Η κληρονομιά του κυκλαδικού πολιτισμού αλλιώς. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης . Με μια εγκατάσταση που παραπέμπει στο Αιγαίο των πολιτισμών καλωσορίζει μετά τον κορονοϊό τους επισκέπτες του το Cycladic Café Art Project του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
AΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ είναι ο τίτλος της εγκατάστασης, που υπογράφεται από το Objects of Common Interest, το οποίο ιδρύθηκε από την Ελένη Πεταλωτή και τον Λεωνίδα Τραμπούκη, δύο δημιουργούς, που δουλεύουν στο μεταίχμιο της τέχνης και του design δημιουργώντας χωρικές και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και αντικείμενα, με μια εμμονή στην υλικότητα και την εμπειρία συναναστροφής με το έργο και τον χώρο γύρω από αυτό.

Βασισμένη στην κληρονομιά του Κυκλαδικού πολιτισμού και στα στυλιζαρισμένα ειδώλια από μάρμαρο που παρουσιάζουν καθημερινές μορφές ή ανθρώπινες φιγούρες η εγκατάσταση AΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ περιλαμβάνει μια σειρά από γλυπτικές μορφές που αποτυπώνουν τη συνεχή αναζήτηση του στούντιο γύρω από τα θέματα της μορφής και της υλικότητας.

Τα στιβαρά και βαριά γλυπτικά στοιχεία παρουσιάζονται έτσι εδώ ελαφριά, διάφανα, μαλακά. Πρόκειται για μία υλική μεταβολή, που προσφέρει μια νέα ερμηνεία των αρχαϊκών μορφών αναπτύσσοντας μια νέα σχέση με τα έργα και το χώρο στον οποίο βρίσκονται. Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ των διάφανων μορφών, που παρουσιάζεται σε επιμέλεια της Τίνας Δασκαλαντωνάκη συμπληρώνεται από μία σειρά από φωτεινά γλυπτά, γραμμικές εκφράσεις μιας στιγμής διερχόμενου φωτός στο τοπίο.

Να σημειωθεί, ότι πηγή έμπνευσης για τη δουλειά του στούντιο αποτελεί η διπλή βάση του στην Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη, με κύρια χαρακτηριστικά τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό με την υλικότητα και την αφαιρετική απόδοση μιας προσωπικής ποιητικής έκφρασης, μέσα από έργα εφήμερα αλλά και διαχρονικά.

Όσο για το Cycladic Café Art Project, που ξεκίνησε το 2017 ως μέρος του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου, ενώνοντας χώρους κοινωνικής συνεύρεσης με την τέχνη έχει στόχο του να αγκαλιάσει την ελληνική και τη διεθνή σκηνή της σύγχρονης τέχνης, παρουσιάζοντας έργα διεθνών αναγνωρισμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών, τα οποία συνδέονται με τις τρέχουσες εκθέσεις και δραστηριότητές του.