Το εργαστήριο του T.A.F. / the art foundation, μέσα από τη βιωματική αντιπαραβολή των όρων: χρήσιμο/άχρηστο, εντός του χώρου των καθημερινών κατοικήσεων, αναδεικνύει την ικανότητά μας να ξεπερνάμε την επιφάνεια των πραγμάτων, να τα ανακαλύπτουμε από την αρχή με όλες μας τις αισθήσεις και σε όλες τους τις λεπτομέρειες και να απολαμβάνουμε τα ουσιώδη που έχει να μας προσφέρει η ζωή.

 

Είναι το λιγότερο άραγε περισσότερο; Πρόκειται για ένα ακόμη ευφυολόγημα και αν όχι πώς αυτή η ρήση του μοντερνισμού έρχεται να κουμπώσει στο σήμερα; Με τη βιωματική έρευνα που πραγματοποιούμε και τις δράσεις / εργαστήρια που σχεδιάζουμε, δίνουμε έμφαση στην ερμηνεία της καθημερινής πρακτικής της κατοίκησης ως μιας πολύ-αισθητηριακής εμπειρίας, πέρα από την όραση. Η κίνηση, η απτική σχέση του σώματος με το χώρο, ενισχύει τη βλεμματική πειθαρχία, εισχωρεί στο εντός και εμβαθύνει την αντίληψη μας για το χώρο και το τοπίο της πόλης.

 

Χτίζουμε την “προσωπική” μας αφήγηση, αυτήν που μέσα της αντικατοπτρίζεται ο δικός μας χώρος και χρόνος, το δικό μας «σπίτι». Με τους συσχετισμούς συζήτησης / παιχνιδιού που “σκαρώνουμε”, αγγίζουμε εν-συναισθητικά το χώρο, απελευθερώνουμε τη φαντασία, δυναμιτίζουμε παραγωγικά το πεδίο της δημιουργικότητας. Πρόκειται για μια διαδικασία έρευνας, αναστοχασμού, επαναπροσδιορισμού του εαυτού σε σχέση με τους άλλους. Μέσω της διάδρασης των εμπειριών που επιτυγχάνουμε, ωθούμαστε να επανα-επινοήσουμε την πραγματικότητα μας, με κοινό παρονομαστή την Ομάδα.

 

Εισιγητές:

 

Βασιλική – Βίκυ Παναγιωτοπούλου / Ερευνήτρια – Πολιτισμική Διαμεσολαβήτρια, Επιμελήτρια ερευνητικών εργαστηρίων για τις “κατοικήσεις” στη σύγχρονη πόλη, Αρχιτεκτονική, Μουσειοπαιδαγωγικά, MSc “Σχεδιασμός -Χώρος – Πολιτισμός”, Πολιτιστική Διαχείριση/ Η συμμετοχή, η αλληλεπίδραση, η δημιουργική προσέγγιση επάνω στο context: χώρος – πόλη – κατοικήσεις, προσελκύει το ενδιαφέρον της.

 

Ιωάννα Κυριακάκη / Δημιουργός της KYRKI Ioanna Kyriakakis Handicrafts – Organic & Upcycled Handmade Creations – “The Elegance of Simplicity”, δραστηριοποιείται στη Δημιουργία Χειροποίητων Χρηστικών και Διακοσμητικών Αντικειμένων με βάση την Κυκλική Οικονομία και τον Κοινωνικό Αντίκτυπο – Reuse/ Reduce/ Recycle/ Upcycle/ Organic. B.A. in Economics, Business Economics & Finance, Diploma in Social Entrepreneurship/ Ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος μέσω της αυτοπραγμάτωσης είναι αυτό που την απασχολεί και την έφερε στα δημιουργικά μονοπάτια που πάντα ήθελε η ψυχή της.

 

Κωνσταντίνος Αποστολίδης / Υποψήφιος διδάκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, MSc Methods & Analysis και Architecture Theory, Αρχιτεκτονική / Συμμετέχει σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει βραβευθεί.

 

Ειρήνη Δούκα / «Διαχείριση τεκμηρίων πολιτισμικής κληρονομιάς και νέες τεχνολογίες», Αρχειονομία, Βιβλιοθηκονομία & Μουσειολογία, Ιόνιο Πανεπιστήμιο / Αναζητά την περιπέτεια και τη δράση. Θέλει αυτό που κάνει να είναι όχι μόνον ωφέλιμο και χρήσιμο για την ίδια, αλλά να επιδρά και να είναι χρήσιμο στο κοινωνικό σύνολο.

 

Φάνη Κοκολάκη / Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Master of Arts in Design/ Product Design Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων, Διακόσμηση & Σχεδιασμός Αντικειμένων Ακαδημαϊκή ενασχόληση με το σχεδιασμό χώρου, αντικειμένων μικρής και μεγάλης κλίμακας, τη σκηνογραφία και τις ψηφιακές εφαρμογές  / Πιστεύει στη διακλαδικότητα του design και την ικανότητα του να ενδυναμώνει εμπειρίες. Αντλεί έμπνευση από απρόσμενες πηγές και πιστεύει ότι η ομαδική εργασία αποφέρει άρτια αποτελέσματα και συμβάλλει στη συνεχή μάθηση και εξέλιξη.

 

 

Info: Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 19.03. Απευθύνεται σε όλους και οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν άλλες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Τα εργαστήρια έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων. Για συμμετοχή στα εργαστήρια επικοινωνήστε στο home@theartfoundation.gr ή στο τηλ.: 210 3238 757. Το workshop είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το theartfoundation.metamatic.gr