Οι Δομές, από την ίδρυσή τους το 2005, συμμετέχουν πολλαπλά στη συζήτηση για την σύγχρονη αρχιτεκτονική. Η δράση τους, αν και ξεκίνησε από τις σελίδες του ομώνυμου περιοδικού, σταδιακά ενσωμάτωσε την προκήρυξη και υλοποίηση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, την διοργάνωση βραβείων, ημερίδων και εκθέσεων, και τη δημιουργία του ευρετηρίου ελληνικής αρχιτεκτονικής Δομές Index. Καθώς η συμβολή των Δομών μεγαλώνει και ο θεσμικός τους ρόλος παγιώνεται, προκύπτει η ανάγκη επανατοποθέτησής τους σε σχέση με την αρχιτεκτονική κοινότητα στην Ελλάδα και διεθνώς.

Για τον λόγο αυτό, ιδρύεται ο φορέας DOMa, ο οποίος αφομοιώνει και, ταυτόχρονα, εμπλουτίζει τη δράση των Δομών, με σκοπό την καλλιέργεια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης, από την Ελλάδα στον κόσμο.

Από την Ελλάδα

Το Δομές Index, πλέον DOMa Index, παύει να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των συνδρομητών και γίνεται πλήρως προσβάσιμο σε όλους. Τα Βραβεία Δομές, Βραβεία DOMa εφεξής, εκτός της τελετής απονομής, παρουσιάζονται σε έκθεση και έκδοση, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν εκτενώς και τις συμμετοχές των υπόλοιπων φιναλίστ. Το περιοδικό Δομές, ως έκδοση του φορέα DOMa, ανανεώνεται ριζικά και αφιερώνεται αποκλειστικά στην ανάδειξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Στον κόσμο

Παράλληλα, κυκλοφορεί το περιοδικό DOMa, στο οποίο διακεκριμένοι αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο αναλύουν την τροχιά της σκέψης τους κατά τον σχεδιασμό ενός χαρακτηριστικού τους έργου, από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

//Το σύνολο της δράσης του DOMa και όλη η παρελθούσα δραστηριότητα των Δομών παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα www.doma.archi.

//Η ίδρυση του DOMa θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου και θα συνοδευτεί με διάλεξη του Jun’ya Ishigami στο θέατρο Παλλάς, στην Αθήνα. Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ: https://www.viva.gr/…/con…/pallas/jun-ya-ishigami-in-athens/