοιχτού» (παραδοσιακού) τζακιού κυμαίνεται γύρω στο 15-30%, στο ενεργειακό τζάκι, θα μπορούσαμε να πούμε πως αγγίζει το 80%. Αυτό συμβαίνει χάρη στο πυρίμαχο τζάμι, το οποίο «σφραγίζει» την εστία και επιτρέπει στο ξύλο να καεί χρησιμοποιώντας λιγότερο αέρα, χαρίζοντάς μας μεγαλύτερη απόδοση θερμότητας. Το αποτέλεσμα; Λιγότεροι ρύποι στο εσωτερικό του σπιτιού, μεγαλύτερη οικονομία πρώτης ύλης, μεγαλύτερη ασφάλεια. Τέλος, στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε πως το ενεργειακό τζάκι θα μπορούσε να συμβάλει στη θέρμανση δύο ή και περισσότερων χώρων με τη χρήση αεραγωγών.

■ Τζάκι βιοαιθανόλης

Ο συγκεκριμένος τύπος τζακιού δεν παράγει καπνό και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ως επί τω πλείστον δεν λειτουργεί με καμινάδα. Ωστόσο, μπορεί η όμορφη εμφάνισή τους να μας ξεγελάει, παρ’ όλα αυτά, αν επιθυμούμε κάτι παραπάνω από ένα όμορφο στοιχείο στο σπίτι, τότε θα πρέπει να το ψάξουμε αρκετά, μιας και τα συγκεκριμένα τζάκια δεν ενδείκνυνται ως βασικό μέσω θέρμανσης ενός χώρου. Απλά, καλό θα ήταν να έχουμε στο νου μας πως όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος που θέλουμε να ζεστάνουμε, τόσο υψηλότερο θα πρέπει να είναι και το budget που θα πρέπει να διαθέσουμε.

Photo: via Pinterest