Απέσπασε την πρώτη θέση για το «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα» στα βραβεία Δομές 2017 και συνεχίσε να ξεχωρίζει εκτός συνόρων με μια υποψηφιότητα για Architizer A+ Award (Νέα Υόρκη) στην κατηγορία Αρχιτεκτονική και Φως.

Το ιδιαίτερο αυτό πρότζεκτ δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με πελώριους όγκους, ακραίο design και τολμηρή δομή, αλλά με την απλότητα του και το πόσο έντονα θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι. 

Η μικρή θερινή κατοικία, βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο της Σιθωνίας Χαλκιδικής και σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Εύα Σοπέογλου. Περιτριγυρισμένη από ελαιόδεντρα, αντλεί έμπνευση από το φύλλωμα τους, χρησιμοποιεί το εκθαμβωτικό ελληνικό φως και μεταμορφώνεται σε ένα μικρό ησυχαστήριο με θέα προς τη θάλασσα και το Άγιο Όρος.

«Πηγή έμπνευσης είναι κατ’ ουσία το ίδιο το τοπίο, ως προς τα χρώματα και τις υφές που επιλέχθηκαν. Για να το διατυπώσω αλλιώς, στο σχεδιασμό υπάρχει συνειδητά απουσία αναφορών σε συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό στιλ, δηλ. στο ‘λευκό’ των νησιωτικών κτιρίων και των σύγχρονων ελληνικών παραθεριστικών κατοικιών, αλλά και στο ‘λευκό’ του μοντέρνου κινήματος που κυριαρχεί στις πόλεις. Η κατοικία αυτή προσφέρει την απόδραση από την πόλη και τα κτίρια της, και έτσι πιστεύω ότι έχει πετύχει το σκοπό της μέσα από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και την οργάνωση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Έχει δε συγκριθεί με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της

 ελληνικής υπαίθρου, που δεν θεωρώ αρνητικό σχόλιο, κάθε άλλο», αναφέρει η Εύα Σοπέογλου που υπογράφει το σχεδιασμό του έργου.

Φώτο: Μαριάννα Μπίστη