No Emission» – Πάνω σε αυτές τις δύο λέξεις (οι οποίες στη γλώσσα μας μεταφράζονται «δίχως εκπομπές») η ισπανική εταιρία προκατασκευασμένων κατοικιών «ΝΟΕΜ» άρχισε να χτίζει το όνομά της και την ιστορία της. Στις σελίδες που ακολουθούν, σας παρουσιάζουμε μία από τις δημιουργίες της, στην οποία το design, η άνεση και η τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά με το περιβάλλον. Πρόκειται για το Ecological House 3.0, μια «έξυπνη» εξοχική κατοικία στην Castellόn de la Plana της Ισπανίας η οποία -σε λίγα τετραγωνικά μέτρα- συγκεντρώνει όλα όσα χρειάζεται ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο σπίτι και όχι μόνο!

Για την κατασκευή της -η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε 10 εβδομάδες- οι ειδικοί βασίστηκαν εξ’ ολοκλήρου  σε ψηφιακές διαδικασίες, οι οποίες ως στόχο τους είχαν να δημιουργήσουν ένα βιοκλιματικό σπίτι με προηγμένη τεχνολογία, η οποία επιτρέπει την πλήρη αυτοματοποίηση από ένα smartphone και επιτυγχάνει τη μέγιστη ενεργειακή αποδοτικότητα. Όλα τα συστήματα -ακόμα και οι διακόπτες- συνδέονται μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου. Έτσι, δεν χρειάστηκε να περαστούν καλωδιώσεις. Η αυτοματοποίηση αυτή συνέβαλε στην μεγιστοποίηση της άνεσης, αλλά και στην επίτευξη μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης.

Επόμενος άσος στο μανίκι των κατασκευαστών; Το σύστημα HVAC. Το HVAC αναγνωρίζει τις μετεωρολογικές συνθήκες και «προσαρμόζεται» σε αυτές. Έτσι, το σύστημα άρδευσης λειτουργεί σύμφωνα με την υγρασία του εδάφους και την πρόβλεψη βροχής, ενώ το εξελιγμένο σύστημα αερισμού μπορεί να ανιχνεύσει την υψηλή συγκέντρωση του CO2 και να ξεκινήσει την ανανέωση του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Τέλος, τα συστήματα φωτισμού έχουν συγχρονιστεί με το ημερήσιο πρόγραμμα των ιδιοκτητών και έχουν προγραμματιστεί μέσω GPS και ανιχνευτών, ούτως ώστε να τους ξυπνάνε ή να τους χαιρετάνε όταν πλησιάζουν στο σπίτι! Το Ecological House 3.0 αποτελείται από δύο ξύλινες επιφάνειες, στην μεγαλύτερη από τις οποίες συναντάμε ένα καθιστικό γεμάτο φως, μια τραπεζαρία και την κουζίνα, η οποία «κοιτάζει» στη βεράντα μέσα από έναν γυάλινο τοίχο υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Το δεύτερο κομμάτι περιλαμβάνει το υπνοδωμάτιο, το μπάνιο και ένα μικρό δωμάτιο-γραφείο. Το εσωτερικό του σπιτιού έχει έκταση 96τ.μ., ενώ βασικό κομμάτι της κατασκευής αποτελεί και η ευρύχωρη βεράντα, η οποία λειτουργεί ως «φυσικός» προθάλαμος (χάρη στην υπέροχη θέα) που καλωσορίζει τους επισκέπτες.

Το άπλετο φως, η minimal διακόσμηση και η ζεστασιά του ξύλου δημιουργούν ένα οικείο περιβάλλον, το οποίο συνδυάζει την τεχνολογία με τον σεβασμό προς τη φύση. Η διττή χρήση του χώρου της κουζίνας (ο οποίος περιλαμβάνει και το καθιστικό) δεν ενοχλεί καθόλου. άντιθετα, μάλιστα, εξοικονομεί χώρο και… ενέργεια, ευνοώντας ταυτόχρονα τις κοινωνικές σχέσεις! Γενικά, στο σπίτι υπερισχύουν οι φυσικές αποχρώσεις όσον αφορά το κομμάτι της διακόσμησης, οι οποίες «δένουν» μεταξύ τους χωρίς να κουράζουν το μάτι και εναρμονίζονται επιτυχώς με το minimal σκηνικό και το περιβάλλον.

Eco Facts: Η ενεργειακή κατανάλωση της κατοικίας ανήκει στην κατηγορία ά΄ με μόνο 15,05 kWh/τ.μ. Τι σημαίνει αυτό; 90% εξοικονόμηση στην κατανάλωση σε σχέση με μία παραδοσιακή κατοικία. Το γεγονός αυτό οδηγεί με τη σειρά του στο αρνητικό αποτύπωμα Co2 των 56.95 kgCo2 /τ.μ., το οποίο ισοδυναμεί με το Co2 που θα εξέπεμπε ένα αυτοκίνητο αν γύριζε 4,5 φορές γύρω από την περιφέρεια της γης!

Photos: noem.com