Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να καταπιάνομαι με διάφορα πράγματα. Να δοκιμάζω διαρκώς νέες τεχνικές και να πειραματίζομαι με τα όρια τόσο τα δικά μου, όσο και της ομάδας μου. Έτσι, λοιπόν, κάθε φορά που προκύπτει μία νέα ιδέα και ξεκινάμε την υλοποίησή της, ενθουσιάζομαι! Ακριβώς αυτό συμβαίνει και τώρα! Η αφορμή; Ένα ολοκαίνουργιο project το οποίο αποδεικνύει περίτρανα πως όταν υπάρχει φαντασία, συνεργασία και όρεξη για δημιουργία, όλα μπορούν να συμβούν! Όλα ξεκίνησαν από μία απλή μετακόμιση μιας μεγάλης επιχείρησης, η οποία έγινε η αιτία να αποκαλυφθεί ένας τεράστιος τοίχος στην είσοδο του Μεσολογγίου. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά όταν ένας άνθρωπος των τεχνών βλέπει έναν τέτοιο τοίχο, θαρρεί πως βλέπει μπροστά του έναν ολόλευκο καμβά. Αυτό συνέβη και στη δική μας περίπτωση: Ο Τρικαλινός graffiti writer-artist ΑΝΘ/ΡΧΟΣ Λ.Σ. Γεώργιος Παπαγεωργίου – 31stillwriting, είδε τον τοίχο αυτόν σαν έναν τεράστιο καμβά και οραματίστηκε ένα μοναδικό graffiti το οποίο -στην ουσία- θα αφιερωνόταν σε όλη την τοπική κοινωνία του Μεσολογγίου, αλλά και σε κάθε επισκέπτη που θα το αντίκρυζε κάθε φορά που θα επισκεπτόταν τον τόπο μας. 

Και κάπως έτσι, ξεκίνησε μία ιδιωτική πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων προκειμένου να δημιουργηθεί στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου το μεγαλύτερο laser cut dot stencil graffiti στον κόσμο! Τι θέμα θα είχε; Ο βραβευμένος φωτογράφος Νίκος Σιάμος ανέλαβε να μας δώσει την έμπνευση που χρειαζόμασταν, δείχνοντάς μας το φωτογραφικό λεύκωμά του. Σε αυτό, υπήρχε μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζονταν απλοί, καθημερινοί Μεσολογγίτες, υποδυόμενοι τους ήρωες της Εξόδου του Μεσολογγίου. Αφού έγινε η απαραίτητη επεξεργασία στη συγκεκριμένη λήψη, η εικόνα παραδόθηκε σε εμένα και την ομάδα μου προκειμένου να… αναλάβουμε δράση. Τι έπρεπε να κάνουμε; Κάτι το οποίο -πολύ απλά- δεν έχει ξαναγίνει ποτέ! Αυτό, δεν ήταν άλλο από το να καταφέρουμε να παντρέψουμε το graffiti με την υψηλή τεχνολογία του cnc laser cut και του stencil art και να καταλήξουμε σε ένα αισθητικό αποτέλεσμα πραγματικά ξεχωριστό: Ένα τεράστιο graffiti με dot απεικόνιση! Όποιος το βλέπει από κοντά, θα νομίζει ότι κοιτάζει άπειρες κουκίδες. Όσο απομακρύνεται, όμως, οι κουκκίδες αυτές «θα… ενώνονται» και θα συνθέτουν -τι άλλο;- την μοναδική λήψη του Νίκου Σιάμου την οποία σας ανέφερα πιο πάνω.

Χωρίς να χάνουμε καιρό, στρωθήκαμε όλοι στη δουλειά δίχως να συνειδητοποιούμε πλήρως το μέγεθος και την πρωτοτυπία αυτού που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε. Κάποιοι φίλοι και συνεργάτες, όμως, έσπευσαν να μας πληροφορήσουν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει. Ναι, οι συγκεκριμένες τεχνικές, δεν έχουν συνυπάρξει ποτέ ξανά όλες μαζί σε ένα project και μάλιστα ανάλογης έκτασης. Μας ενημέρωσαν, λοιπόν, ότι κάτι παρόμοιο, έχει γίνει στο Ντουμπάι και καλύπτει μία έκταση 11 τ.μ. Ωστόσο, πρόκειται για ένα απλό graffiti, και όχι dot. Το project του Μεσολογγίου δημιουργείται σε έναν τοίχο μήκους 13,5 μέτρων και ύψους 4 μέτρων, δλδ 54 τ.μ. ενώ το θέμα μας με dot απεικόνιση εκτείνεται σε περίπου 27 τ.μ. με 181.383 dots! Πρόκειται, δηλαδή, για το μεγαλύτερο lazer cut dot stencil graffiti στον κόσμο, η ολοκλήρωση του οποίου, μας επιτρέπει να υποβάλουμε και την υποψηφιότητά μας ως ομάδα προκειμένου να πάρουμε την πιστοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Guinness World Record!

Μετά απ’ όλα όσα σας έγραψα, φαντάζομαι μπορείτε να καταλάβετε πόσο ενθουσιασμένος και περήφανος νιώθω. Ταυτόχρονα, όμως, αισθάνομαι και ευγνώμων μια και μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχω σε ένα τόσο ξεχωριστό project δίπλα σε αξιόλογους ανθρώπους, αλλά και νέα παιδιά γεμάτα ενέργεια και όρεξη για δημιουργία! Βλέπετε, για την υλοποίηση του project αυτού, συνεργάζονται πολλοί περισσότεροι άνθρωποι απ’ όσοι νομίζετε, αλλά και ολόκληρες ομάδες… Ποιοι είναι αυτοί;Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου Δημήτρης Μπούλης όπου μας παραχώρησε τον τοίχο,  ένας φωτογράφος -ο Νίκος Σιάμος για τον οποίο σας μίλησα πιο πάνω- και οι graffiti writer-artist ΑΝΘ/ΡΧΟΣ Λ.Σ. Γιώργος Παπαγεωργίου – 31stillwriting και Στέλιος Ζήκας – livebydesign.gr από την όμορφη πόλη των Τρικάλων. Επίσης, οι Dinos & Panos Katsavos, Sarlis S. φοιτητής, Έκτωρας Μπλουγκούρας Vektorgraffiti  & Stathis K. μαθητές 2ο Γυμνασίου Μεσολογγίου, η μοναδική #dimitriszeliosteam με τους Dimitriou G., Kakogianni A., Katsoudas K., Τσιώτα Α. αλλά και δύο αγόρια πρόσφυγες από το Cameroon ο Afanwi Neba και ο Elime Alain, φιλοξενούμενοι στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου οι οποίοι θέλησαν να συμβάλουν στο συγκεκριμένο project προσφέροντας στοιχεία από το δικό τους ταλέντο, δεδομένου ότι υπήρξαν κι εκείνοι σχεδιαστές και ζωγράφοι στη χώρα τους. 

Παρακάτω βλέπετε το σχέδιο!

Όπως βλέπετε, πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό project που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των Αλέξη Αριστείδου- graffitistore.gr από Πάτρα  και dize.gr και το οποίο όχι μόνο θα ομορφύνει τον τόπο μας, αλλά θα συμβάλει στην αναβίωση και τη διάδοση της ιστορίας του, με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας, λοιπόν! Τα καλύτερα έρχονται και είμαστε τόσο περήφανοι για αυτά!

 

Δημήτρης Ζέλιος

Αρχιτέκτων