Αρχιτέκτονες πειραματίζονται φτιάχνοντας σπίτια και πύργους απο ανακυκλώσιμα υλικά.
Το βελγικό στούντιο BLAF Architecten χρησιμοποίησε τούβλα από δεύτερο χέρι για να χτίσει αυτό το σπίτι στη Γάνδη.
Το σπίτι που ονομάστηκε GjG House χτίστηκε στην έκταση μιας έπαυλης του 19ου αιώνα που βρίσκεται πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο, οπότε τα δέντρα που βρίσκονται γύρω του λειτουργούν σαν παραπέτασμα. «Αντί να κοπούν τα δέντρα το σπίτι κατασκευάστηκε σε ακανόνιστο σχήμα ώστε να χωρέσει ανάμεσά τους» εξήγησε το αρχιτεκτονικό γραφείο BLAF Architecten. Το γραφείο επαναχρησιμοποίησε ήδη υπάρχοντα τούβλα για να δημιουργήσει τους καμπυλωτούς τοίχους του σπιτιού ώστε να κάνει οικονομία στα υλικά και να μειώσει τα απόβλητα, χρησιμοποιώντας ξύλο και ατσάλι ως υλικά στήριξης. Ψηλά, ορθογώνια παράθυρα βρίσκονται στους τοίχους ενώ γυάλινες πόρτες στο ισόγειο αφήνουν ακόμα περισσότερο φως να μπει στο εσωτερικό.
Στην Ελλάδα, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ζέλιος κατασκεύασε στον βοτανικό κήπο “Zέλιος Γη”που ανοίκει στην οικογενειά του ένα πύργο απο 12.000 ανακυκλώσιμα γυάλινα μπουκάλια.
Στην καρδιά του Βοτανικού κήπου «Ζέλιος Γη» βρίσκετε ο Γυάλινος Πύργος. Η οικογένεια Ζέλιου εκτός απο ένα παραμυθένιο αποτέλεσμα, θέλησε να δώσει και ένα μάθημα οικολογικής συνείδησης δίνοντας ένα παράδειγμα ανακύκλωσης.Για την δημιουργία του χρειάστηκαν περισσότερα από 12.000 γυάλινα μπουκάλια, πολύ προσωπική εργασία και φαντασία.
Η δημιουργία του χρειάστηκε 2 χρόνια.Ο πύργος διαθέτει δυο ορόφους με γυάλινες επιφάνειες, ώστε να μπορεί να βλέπει ο επισκέπτης του που βρίσκεται στο ισόγειο, την κορυφή του εσωτερικά, εκεί όπου κυματίζει περήφανα η Γαλανόλευκη Σημαία.
Αν βρεθεί κάποιος βράδυ στον Βοτανικό Κήπο το αποτέλεσμα ειναι μαγευτικό καθώς ο φωτισμός του πύργου τον κάνει να μοιάζει σαν να βγήκε απο παραμύθι.