Αρχιτεκτονική ομάδα υπό τον συντονισμό των Kαθ. Πάνου Παρθένιου, Eπ. Kαθηγήτριας Άννας Καραγιάννη και Επ. καθηγήτριας Βαλίνας Γεροπάντα, με την συμμετοχή του μεταπτυχιακού φοιτητή Γιάννη Πετρουλάκη, των προπτυχιακών φοιτητριών Δήμητρας Νύκταρη, Γεωργίας Λύτσικα και Λαϊς – Ιωάννας Μαργιωρή και της αποφοίτου της Σχολής Κυριακής Φόρτη, διακρίθηκε αποσπώντας εύφημο μνεία στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του νέου Κτηρίου Τεχνών στο campus του Κολλεγίου Αθηνών.

 

Το νέο Κτίριο θα λειτουργεί ως εκπαιδευτήριο και ως εκθεσιακός χώρος για την καλλιτεχνική παιδεία και θα χρηματοδοτηθεί με δωρεά που αγγίζει τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ από τον απόφοιτο Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Κατατέθηκαν συνολικά 64 υψηλής αισθητικής και επεξεργασίας αρχιτεκτονικές προτάσεις, οι οποίες εξετάστηκαν από 10μελή κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από Έλληνες και διεθνείς διακεκριμένους επαγγελματίες στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής τοπίου, της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και των τεχνών, καθώς και εκπροσώπους του Κολλεγίου Αθηνών και του δωρητή Δ. Δασκαλόπουλου.

 

Μεταξύ αυτών, και με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης της Προκήρυξης του Διαγωνισμού, αναδείχθηκαν οι 4 επικρατέστερες ιδέες που λαμβάνουν χρηματικά βραβεία των 20.000, 15.000, 10.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα και προχωρούν στην φάση τελικής επιλογής του διαγωνισμού.

 

Επίσης, 3 από τις 64 συμμετέχουσες ιδέες έλαβαν εύφημο μνεία για την πρωτοτυπία τους, μεταξύ των οποίων και η πρόταση της Αρχιτεκτονικής Ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

Σημειώνεται ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό προέρχονται από Έλληνες αρχιτέκτονες μηχανικούς και γραφεία με έδρα την Ελλάδα ή την αλλοδαπή. Ο διαγωνισμός ήταν ανώνυμος και τόσο η κατάθεση των αρχιτεκτονικών ιδεών όσο και η αξιολόγησή τους έγιναν σε καθεστώς ανωνυμίας.

Η πλήρης αρχιτεκτονική ομάδα αποτελείται από τους Πάνο Παρθένιο, Άννα Καραγιάννη, Χρήστο Κύρου και Γεωργία Ίνα Παρθενίου σε συνεργασία με τη Βαλίνα Γεροπάντα (αστικός σχεδιασμός), τον Γιάννη Πετρουλάκη (αστικός σχεδιασμός), τον Κάρολο Χανικιάν (αρχιτέκτονας τοπίου), τον Μανώλη Οικονόμου (αρχιτέκτονας τοπίου), τη Φλώρα-Μαρία Μπουγιατιώτη (sustainable design), τον Αλέξανδρο Παπανδρέου (εκπαιδευτικός σύμβουλος), τον Παναγιώτη Κ. Παρθένιο (πολιτικός μηχανικός), τη Ραΐσσα Ανδρεοπούλου (αρχιτέκτονας τοπίου), την Κωνσταντίνα Κερασοβίτη (αρχιτέκτονας, WELL AP), τον Γιάννη Δαχής (αρχιτέκτονας), την Κυριακή Φόρτη (αρχιτέκτονας), τη Δήμητρα Νύκταρη (φοιτήτρια αρχιτεκτονικής), την Γεωργία Λύτσικα (φοιτήτρια αρχιτεκτονικής) και τη Λαϊδα – Ιωάννα Μαργιωρή (φοιτήτρια αρχιτεκτονικής).

 

Πηγή: www.zarpanews.gr