Οι αντλίες θερμότητας (αέρος-νερού) είναι μια εναλλακτική και ίσως η οικονομικότερη λύση θέρμανσης και παράλληλα δροσισμού του σπιτιού μας. Αντλούν ενέργεια από το περιβάλλον, χρησιμοποιούν δηλαδή τον αέρα του περιβάλλοντος ως πηγή θερμότητας κατά τη θέρμανση (ή αντίστοιχα δεξαμενή αποβολής θερμότητας κατά την ψύξη) και το νερό ως μέσο μεταφοράς της. Το καλοκαίρι η αντλία με τη βοήθεια του ψυκτικού κυκλώματος που περιλαμβάνει αφαιρεί τη θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού και την αποβάλλει στο εξωτερικό περιβάλλον, ενώ αντίθετα τον χειμώνα συλλέγει θερμότητα από έξω και τη διοχετεύει μέσα. Εδώ έγκειται και η οικονομία τους, γιατί χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα μόνο για να μεταφερθεί η θερμότητα από τη χαμηλή ενεργειακή στάθμη (που είναι το περιβάλλον) σε μια μεγαλύτερη (χώρος) κατά το χειμώνα, ενέργεια η οποία όμως είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που θα δαπανούσαμε για να την παράγουμε, συνεπώς έχουμε χαμηλή κατανάλωση.

Παράλληλα, η χρήση της τεχνολογίας Inverter σε κάποιους τύπους αντλιών θερμότητας επιτρέπει επιπρόσθετη εξοικονόμηση ενέργειας, γιατί αυξάνει βαθμιαία την ισχύ που απαιτείται ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία. Η εγκατάστασή τους είναι γρήγορη και εύκολη, ενώ η εξωτερική μονάδα τους μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στο μπαλκόνι μας.

Κατόπιν μελέτης, οι αντλίες μπορούν να συνδεθούν με όλα τα ήδη υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με κύκλωμα νερού. Η ιδανική εφαρμογή τους είναι σε ενδοδαπέδια θέρμανση. Επίσης, μπορούν να συνδυαστούν σε κατοικίες με ήδη υπάρχοντες λέβητες (αερίου ή πετρελαίου) οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενισχυτική πηγή το χειμώνα, σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

 

Photo: energyin.gr