Το Three Court House, αποτελείται από μία σειρά παρόμοιων χώρων οι οποίοι, όμως, εκτείνονται σε διαφορετικά επίπεδα και διαχωρίζονται μεταξύ τους με έξυπνο τρόπο παρέχοντας στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να αξιοποιούν στο έπακρο τους πολυδιάστατους χώρους. Από την άλλη, χάρη σε αυτόν τον ιδιαίτερο σχεδιασμό, η κατοικία προσαρμόζεται πλήρως στο περιβάλλον και δεν δημιουργεί καμία παραφωνία σε σχέση με αυτό. Σε αυτό, σύμφωνα πάντα με τους κατασκευαστές, έχει συμβάλει και το γεγονός ότι η κατασκευή έχει περιοριστεί στον έναν όροφο προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν υπερβολές σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο. Που βρίσκεται αυτός; Σε ένα χωριό της Ινδίας. Αυτό προστάζει έναν πιο “συντηρητικό” ύφος όσον αφορά τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης κατοικίας. Το μυστικό της; Μοιάζει με μία σύγχρονη πολυτελή κατοικία, αλλά ταυτόχρονα στεγάζει και το γραφείο-ιατρείο του ιδιοκτήτη. Αυτό, επειδή, μια κατοικία στο εν λόγω μέρος, θα πρέπει να έχει διττό ρόλο. Να είναι, δηλαδή, κατοικία και χώρος εργασίας μαζί – όπως, άλλωστε, συμβαίνει με τα περισσότερα σπίτια της περιοχής.

Πώς λειτουργεί αυτό; Ένας χώρος στην είσοδο του κτιρίου, κατασκευασμένος στο ίδιο ακριβώς ύφος και στιλ με την υπόλοιπη κατοικία, αποτελεί την κλινική. Δίπλα σε αυτή, βρίσκονται οι κατοικίες προσωπικού, ενώ ένα μικρό δρομάκι συνδέει αυτά τα δύο σημεία με το χωριό. Το πέτρινο στοιχείο (με υλικά της περιοχής) κυριαρχεί. Το ίδιο και τα μεγάλα παράθυρα τα οποία επιτρέπουν στο φυσικό φως να λούζει τους εσωτερικούς χώρους. Οι τρεις μονάδες που αποτελούν το σπίτι συνδέονται μεταξύ τους μέσω ξύλινων διαδρόμων οι οποίοι οριοθετούνται από διαφανείς γυάλινες πλάκες, ενισχύοντας περαιτέρω την ανεξάρτητη ταυτότητα κάθε μονάδας.

Κάθε μία από τις μονάδες βλέπει σε μία εξωτερική αυλή. Για να είμαστε ακριβείς, βλέπει στην ίδια εξωτερική αυλή μια και όλες είναι χτισμένες περιμετρικά της. Οι μεγάλες συρόμενες γυάλινες πόρτες μπορούν να ανοίγουν ούτως ώστε να συνδέουν το εσωτερικό και το εξωτερικό, επιτρέποντας στους εσωτερικούς χώρους να επεκταθούν ακόμα και στην αυλή. Η πτέρυγα του υπνοδωματίου είναι πτυσσόμενη, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει και ως ένα μεγάλο οικογενειακό δωμάτιο ή εναλλακτικά -μέσω μίας σειράς από συρόμενες πόρτες- να λειτουργήσει ως χώρος αποτελούμενος από μεμονωμένα δωμάτια.

Τα υλικά τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της κατοικίας αυτής είναι λίγα και λιτά. Έγχρωμοι υαλοπίνακες γυάλινων φίλτρων με πολύχρωμο φως, οι οποίοι κινούνται μέσα στο χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και οι αντανακλάσεις από το νερό και τις υπόλοιπες επιφάνειες παρέχουν δυναμικό φως ακόμα και στα σημεία τα οποία θεωρούνται πιο… σκιερά. Ο συνδυασμός αυτής της γεωμετρικής επίσημης γλώσσας, των απλών υλικών και των στοιχείων της φύσης, δημιουργεί μοναδική ατμόσφαιρα σε κάθε χώρο, η οποία μεταβάλλεται ανάλογα με τον χώρο, την ώρα της ημέρας και την εποχή του έτους.

Photos: Tina NandiRajesh VoraRahul Mehrotra / rmaarchitects.com