Όπως προχωράτε από την παραλία του Πανόρμου στη Μύκονο, φτάνετε στην περιοχή Μαράθι, ένα καθαρά αγροτικό τοπίο, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Σχιστολιθικές ξερολιθιές, συκιές και φραγκοσυκιές, στο βάθος ένα λευκό ξωκλήσι συνθέτουν το κυκλαδίτικο σκηνικό. Κάπου εκεί είναι χτισμένο το Marathi Mykonos, ένα τουριστικό συγκρότημα που αποτελείται από τρεις κατοικίες που ξεχωρίζουν για το design τους.

Βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία μιας οικογένειας που πρωταρχικό μέλημά της, όταν ξεκίνησε ο επανασχεδιασμός των κατοικιών, ήταν ο σεβασμός της οπτικής ρύπανσης του μοναστηριού, που αποτελεί άλλωστε ιδιοκτησιακό της αγαθό εδώ και τρεiς γενιές.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις αυτές κατοικίες αναπτύχθηκαν το 1973 και το στοίχημα για τον Κωνσταντίνο Εισαγγελέα, που ανέλαβε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την κατασκευή, ήταν αφενός η διατήρηση του υπάρχοντος σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα και αφετέρου η δημιουργία όψεων που να εναρμονίζονται πλήρως με το γύρω τοπίο όπου δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και τα κτίσματα τελικά να αφομοιωθούν στο φυσικό περιβάλλον. Ετσι, το κτίριο μορφολογικά ακολούθησε λιτές γραμμές με ελάχιστους εξώστες δίνοντας την αίσθηση της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής με ενσωμάτωση κυκλαδίτικων μαρμάρινων μοτίβων όπως τα μαρμάρινα πρέκια, τα υπέρθυρα και τα φουρούσια στον ανατολικό εξώστη όλα τους κατασκευασμένα στο χέρι από Τηνιακό μαρμαρογλύπτη.

Βάσει αυτών των παραμέτρων και με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση και μελλοντική χρήση του ακινήτου, η συνθετική λύση που εφαρμόστηκε όσον αφορά την εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων δίνει προτεραιότητα στην άνεση και την απλότητα χαρακτηριστικά των κυκλαδίτικων κατοικιών.

Δημιουργήθηκαν λοιπόν τρεις ανεξάρτητες κατοικίες διαφορετικών τυπολογικών χαρακτηριστικών όσον αφορά τα τετραγωνικά και την διαρρύθμιση των χώρων. Οι δύο κατοικίες αναπτύσσονται στο ισόγειο του κτιρίου 50 τ.μ. και 65 τ.μ. αντίστοιχα ενώ η τρίτη και πιο μεγάλη κατοικία 114 τ.μ. αναπτύσσεται στον όροφο που είναι προσβάσιμος από την ειδικά διαμορφωμένη εξωτερική σκάλα στην νότια όψη του κτιρίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο φωτισμό του κάθε χώρου για τους οποίους επιλέχθηκαν μοντέρνα φωτιστικά και λύσεις φωτισμού με LED στοιχεία τα οποία ενσωματώθηκαν στη κατασκευή για τη δημιουργία μιας ζεστής και ήρεμης ατμόσφαιρας τονίζοντας περιοχές των κατοικιών χωρίς να ενοχλούν και να αφαιρούν στοιχεία από την απλότητα της σύνθεσης».

Σαφώς και το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα αποτελεί ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά ολόκληρης της περιοχής, αλλά αυτό που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αμελήσουμε είναι η άνεση και ο σύγχρονος αέρας που αποπνέουν οι κατοικίες, το έντονο φυσικό φως που κυριαρχούν στα δωμάτια και τα εντυπωσιακά διακοσμητικά στοιχεία που έχουν επιλεχθεί. Ένα περιβάλλον που καταφέρνει και γίνεται «ένα» με το outdoor σκηνικό και δίνει στους επισκέπτες την πολυτέλεια της απόλυτης λειτουργικότητας, με εκλεπτυσμένο τρόπο και σύγχρονη οπτική.

Ποντάροντας λοιπόν στη λιτότητα, το chicness, που είναι χαρακτηριστικό όλων των έργων της Μαρίας Χατζησταύρου, και τις λειτουργικές γραμμές στο design, όλα φαίνεται να έχουν επιλεχθεί με έμφαση στη λεπτομέρεια και με την ιδέα να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο, ξεκούραστο και χαρούμενο περιβάλλον που να αποπνέει νότες σύγχρονης αισθητικής, εναρμονισμένες πλήρως με το αγροτικό τοπίο.

Περιηγηθείτε στο εσωτερικό του Marathi Mykonos:
Natural υλικά, αποχρώσεις του λευκού και χρωματιστές πινελιές κάνουν τη διαφορά δίνοντας μια άλλη διάσταση στον χώρο.

Πηγή: iefimerida.gr