Ο μεγάλος Δανός καλλιτέχνης κατάφερε μέσα από την τέχνη του να δώσει μια πιο… παιχνιδιάρικη διάσταση στον ορισμό του design. Μαθητευόμενος του Georg Jensen, ο Kay Bojesen έλαβε το χρίσμα του αργυροχόου το 1910. Λίγα χρόνια μετά, αποφάσισε να ιδρύσει έναν χώρο τέχνης (ο οποίος σταμάτησε να λειτουργεί το 1981) στον οποίο θα μπορούσε να βρει κανείς τα καλύτερα δανέζικα σχέδια.

Το πάθος του για το ξύλο «τρύπωσε» στη ζωή του αρκετά χρόνια μετά, και συγκεκριμένα το 1930. Στόχος του ήταν να καταφέρει να δημιουργήσει όμορφα ξύλινα αντικείμενα τα οποία θα ήταν απαλλαγμένα από γωνίες και θα χάριζαν στο ξύλο μια απαλή, σχεδόν μεταξένια αίσθηση. Ξεκίνησε, λοιπόν, να συνθέτει τον δικό του «ζωολογικό κήπο», ο οποίος ενώ αρχικά περιλάμβανε μέλη του δανέζικου ζωικού βασιλείου, σταδιακά άρχισε να διευρύνει τους ορίζοντές του αγκαλιάζοντας νέα μέλη απ’ όλο τον κόσμο. Μέλη τα οποία ο Bojesen συναντούσε στα ταξίδια που έκανε προκειμένου να αντλήσει ακόμα περισσότερη έμπνευση. Κοινό στοιχείο τους; Οι… χαμογελαστές γραμμές τους! Μέσα από τις δημιουργίες του, ο Bojesen ήθελε να φέρει στην επιφάνεια το παιδί που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος. Το 1932, εγκαινίασε το δικό του κατάστημα ενώ δύο χρόνια αργότερα σχεδίασε το θρυλικό σκυλάκι του. Τον επόμενο χρόνο δημιούργησε τη ζέβρα, την οποία ζωγράφισε στο χέρι, ενώ το 1936 το κουνιστό αλογάκι του έκανε θραύση!

Ακολούθησαν πολλές δημιουργίες, αλλά αυτή που πραγματικά ξεχώρισε ήταν η μαϊμού, η οποία αποτέλεσε το χαρακτηριστικό παράδειγμα και τρανή απόδειξη των χαμογελαστών γραμμών τις οποίες ο Bojesen ενσωμάτωνε στα σχέδιά του. Το 1958, σε ηλικία 72 ετών, ο Bojesen έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του ένα κομμάτι της καρδιάς και της τέχνης του κρυμμένο μέσα σε καθένα από τα δημιουργήματά του, αλλά και μία κληρονομιά, την οποία διαφύλαξαν και συνεχίζουν να διαφυλάττουν τα τέσσερα εγγόνια του. Έτσι, λοιπόν, σε συνεργασία με τη Rosendahl Design Group εξακολουθούν να παράγουν και να ταξιδεύουν τα πανέμορφα σχέδιά του μοιράζοντας χαρά και «ντύνοντας» με στιλ αμέτρητα σπίτια σε πολλά μέρη του κόσμου. Πολλά από αυτά αποκτούν μια πιο μοντέρνα εκδοχή, η οποία όμως διατηρεί την αγνότητα και την αθωότητα μιας άλλης εποχής. Της εποχής που ο Bojesen έδινε ζωή στο ξύλο επιστρατεύοντας την τέχνη του.

Info: www.kaybojesen-denmark.com