Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στην ενότητα «Το Βιβλίο και οι Τέχνες» ο πολιτιστικός οργανισμός Atopos Contemporary Visual Culture (Atopos CVC) με την υποστήριξη του Athens Culture Net – Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, έχει δημιουργήσει έναν ονειρικό, χνουδωτό κόσμο του βιβλίου παρέα με την #TextMe_FluffyLibrary και το #TextMe_Lab.

Το #TextMe_FluffyLibrary, ένα in-progress έργο της καλλιτέχνιδας Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου, παρουσιάζει μία ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή διαδραστικής έκθεσης η οποία λειτουργεί ως μια λούτρινη αγκαλιά για μικρούς και μεγάλους. Το κτίριο του Atopos, λοιπόν, καταλαμβάνεται από ένα γιγαντιαίο, λούτρινο, υβριδικό πλάσμα, το Φλάφι που κατοικεί εκεί μέσα. Οι επισκέπτες, βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και βουλιάζουν στη γούνινη αγκαλιά του  διαβάζοντας ή χαλαρώνοντας μόνοι τους ή αγκαλιά με κάποιον άλλον. Το έργο συνδυάζει την εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας και τη μεγάλη συλλογή βιβλίων του οργανισμού με περισσότερα από 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας, με συμμετοχικά και αυτοσχεδιαστικά περφόρμανς, λούτρινα γλυπτά και γούνινα κουστούμια.

Παράλληλα λειτουργεί το #TextMe_Lab, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει performances, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και μίνι-εκθέσεις από καλεσμένους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς ερευνητές. Το συνδετικό νήμα του προγράμματος είναι οι υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Η οπτική ποίηση του 20ού αιώνα, το spoken word και τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα και τα νέα μέσα, καθώς και η σχέση λέξης και οθόνης, είναι κάποια από τα κύρια θέματα του #TextMe_Lab.

 

Info: Διάρκεια: Έως 21/04/19. Είσοδος: Ελεύθερη. ATOPOS Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 8838151, www.atopos.gr.