Μέσα από αυτό εδώ το άρθρο, στόχος μας δεν είναι να σας πούμε τι να επιλέξετε, αλλά να σας δώσουμε κάποιες βασικές και χρήσιμες πληροφορίες για αυτούς τους τρεις τρόπους θέρμανσης. Τα καλά νέα; Πλέον, έχετε αμέτρητες επιλογές όσον φορά το design των σωμάτων (όπως βλέπετε στη φωτογραφία, μέχρι και καλοριφέρ-πάγκος διατίθεται στο εμπόριο)! Τα ακόμα καλύτερα; Ο λέβητας δεν αποτελεί τη μόνη λύση, αλλά μία από τις (πολλές) επιλογές όσον αφορά τη θέρμανση ενός εσωτερικού χώρου.

Λέβητας πετρελαίου

Το υψηλό κόστος αγοράς του πετρελαίου, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το βασικό αρνητικό στοιχείο του συγκεκριμένου τύπου θέρμανσης, στοιχείο το οποίο, άλλωστε, μας έχει ωθήσει στο να αναζητούμε πιο οικονομικές εναλλακτικές. Από τη στιγμή, όμως, που αποφασίσουμε να παραμείνουμε σε αυτό, υπάρχουν κάποιοι τρόποι οι οποίοι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν απώλειες τόσο στη θέρμανση, όσο και στην οικονομία! Ποιοι είναι αυτοί; Δεν παραλείπουμε την τακτική συντήρηση του εξοπλισμού του λεβητοστασίου, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Επόμενο βήμα; Η εξαέρωση των σωμάτων, αλλά και τυχόν επιδιορθώσεις στη θερμομόνωση των σωληνώσεων. Τέλος, συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό σχετικά με τα νέα πιο αποδοτικά συστήματα λέβητα-καυστήρα, όπως λέβητες συμπύκνωσης ή υψηλής απόδοσης οι οποίοι εκμεταλλεύονται περισσότερο την ενέργεια των καυσαερίων, εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερη απόδοση.

Λέβητας φυσικού αερίου

Δεν χρειάζεται δεξαμενή καυσίμου και είναι αρκετά πιο φθηνό από το πετρέλαιο(τουλάχιστον προς το παρόν). Αυτά είναι τα δύο βασικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, το οποίο όμως προς στιγμήν έχει περιορισμένο δίκτυο διανομής, ενώ θα πρέπει να διαθέσουμε κάποια χρήματα για αλλαγή του καυστήρα (στην περίπτωση που προϋπήρχε λέβητας πετρελαίου) ή την αγορά αυτόνομου λέβητα αερίου και την κατασκευή του δικτύου σωληνώσεων αερίου, το οποίο όμως επιδοτείται αρκετά από την εταιρία αερίου. Επιπλέον, υπάρχει ένα αρχικό τέλος σύνδεσης το οποίο επιβαρύνει τους καταναλωτές, αλλά και ένα κόστος για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Λέβητας βιομάζας

Οποιοδήποτε υλικό οργανικής προέλευσης ονομάζεται βιομάζα. Ωστόσο, κάποια από τα πιο συνηθισμένα είναι το ξύλα, τα πεπιεσμένα κομμάτια από διάφορα φυτικά προϊόντα (pellets) και η βιοαιθανόλη. Το βασικό πλεονέκτημα της βιομάζας είναι το χαμηλό κόστος της, το οποίο την έχει κάνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών οι οποίοι αψηφούν το υψηλό κόστος των εγκαταστάσεων (καυστήρα, λέβητα κ.λπ.), αλλά και τη διαρκή ανατροφοδότηση η οποία χρειάζεται. Πάντως, το μυστικό στην καλύτερη απόδοση κρύβεται στην υψηλή ποιότητα πρώτης ύλης, αφού τα ξύλα χαμηλής ποιότητας έχουν χαμηλή ενεργειακή απόδοση και οδηγούν σε χρονοβόρα συντήρηση των εγκαταστάσεων (εξαιτίας της χαμηλής ποιότητάς τους).

Photos: via idfdesign.com