Με έμφαση στην εναρμόνιση των κτιρίων με τον περιβάλλοντα χώρο καθώς και την αρμονική ενσωμάτωση με την ζωή των κατοίκων, είδαμε μέσα στο 2019  να ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και πολιτιστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Άνοιξε για το κοινό τον Οκτώβριο του 2019 και αποτελεί ένα απο τα πιο σημαντικά νέα μουσεία στην Ελβετία. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό υπογράφει η περίφημη εταιρία Barozzi Veiga της Βαρκελώνης. Το μουσείο πολύ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Λοζάνης και ονομάζεται Musée Cantonal des Beaux-Arts de Lausanne κι αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου γενικού σχεδίου για τα τρία κύρια μουσεία της πόλης.

Το πρώτο μέρος με τις νέες αίθουσες στο νησί των μουσείων του Βερολίνου παραδόθηκε το 2019 και φέρει την ταυτότητα του αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ. Ονομάστηκε James Simon Galerie και προσωρινά θα φιλοξενεί εκθεσιακούς χώρους μέχρι να ολοκληρωθεί όλο το έργο. Τι να σημαίνει όμως αυτή η ονοματοδοσία. Οι υπεύθυνοι σκέφτηκαν να δώσουν στο νέο κτίριο το όνομα του ανθρώπου που κληροδότησε τις συλλογές του και τα ευρήματα από τις ανασκαφές του στα μουσεία του κρατιδίου του Βερολίνου στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Τον αρχιτέκτονα Bernard Tschumi, τον γνωρίζουμε γιατί είναι αυτός που κατασκεύασε το δικό μας μουσείο Ακρόπολης. Μέσα στο χρόνο είχε την χαρά να δει ολοκληρωμένο το μουσείο επιστημών του Binhai, στην ανατολική Κίνα που περιλαμβάνει αντικείμενα από το βιομηχανικό παρελθόν της χώρας, εγκαταστάσεις για πολιτιστικές εκδηλώσεις, γκαλερί, γραφεία, εστιατόρια και εμπορικούς χώρους.

Το Shed της Νέας Υόρκης που ανήκει πλέον στους Νεουρκέζους από τις 5 Απριλίου 2019 σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro είναι ένα κτίσμα μοναδικό μέσα στην πόλη, ελαφρύ και ανθεκτικό, μια κατασκευή που κερδίζει τις εντυπώσεις και το βλέμμα όποιου φτάνει στο σημείο. Το μεγάλο αβαντάζ είναι η πρωτοτυπία του, το εξωτερικό κέλυφος του κτίσματος που επεκτείνεται και μεταμορφώνει το χώρο προκειμένου να φιλοξενήσει πολλούς τύπους παραστάσεων. Έχει δύο ορόφους με χώρους για γκαλερί, ένα θέατρο 500 θέσεων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για μεγάλες παραστάσεις, εγκαταστάσεις και εκδηλώσεις.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Bjarke Ingels έκανε και πάλι το θαύμα της, σχεδιάζοντας το μεγαλύτερο πάρκο γλυπτικής στη Βόρεια Ευρώπη που συνδέεται με ένα παράξενο σε σχήμα κτίριο το Twist, το οποίο ενώνει τις δυο του πλευρές. Σε αυτό, όποιος τυχερός το επισκεφτεί, με άνεση θα περπατήσει από την μία άκρη του ώς την άλλη, περνώντας από τις υπέροχες διεθνείς εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που στεγάζει.

To εθνικό μουσείο του Κατάρ, ένα φουτουριστικό κτίριο των 52.000 τ.μ. εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής τελετής στις 23 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα σε σχήμα ρόδου της ερήμου, του Ζαν Νουβέλ και το σημαντικότερο μουσείο της Μέσης Ανατολής μέχρι στιγμής. Προσφέρει όχι μόνο εκθέσεις που φυλάσσονται και φιλοξενούνται στις 11 γκαλερί που διαθέτει αλλά και προγράμματα μουσικής, αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου.