Το Τατόι αποτελεί ένα από τα ποιο όμορφα και διατηρήσιμα δάση στην Αττική στους πρόποδες της Πάρνηθας.
Το Τατόι στο πέρασμα των χρόνου.
Το 1871 Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ αγόρασε τα 20.000 στρέμματα μετά από παρότρυνση του Ερνέστου Τσιλέρ. Ενώ ο αρχιτέκτονας ονειρευόταν ένα μεγαλεπήβολο ανάκτορο βασιλιάς επιθυμεί ένα κέντρο αναψυχής και έτσι το 1874 ξεκινάει με έναν διώροφο κτίριο ελληνοελβετικού ρυθμού.
Το 1884 ο αρχιτέκτονας Σάββας Μπούκης, αφού εστάλη στη Ρωσία προκειμένου να αποτυπώσει μια αγροικία αγγλικού τύπου, έργο του άγγλου αρχιτέκτονα Adam Menelaus, στο συγκρότημα ανακτόρων του “Πέτερχοφ”άρχισε την κατασκευή του νέου ανακτόρου, συνολικού εμβαδού 1.100 τ.μ.
Το 1898 το Τατόι απέκτησε τη μέγιστη έκτασή του: 47.427 στρέμματα
το Τατόι είναι το προσωπικό δημιούργημα του Γεωργίου Α΄, που το σχεδίασε ως ένα κτήμα αναψυχής στο οποίο κυρίαρχο λόγο θα έχει το δάσος και δευτερεύοντα τα οικοδομήματα.
Το Τατόι ξεκινά να κατοικείτε το 1899. Μέχρι το τέλος του 19ου αι. το Τατόι είχε αποκτήσει δύο ναούς – Προφήτη Ηλία (1873) και Αναστάσεως (1899) – ένα υπασπιστήριο, μερικές οικίες για αυλικούς υπηρεσίας, ένα τηλεγραφείο, την κατοικία του διευθυντή, τρία συγκροτήματα εργατόσπιτων, ένα οινοποιείο, ένα βουτυροκομείο, τρεις στάβλους, αποθήκες, εργαστήρια και καταλύματα για τη Φρουρά. Ο παλιός ανεμόμυλος μετατράπηκε σε πύργο, μέσα στον οποίο διαρρυθμίστηκε ένα αρχαιολογικό μουσείο με τα ευρήματα των μικροανασκαφών στην περιοχή.
Το 1916 σηματοδοτεί το τέλος της χρυσής εποχής μετά από μια πυρκαγιά.
Το 1946 ξεκινά πάλι από το μηδέν και το 1948 γίνετε η επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας εώς και την 13η Δεκεμβρίου 1967.
Το Τατόι στο σήμερα.
Το Τατόι πλέον θα μετατραπεί σε ένα εντυπωσιακό πυρήνα περιβάλλοντος και πολιτισμού με πλήθος παράλληλων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων ξενοδοχείο πολυτελείας, καφέ, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, παιδικές κατασκηνώσεις κ.α, θα μετατραπεί, σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια, το πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού πολιτισμού κ.Λίζας Μενδώνη. Το δύσκολο όμως σε αυτό το project είναι το οικονομικό μέρος αφου προβλέπεται να στοιχίσει .Επίσης μεγάλη βαρύτητα δίνετε στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και σε αυτή των πολιτιστικών χώρων δεδομένου ότι από τα 55 συνολικά κτίρια που υπάρχουν στο Κτήμα, τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003. «Πρόκειται για ένα περιαστικό πάρκο και συγχρόνως έναν ιστορικό τόπο τα οποία πρέπει να προφυλάξουμε με ευλάβεια» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Γι΄ αυτό εξάλλου και η όποια νέα δόμηση προβλεφθεί, για την φιλοξενία δραστηριοτήτων δεν θα ξεπερνά τα 3000 τ.μ.