Η μετατροπή ενός απλού, παραδοσιακού, χτιστού τζακιού σε ενεργειακό είναι κάτι το οποίο απασχολεί αρκετούς ανθρώπους – ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Το κόστος, μοιάζει να είναι ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας. Κι όμως, μια τέτοια εργασία δεν είναι τόσο ακριβή όσο πολλοί φαντάζονται, αλλά ούτε και περίπλοκη.

Μη το σκέφτεστε λοιπόν! Πάρτε το απόφαση! Μετατρέψτε το παλιό τζάκι σας σε ενεργειακό και ξεχάστε το κάπνισμα, τη βρωμιά, τη σπατάλη ξύλου, το κρύο σπίτι και τη χαμηλή ενεργειακή απόδοση του συμβατικού τζακιού. Η μετατροπή ενός παραδοσιακού ανοικτού τζακιού σε ενεργειακό γίνεται συνήθως εύκολα, χωρίς πολλά μερεμέτια και χωρίς μεγάλη ενόχληση για τους διαμένοντες στο σπίτι. Μάλιστα, η μικρή αυτή αναστάτωση που θα προκληθεί στο σπίτι κατά τη διάρκεια της μετατροπής, είναι αμελητέα σε σχέση με τα πολλαπλά οφέλη που έχει να αποκομίσει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.

Πιο αναλυτικά…

Οι συσκευές θέρμανσης που τοποθετούνται εσωτερικά του υπάρχοντος τζακιού, ούτως ώστε να το αναβαθμίσουν σε ενεργειακό, αποκαλούνται ένθετες ενεργειακές κασέτες ή κασέτες αναβάθμισης τζακιού. Είναι αερόθερμης λειτουργίας (με βεντιλατέρ) και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από πλευράς αποδοτικότητας από ένα αερόθερμο ενεργειακό τζάκι. Εξασφαλίζουν τα ίδια πλεονεκτήματα που έχει ένα ενεργειακό τζάκι σε σχέση με ένα ανοικτό παραδοσιακό. Βασική προϋπόθεση για να είναι μία εστία ενεργειακή, είναι η ύπαρξη πόρτας και η είσοδος αέρα από τρία σημεία στο χώρο καύσης (τριτογενής καύση-πυρόλυση). Έτσι αποφεύγεται η διαφυγή δια μέσου της καμινάδας του θερμού αέρα του δωματίου που καίει το τζάκι στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, η κλειστή πόρτα συντελεί στην αύξηση της θερμοκρασίας εσωτερικά της εστίας με αποτέλεσμα την καλύτερη καύση των παραγόμενων καυσαερίων (κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα). Αυτό προκαλεί ανάδραση και κατά συνέπεια ακόμα μεγαλύτερη εκλυόμενη θερμότητα.

Τα οφέλη…

Τα ενεργειακά τζάκια και οι κασέτες έχουν εστίες φιλικές προς το περιβάλλον με χαμηλές εκπομπές αερίων, ενώ παρέχουν ασφάλεια και αξιοπιστία. Στην κλειστή εστία ενός ενεργειακού τζακιού τα περισσότερα από τα καυσαέρια που απελευθερώνονται (το μονοξείδιο και το διοξείδιο του άνθρακα) καίγονται πριν φύγουν στην ατμόσφαιρα. Η βασική φιλοσοφία κατασκευής των ενεργειακών κασετών είναι ο διπλού τοιχώματος, θερμοθάλαμος που περιβάλει την εστία. Τα μοτέρ που βρίσκονται τοποθετημένα στο κάτω μέρος της κασέτας εισάγουν τον αέρα του χώρου στον θερμοθάλαμο, ο αέρας κυκλοφορεί περιμετρικά της κασέτας, θερμαίνεται και εξέρχεται καυτός από τις θυρίδες εξαγωγής που υπάρχουν στο πάνω μέρος της κασέτας.

Η εγκατάσταση…

Η τοποθέτηση ενεργειακής κασέτας γίνεται μέσα σε λίγες ώρες. Προηγείται η απομόνωση του χώρου γύρω απο το τζάκι με πλαστικά (νάιλον), το σκέπασμα των επίπλων και η τοποθέτηση χαρτονιού στο πάτωμα. Συνήθως θα πρέπει να αποξηλωθούν κάποια πυρότουβλα στην πλάτη της ήδη υπάρχουσας εστίας. Οι τεχνίτες, προσπαθούν να δουλεύουν όσο το δυνατό από κάτω και μέσα στο τζάκι, όταν βέβαια είναι εφικτό, για την αποφυγή δημιουργίας μεγάλου μερεμετιού.

Κείμενο: Χουντάλας Νώντας , Lavawall