Αrctic bath, ένα νέο είδος πλωτού ξενοδοχείου και Spa για χαλάρωση και ευεξία, άνοξε τις πόρτες του στις 15 Ιανουαρίου 2020 στον ποταμό Lule της Σουηδίας. Το μοναδικό αυτό ξενοδοχείο περιλαμβάνει ένα πλωτό κυκλικό κυρίως κτίριο που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Bertil Harström και Johan Kauppi και φαίνεται να μοιάζει με φωλιά πουλιού, συνοδευόμενη από πλωτές και χερσαίες καμπίνες γύρω του. Βρίσκεται κάτω από το Βόρειο Σέλας τον χειμώνα και τον Ήλιο του Μεσονυκτίου το καλοκαίρι. Βρίσκεται κάτω από το Βόρειο Σέλας τον χειμώνα και τον Ήλιο του Μεσονυκτίου το καλοκαίρι. [Πηγή:

Βρίσκεται κάτω από το Βόρειο Σέλας τον χειμώνα και τον Ήλιο του Μεσονυκτίου το καλοκαίρι. [Πηγ

Πράγματι, το κεντρικό κτίριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μοιάζει με φωλιά πουλιών που επιπλέει. Γύρω του υπάρχουν επιπλέουσες καμπίνες που μοιάζουν σαν αυτόνομα σπίτια-νησιά, τα οποία συνδέονται μέσω μικρών διαδρομών με την ξηρά. 

Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου περιλαμβάνουν επίσης σπα, σάουνα και εστιατόριο, καθώς και ένα υπαίθριο λουτρό για τους τολμηρούς που θα βουτήξουν κάτω από τον βόρειο ουρανό.

Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν το ξενοδοχείο με τέτοιο τρόπο ώστε η περιβάλλουσα φύση να «ενσωματώνεται» στις καμπίνες. Τα υλικά είναι φυσικά και βιώσιμα (ξύλο, πέτρα και δέρμα) ενώ εκτός από το κυρίως πλωτό κτίριο, το ξενοδοχείο διαθέτει μια σειρά από καμπίνες στο νερό και στο έδαφος ώστε να εναρμονίζεται περισσότερο όσο γίνεται με τη φύση…

Διαβάζοντας και βλέποντας τις υπέροχες φωτογραφίες του arctic bath στο καταπληκτικό site designboom, αναρωτήθηκα αμέσως- πώς μια τόσο έξυπνη ιδέα- θα μπορούσε να καλωσορίζει τους δικούς μας επισκέπτες στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου. 

Το μοναδικό τοπίο της λιμνοθάλασσας, που τόσοι έχουν φωτογραφίσει κι άλλοι τόσοι έχουν κινηματογραφήσει, θα μπορούσε, σκέφτομαι, να αγκαλιάσει ένα παρόμοιο εγχείρημα που θα έδενε αρμονικά με το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική του τόπου δίνοντας μια καινούργια διάσταση στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας.

Ενα αρχιτεκτονικά άρτιο, πλωτό, ξενοδοχείο που θα μπορούσε άνετα να αφήσει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην λιμνοθάλασσα που όλοι εμείς έχουμε την “πολυτέλεια” να την απολαμβάνουμε διαφορετικές ώρες της ημέρας. 

Πραγματικά, κάπως έτσι φαντάζομαι το Μεσολόγγι, τον τουρισμό του, την ανάπτυξή του. Γιατί όχι, λοιπόν; Για σκεφτείτε το!  Κάντε το εικόνα! Τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο.

Δ.Ζ.