Πώς θα τραβήξεις τις πιο ωραίες food φωτογραφίες που θα μπορούν να ‘σταθούν’ αν όχι σε ένα εξώφυλλο γαστρονομικού περιοδικού, τουλάχιστον θα τις απογειώσουν στο Instagram. Δανειστήκαμε μερικές συμβουλές από την φωτογράφο και στυλίστα Άννα Κορ και το άρθρο του Oneman.gr.

Δώσε βάση στο φως

Για να τραβήξεις την τέλεια φωτογραφία, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το φως. Οτιδήποτε κι αν φωτογραφίζεις, το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτείς είναι αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση, για να καταφέρεις να βγάλεις μια food φωτογραφία σαν επαγγελματίας, χρειάζεσαι πολύ μαλακό φως, χωρίς έντονες σκιές, που μπορεί να χαλάσουν το κάδρο σου. Το φυσικό φως είναι το πιο όμορφο, οπότε βρείτε το σημείο όπου μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το φως και τραβήξτε τις φωτογραφίες σας εκεί. Στην κρεβατοκάμαρα ίσως; Δεν χρειάζεται να είναι το τραπέζι της κουζίνας.

Φωτογράφισε με κάτοψη ή από το πλάι

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φωτογραφίσεις ένα πιάτο. Ο καλύτερος από όλους είναι η κάτοψη. Αρκεί να δεις μερικούς από τους κορυφαίους food bloggers στο Instagram. Με την κάτοψη σου δίνεται η δυνατότητα να “παίξεις” περισσότερο με τη σύνθεση, με τα αντικείμενα που θα πλαισιώνουν το πιάτο, αλλά και με το food styling.

Πήγαινε κοντά

Στις food φωτογραφίες, καλό θα ήταν να είσαι αρκετά κοντά, γιατί στον φακό φαίνονται διαφορετικές οι αποστάσεις.Όσο πιο κοντά είσαι, τόσο πιο λαχταριστό φαίνεται και το φαγητό που έχεις επιλέξει να φωτογραφίσεις και αποτυπώνονται καλύτερα οι λεπτομέρειες στο κάδρο σου.

Προτιμήστε τις ματ επιφάνειες

Είναι καλύτερες από τις γυαλισμένες καθώς οι τελευταίες αντανακλούν το φως, γεγονός που κάνει τη φωτογράφιση πιο δύσκολη και συχνά δημιουργεί λευκές κηλίδες στη φωτογραφία. Βρείτε ποτήρια κατασκευασμένα από πολύ λεπτό γυαλί, καθώς το παχύ γυαλί προκαλεί στρέβλωση ή αποχρωματισμό του μοτίβου σας.

 Δώστε προσοχή στα χρώματα

Οι συμπληρωματικές αποχρώσεις όπως το κόκκινο και το πράσινο δημιουργούν ένα δραματικό αποτέλεσμα, ενώ οι μονοχρωμία φαίνεται πάντα πιο ήσυχη. Επικουρικά διαβάστε για τη θεωρία των χρωμάτων – αν θέλετε να βελτιώσετε το αποτέλεσμα στις φωτογραφίες.

Διάλεξε σωστά υφάσματα

Ένα χρηστικό τιπ από τους φωτογράφους του food styling είναι ότι συχνά χρησιμοποιούν μόνο κουρτίνες για τραπεζομάντιλα ή για να δημιουργήσουν όμορφες σερβιέτες με λερωμένες άκρες. Μάλιστα, όσο πιο σύνθετες είναι οι υφές, τόσο πιο ζωντανές είναι οι εικόνες που εμφανίζονται στο τέλος.

Η οπτική αφήγηση είναι βασική

Σκεφτείτε τι θέλετε να λέει η φωτογραφία και προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ της εικόνας και του θεατή. Για παράδειγμα, δείχνοντας ένα χέρι στη φωτογραφία. Είναι επίσης εξαιρετικό να δείξετε την προετοιμασία του πιάτου. Μην σκεφτείτε μόνο τη συνταγή και το στυλ – σκεφτείτε το σύνολο του σκηνικού στο οποίο λέγεται η «ιστορία».