Δέκα χρόνια μετράει πλέον ο θεσμός των αρχιτεκτονικών βραβείων «Δομές» που διοργανώνεται από το ομώνυμο περιοδικό.  Στόχος του; Η ανάδειξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Την Παρασκευή 1 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, αναδείχθηκαν οι νικητές της φετινής χρονιάς.  

Σύμφωνα με τον Stefano Boeri, καθηγητή αστικού σχεδιασμού στην Ιταλία και μέλος της κριτικής επιτροπής στο «Δομές 2019», «Κοινό στοιχείο πολλών εκ των επιτυχημένων υποψηφιοτήτων της φετινής χρονιάς αποτελεί η ισχυρή σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και τόπου. Επιπλέον, είναι εμφανής η προσπάθεια δημιουργίας ενός είδους ρευστού μεταβατικού χώρου μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού, η μεταφορά του τοπίου μέσα στο δομημένο περιβάλλον». Ποια projects, όμως, ήταν εκείνα τα οποία συγκέντρωσαν τα βλέμματα επάνω τους και κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις;

Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο: Μουσείο Μαστίχας Χίου, Χίος

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μελέτης από το γραφείο Κίζη προκειμένου να παρουσιαστεί ένα έργο άρτια δεμένο με το φυσικό τοπίο και το περιβάλλον. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε το Μουσείο Μαστίχας Χίου το οποίο αποτέλεσε ένα από τα πιο πολυδιάστατα έργα της φετινής διοργάνωσης.

Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο: Dexamenes Seaside Hotel, Ηλεία

Μια κυβιστική κατασκευή η οποία έχει δανειστεί πολλά από τα υλικά της εποχής του οινοποιείου οδήγησαν στη δημιουργία ενός μινιμαλιστικού boutique ξενοδοχείου το οποίο καταφέρνει να παντρέψει το παραδοσιακό με το industrial στοιχείο. Εμπνευστές και δημιουργοί του; Το γραφείο K-Studio των Δημήτρη και Κωνσταντίνου Καραμπατάκη.

Καλύτερο πρώτο έργου νέου αρχιτέκτονα: Παράλληλη κατοικία, Κέα

Μια κατοικία διαφορετική από τις άλλες εμπνεύστηκαν οι άνθρωποι του αρχιτεκτονικού γραφείου En Route Architects. Πρόκειται για μία.. Παράλληλη Κατοικία η οποία έχει το ρόλο ενός εξοχικού το οποίο προσπαθεί κατά κάποιο τρόπο να… εισχωρήσει στο ανάγλυφο τοπίο. Πώς; Με το να βυθίζεται στην πλαγιά του βουνού η οποία -παρεμπίπτοντος- του χαρίζει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα.

Καλύτερη μελέτη: Skogfinsk museum-Forest Houses, Νορβηγία & Shelter for Summer, Δωδεκάνησα

Φέτος, το συγκεκριμένο βραβείο, το μοιράστηκαν δύο project μια και απέσπασαν τους ίδιους βαθμούς. Το πρώτο project ήταν αυτό των Sparch PC/Meinich Arkitekter AS. Επικεφαλής, η Ρένα Σακελλαρίδου. Το θέμα; Ένα Νορβηγικό μουσείο το οποίο είναι αφιερωμένο στους Φιλανδούς του Δάσους (μετανάστες του 15ου αιώνα από τη Σουηδία και τη Νορβηγία). Τι περιλαμβάνει; Μικρά σπιτάκια φτιαγμένα από ξύλο, με διαφορετικό προσανατολισμό, ο οποίο παραπέμπει στα κλαδιά ενός δέντρου.

Το δεύτερο project, άνηκε στην ομάδα Mikromega και δεν ήταν άλλο από το Shelter for Summer. Πρόκειται για ένα συγκρότημα αποτελούμενο από διαφορετικές μονάδες, εμπνευσμένο από τις ελληνικές παραλίες. Στόχος του; Να… εφοδιάσει τις παραλίες μας με τα απολύτως απαραίτητα -και όχι μόνο- και να αποτελέσει σημείο αναφοράς της.