Οι Matteo Arietti και Andrea Bulloni, που διευθύνουν το αρχιτεκτονικό γραφείο Space Travellers σχεδίασαν το νέο μουσείο τέχνης Sara Hildén για να τιμήσει την γυναίκα επιχειρηματία και συλλέκτρια που συνέδεσε το όνομά της με το Τάμπερε της Φινλανδίας, στο οποίο έζησε όλη της τη ζωή. Με το όνομα «Sara Hildén’s Eye» (S.H.E.), το μουσείο έχει σχεδιαστεί ως ορόσημο και καταλύτης για την περιοχή, ένα έργο τεράστιο, τολμηρό και άμεσα αναγνωρίσιμο που δεν χάνει την κομψότητά του.

Οι αρχιτέκτονες έχουν επιχειρήσει να φτάσουν την ομορφιά των έργων τέχνης που θα φιλοξενήσει μετά την ολοκλήρωσή του αποτίνοντας φόρο τιμής σε μια μοναδική φιλανδική συλλογή έργων τέχνης.

Το μουσείο Sara Hildén έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει το κέντρο ενός ευρύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει και την διαμόρφωση του γύρω τοπίου. Με τη στρατηγική αυτή ενισχύεται η σύνδεση μεταξύ του μουσείου και της πόλης. Η πρόταση εμπεριέχει μια αρχιτεκτονική ποιότητα που επιτρέπει τόσο στους γύρω δρόμους όσο και στο πάρκο Wilhelm von Nottbeck να διεισδύσουν μέσα στο κτίριο, ενισχύοντας τη σύνδεση του εξωτερικού με τον εσωτερικό χώρο.

Το μουσείο έχει θεμελιωθεί σε έναν παλιό βιομηχανικό χώρο σε παλιές αποθήκες και όλοι φιλοδοξούν ότι θα γίνει ένας κόμβος ανάπτυξης της γύρω περιοχής.

Το ισόγειο και το υπόγειο θα φιλοξενήσουν ένα μπλοκ εκθεσιακών εγκαταστάσεων, ιδανικά, τη μόνιμη συλλογή της Sara Hildén. Οι περιοδικές εκθέσεις θα τοποθετηθούν στο δεύτερο ψηλότερο τμήμα, το πιο εμβληματικό του μουσείου. Χάρη στο ύψος του, οι επισκέπτες μπορούν να επωφεληθούν από την ανεμπόδιστη θέα προς το όμορφο τοπίο του Τάμπερε απολαμβάνοντας τα μεγαλύτερα έργα τέχνης που τοποθετούνται εδώ λόγω του πιο μεγάλου ύψους των οροφών.

Η διαφάνεια είναι κάτι που χαρακτηρίζει το μουσείο και επιτρέπει στο φυσικό φως να δημιουργήσει μια ενιαία εικόνα της πόλης και του μουσείου. Μέρη του εργαστηρίου και των εκθεσιακών εγκαταστάσεων καλύπτονται με ένα διάτρητο μεταλλικό στρώμα που παρέχει έλεγχο της πρόσβασης του φυσικού φωτός και λειτουργεί ως υλικό μετάβασης μεταξύ των πιο αδιαφανών και των πιο διαφανών τμημάτων του κτηρίου.

Η ιδρύτρια της συλλογής ήταν μια γυναίκα διάσημη για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τη συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης. Η Sara Hildén γεννήθηκε το 1905 στο Τάμπερε και ήταν έφηβη όταν πέθαναν οι γονείς της. Εργαζόταν σαν νταντά και υπηρέτρια, ενώ το 1922 άρχισε να εργάζεται σε ένα κατάστημα ενδυμάτων ως μαθητευόμενη. Το 1926 έγινε πωλήτρια στο κύριο κατάστημα ενδυμάτων της πόλης και το 1938 άρχισε να διευθύνει ένα εργοστάσιο κοστουμιών. Το 1952, ίδρυσε τα δικά της καταστήματα μόδας, με την επωνυμία Modehus Hildén.

Άρχισε να ενδιαφέρεται για την πολιτιστική ζωή του Τάμπερε τη δεκαετία του 40 και ίδρυσε το Tampereen Teatterikerho, ένα κέντρο στο οποίο προσέλκυσε συγγραφείς, καλλιτέχνες και ανθρώπους του θεάτρου. Αφού παντρεύτηκε τον ζωγράφο Erik Enroth το 1949 και σχετίστηκε με την καλλιτεχνική κοινότητα, άρχισε το 1961 να συγκροτεί τη δική της συλλογή που χρηματοδοτούσε από κέρδη από τα καταστήματα μόδας που είχε ανοίξει. Η συλλογή της επεκτάθηκε από τους Φιλανδούς και σε άλλους σύγχρονους καλλιτέχνες. Ταξίδευε στις Μπιενάλε και το Παρίσι, σε μουσεία και γκαλερί και το 1979 η συλλογή μεταφέρθηκε για το κοινό στο Μουσείο Τέχνης Sara Hildén. Χάρη στις προσπάθειές της, η Φινλανδία έχει αναγνωριστεί για το ενδιαφέρον της για τη σύγχρονη τέχνη.

Η συλλογή της περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα έργα των Pierre Soulages, Antoni Tápies, Jean Dubuffet, Jean Fautrier, Rafael Canogar, Roger Bissière, Hans Hartung, Alfred Manessier Zao Wou-Ki, George Segal, Edward Kienholz, Christo and Jean Ipousteguy, Alberto Giacometti, Henry Moore, Francis Bacon, Paul Klee, Paul Delvaux, Joan Miró, Victor Brauner, Giorgio de Chirico, Giorgio Morandi, Yves Tanguy, Graham Sutherland, Aristide Maillol, Georges Rouault, Pablo Picasso, Fernand Léger, Juan Gris και Pierre Bonnard.


ΠΗΓΗ :LIFO.GR