H ονομασία της βιβλιοθήκης, του αρχιτεκτονικού γραφείου MAD, που μοιάζει με σκουληκότρυπα είναι Σύννεφο του Χαϊκού και δανείζεται το όνομά της από τον κόλπο στον οποίο έχει αναγερθεί και με την κατασκευή της δημιουργεί μια απρόσκοπτη και συνεχή ροή που ενσωματώνει τοίχους, δάπεδα, οροφές, ανοίγματα σε μια μοναδική εφαρμογή της ρευστότητας του σκυροδέματος.

Η εντυπωσιακή αυτή αρχιτεκτονική δομή βρίσκεται στο πάρκο Century κατά μήκος της ακτής του κόλπου Haikou στη Νότια Κίνα και είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος που θα φιλοξενεί χώρους για ανάγνωση αλλά και χαλάρωση των επισκεπτών της σχεδόν σε απόλυτη συνομιλία με τον ουρανό και τη θάλασσα, όπως δηλώνει το αρχιτεκτονικό γραφείο MAD που έχει σχεδιάσει αυτό το έργο. «Ο άνθρωπος δεν είναι πλέον κυρίαρχος και η αρχιτεκτονική δεν είναι το απόλυτο όχημα. Η εμπειρία του επισκέπτη εδώ θα προσομοιάζει με μια ματιά στο σύμπαν, αφηρημένη αλλά απέραντη», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του γραφείου.

Το Σύννεφο του Χαϊκού είναι το πρώτο από τα δεκαέξι παράκτια κτίρια που έχουν με κρατική πρωτοβουλία ανατεθεί σε αρχιτεκτονικά γραφεία και καλλιτέχνες όπως ο Ανίς Καπουρ, ο Σου Φουτζιμότο, ο Μπιάρκε Ίνγκελς και ο Κένγκο Κούμα, για να βελτιωθεί ο δημόσιος χώρος κατά μήκος της ακτογραμμής ως μέρος της αναζωογόνησης αυτής της ιστορικής πόλης που είναι ένα μεγάλο λιμάνι.

Με τις καμπύλες καμάρες και τα σπήλαια της, εσωτερικά, ο όγκος φαίνεται να έχει σκαλιστεί και διαβρωθεί από τα στοιχεία της φύσης, ενώ κατασκευάστηκε με τεχνικές καινοτομίες και χειροποίητη τεχνική.

Με την κυματοειδή και πορώδη γεωμετρία του, οι αρχιτέκτονες του MAD σμιλεύουν τη βιβλιοθήκη «σύννεφο του χαϊκού» και την προτείνουν ως μια φυσική έκταση. Με τις καμπύλες καμάρες και τα σπήλαια της, εσωτερικά, ο όγκος φαίνεται να έχει σκαλιστεί και διαβρωθεί από τα στοιχεία της φύσης, ενώ κατασκευάστηκε με τεχνικές καινοτομίες και χειροποίητη τεχνική.

Το κτίριο δεν έχει ούτε μια ορθή γωνία, ενώ οι τοίχοι εσωτερικά είναι πτυσσόμενοι, με καμπύλες συρόμενες πόρτες, μεγάλα παράθυρα και φεγγίτες που επιτρέπουν στο φυσικό φως και τον καθαρό αέρα να μπαίνει στο κτίριο. Η εκτεταμένη χρήση του γυαλιού παρέχει μια μοναδική θέα στη θάλασσα και στον ουρανό. Οι χώροι οργανώνονται γύρω από μια κεντρική αίθουσα ανάγνωσης που περιέχει 10.000 τόμους.

Χαρακτηριστικό του κτηρίου της νέας βιβλιοθήκης είναι το καμπύλο σχήμα των τοίχων που προσδίδουν αρμονία και ομοιομορφία δίχως τομές ή ενώσεις συνδέοντας την οροφή με το δάπεδο και δίνοντας μια αίσθηση ενότητας σε ένα σχεδόν φουτουριστικό αποτέλεσμα. Τεράστια στρογγυλά ανοίγματα διαφόρων μεγεθών και περιγραμμάτων δίνουν αναπνοή στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και επιτρέπουν στο φως να εισχωρεί ελεύθερα στους χώρους και να πλημμυρίζει το εσωτερικό.