Στην ανατολική Φιλανδία στον δήμο Kontiolahti, ο «Μετεωρίτης» αναδύεται από τα δάση σαν ένα μυστηριώδες σκοτεινό αντικείμενο.

Το τριώροφο σπίτι την οποία σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Ateljé Sotamaa είναι κατασκευασμένη από ξύλο και αποτελείται από μια σειρά ανοικτών δωματίων που συνδέονται μεταξύ τους και ενσωματώνονται στον φυσικό περίγυρο. Μέσα στο πολυεδρικού σχήματος σπίτι, ένα αίθριο με φεγγίτη του οποίου το εμβαδόν είναι 10 τετραγωνικά μέτρα προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στον έναστρο νυκτερινό ουρανό. Και οι διαμένοντες στην κατοικία μπορούν να απολαύσουν τα αστέρια, πλέοντας σε ένα δίχτυ καταμαράν το οποίο έχει τοποθετηθεί κάτω από τον φεγγίτη σε ύψος επτά μέτρων από το έδαφος.

«Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές οικίες όπου κάθε δωμάτιο έχει συγκεκριμένα προκαθορισμένο προορισμό χρήσης, η αρχιτεκτονική του “Μετεωρίτη” υποστηρίζει πιο δυναμικές σχέσεις των κατοίκων του και μια ποικιλία καταστάσεων διαβίωσης. Ο ψηφιακός σχεδιασμός και οι νέες τεχνολογίες κατασκευής και προκάτ επιτρέπουν τη δημιουργία μοναδικών, υψηλής αισθητικής οικολογικών κτηρίων από ξύλο τα οποία προσθέτουν στις τοποθεσίες τους αξία βιώματος», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο Ahti Rantonen, διαχειριστικός διευθυντής στο Όμιλο Vahanen -προσφέρει συμβουλές αρμοδιότητας πολιτικών μηχανικών για πρότζεκτ-ορόσημα όπως το Museum of Contemporary Art Kiasma και το Music Center Musiikkitalo στο Ελσίνκι– δήλωσε ενθουσιασμό για τη συνεργασία με το Ateljé Sotamaa· εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι «θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες στο μέλλον να εργαστούμε σε υψηλής ποιότητας κατασκευαστικά πρότζεκτ με ξύλο, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους.

Περιλαμβάνονται σημαντικές παράμετροι, όπως χαμηλό ίχνος άνθρακα και υγιεινό κτήριο. Έχοντας αποκλείσει όλα τα τεχνητά υλικά, η εμπειρία διαβίωσης στον “Μετεωρίτη” θα είναι πολύ κοντά σε μια εμπειρία σε ένα παραδοσιακό σπίτι από κορμούς δέντρων»

Πηγή:cnn.gr