Location

Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Greek Film Archive
Category

Date

Mar 20 2020 - Mar 22 2020

Time

17:00 - 22:00

Milano Design Film Festival Greece-Athens 2020 | First Edition

Το Milano Design Film Festival γεννήθηκε το 2013 για να ορίσει ένα πολυαναμενόμενο ετήσιο ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στο Μιλάνο. Έχοντας ήδη ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις του κόσμου τον Μάρτιο έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου 2020. Το design καταφθάνει στην Αθήνα μαζί με το σινεμά, για να προσφέρει στην πόλη κάτι πρωτοποριακό, μέσα από μία διοργάνωση πλούσια σε πρεμιέρες, αξιόλογους Έλληνες και διεθνείς καλεσμένους, συναντήσεις και συζητήσεις.

Το Milano Design Film Festival Greece & Cyprus , το οποίο ίδρυσε και διευθύνει η Άννη Μαρκιτάνη Annie Markitanis, στοχεύει στην εδραίωση ενός ετήσιου ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στην Αθήνα, διευρύνοντας την επιτυχημένη ιδέα και δομή του MDFF μέσα από μια σειρά μελλοντικών σταθμών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που διερευνά την τρέχουσα πραγματικότητα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής σε όλες τις εκφάνσεις του, και παρουσιάζει μια πληθώρα οπτικών και εγχειρημάτων, καθώς εξηγεί τι σημαίνει να προβάλλουμε τη ζωή μας, τόσο στο άμεσο όσο και στο μακρινό μέλλον. Η διοργάνωση προβάλλει τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να χτίζει, να κατοικεί και να βιώνει τις πόλεις, ενώ εμβαθύνει στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύση.

Το MDFF Greece & Cyprus εξερευνά και εξηγεί τις διαφορετικές διαστάσεις και μορφές έκφρασης βασικών θεμάτων όπως η Αρχιτεκτονική, το Design, η Βιωσιμότητα, η Τεχνητή νοημοσύνη, η Αστική ζωή, η Βιογραφία πρωταγωνιστών του ιταλικού design, η Τέχνη, καθώς και η Τέχνη της σκέψης. Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της οπτικοακουστικής αφήγησης, ενισχύοντας έτσι τον βαθμό επίδρασής της σε κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο. Στόχος μας είναι να μεταδώσουμε στο κοινό την ιδέα ότι το design δεν είναι ένα επάγγελμα αλλά μια ολόκληρη προσέγγιση: ότι όλα τα στοιχεία του κόσμου γύρω μας, οτιδήποτε χρησιμοποιούμε και αφορά τη ζωή μας συνδέεται με το design.

Ακολουθώντας την αντίληψη «Μαθαίνω παρακολουθώντας», η εκδήλωση βασίζεται στη σημασία και τη δυναμική της κινηματογραφικής γλώσσας στην ψηφιακή εποχή. Η μοναδική ικανότητα της έβδομης τέχνης να πληροφορεί, να εξερευνά, να εκπαιδεύει, να ψυχαγωγεί, να προσελκύει και να φέρνει κοντά θεατές από κάθε τομέα και κοινωνικό φάσμα (αρχιτέκτονες, επιμελητές, δημιουργούς ταινιών, σχεδιαστές, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, κριτικούς, γκαλερίστες, καθηγητές, φωτογράφους, καλλιτέχνες, σπουδαστές, αστικούς οραματιστές, κοινωνικούς μεταρρυθμιστές, λάτρεις του κινηματογράφου και του design, αλλά και το ευρύ κοινό), μετουσιώνει τις προβολές σε ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και πολιτιστικής ανταλλαγής. Ένα κάλεσμα σε όλους τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και σε όσους άλλους θεωρούν ένα τέτοιο γεγονός ως μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουν τον κόσμο του design μέσα από τον κινηματογράφο ή, και αντίστροφα, να αξιοποιήσουν τον κινηματογράφο ως εργαλείο εξοιξείωσης με τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του design.
Σκοπός αυτής της πρώτης έκδοσης είναι να συστήσει στο ελληνικό κοινό έναν καινούργιο, διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης, αντίληψης και ανάλυσης του παρόντος και όλων όσων μας περιτριγυρίζουν. Στόχος μας είναι να εξάψουμε την περιέργεια του κοινού, ώστε η ετήσια αυτή διοργάνωση να εξελιχθεί εκ των έσω.

Το MDFF Greece – Athens φιλοδοξεί να συγκροτήσει την ελληνική κοινότητα του MDFF. Η εκδήλωση προσφέρει ένα νέο πλαίσιο για τη δημιουργία μιας γέφυρας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, μέσα από δημιουργικές αλληλεπιδράσεις, δημιουργία νέων σημείων επαφής και προσέλκυσης ενός ευρύτερου κοινού. Και το κυριότερο: το MDFF Greece – Athens στοχεύει να δώσει ώθηση στη σύσταση εθνικών και διεθνών ομάδων που βλέπουν την Αθήνα ως έναν νέο χώρο όπου μπορούν να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Στο πλαίσιο του MDFF Greece – Athens 2020, η Αθήνα θα καλωσορίσει μια διοργάνωση διεθνούς κύρους, ενώ θα συνεχίζει την παράδοση της μιλανέζικης πρωτεύουσας της αρχιτεκτονικής και του design.

3 μέρες, 20+ ταινίες, ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια με Έλληνες και διεθνείς καλεσμένους

Περισσότερες από 20 προβολές ιταλικών, διεθνών και  ελληνικών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και βιογραφικών ταινιών, καθώς και διάφορες ομιλίες, εργαστήρια και συζητήσεις που αλληλοσυμπληρώνονται, παρουσιάζουν ένα καινοτόμο σύστημα πολιτιστικής επικοινωνίας και διάχυσης πληροφοριών που αναπτύσσεται χάρη στην πολυφωνία του Design.

● Όταν το design συναντά τον κινηματογράφο

Γι’ αυτήν την πρώτη έκδοση, στόχος μας είναι να αναδειχθεί η προσαρμοστικότητα του design ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο εισχωρεί. Το MDFF Greece – Athens επιτρέπει στο design να εισέλθει στη σφαίρα του σινεμά, προβάλλοντας την απίστευτη εφευρετική του δύναμη να υπερβαίνει τον ήδη εγνωσμένο κόσμο, ενώ παράλληλα συλλογίζεται τον ρόλο του στην επικράτεια του κοινού μας μέλλοντος. Εξ ου και ο φετινός τίτλος του MDFF Athens 2020: «Φως – Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας»

Ένας συνδυασμός ταινιών, ομιλιών, συζητήσεων και workshop φιλοδοξεί να γίνει το πρίσμα υπό το οποίο το design thinking αναλύεται σε όλες του τις διαφορετικές εκφράσεις στη θεωρία και την πρακτική. Το φεστιβάλ προσεγγίζει το design ως στάση ζωής, και όχι μόνο ως επάγγελμα, διερευνώντας το πώς  ο σχεδιασμός είναι ένας παράγοντας αλλαγής που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας και πως μπορούμε να τον στρέψουμε προς όφελός μας. Το Milano Design Film Festival Greece-Athens μάς προσκαλεί να φανταστούμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας από την αρχή, όχι μόνο ρίχνοντας φως στην ανεκμετάλλευτη δυναμική της κινούμενης εικόνας, αλλά, κυρίως, αντανακλώντας αυτό το φως στον κοινωνικό χώρο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
● Βραδιά έναρξης:
Πέμπτη 19 Μαρτίου, 2020 | Μουσείο Μπενάκη The Benaki Museum , Πειραιώς 138, στις 7:00μμ

●Έναρξη του επίσημου προγράμματος | Είσοδος ελεύθερη:  Παρασκευή 20 – Κυριακή 22 Μαρτίου, 2020 | Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Greek Film Archive, Ιερά Οδός 48 & M. Αλεξάνδρου 134-136, με περισσότερες απο 20 προβολές ταινιών, και μια ευρεία γκάμα ομιλιών και συζητήσεων με προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό

● Το τελικό πρόγραμμα με τις προβολές, τις εμφανίσεις των καλεσμένων και τις ομιλίες θα ανακοινωθεί τέλη Φεβρουάριου

● Περισσότερα: www.mdffgreece.com