Το Sharanam, κατασκευασμένο από χώμα και νερό, χτίστηκε με την οικοδομική εμπειρία 450 ντόπιων κατοίκων και μοναδικό στόχο την ελάχιστα πιθανή σπατάλη. Κατάφερε να αποτελέσει το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης της ένωσης Sri Aurobindo στο Ποντισερί, στα νότια της Ινδίας.
Είναι δημιουργία των αρχιτεκτόνων Jadeen Lad και Trumpti Doshi και προσπαθεί να γεφυρώσει το μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης. Έκανε 7 χρόνια να κατασκευαστεί έχει έκταση 9,5 μέτρων και καταφέρνει να εντάξει την φύση, το έδαφος, το χώμα, το νερό και τον αέρα μέσα σε μια βιώσιμη κατασκευή. Εντάσσεται στον περιβάλλοντα χώρο και κλίμα και η χρήση του τσιμέντου και του ατσαλιού περιορίζονται σε πολύ μικρό ποσοστό.

Η ιδέα ήρθε από τις σκιές των των δέντρων μοιάζουν να είναι το καλύτερο δυνατό σημείο συγκεντρώσεων στην περιοχή του Ταμίλ Ναντού, με το ζεστό και γεμάτο υγρασία κλίμα.Ο τόπος που χτίστηκε ήταν ανεκμετάλλευτος αφού εκεί βρισκόταν ένα λατομείο , σε υποβαθμισμένη περιοχή. Η επιστράτευση των ντόπιων της περιοχής, αποτελεί ακόμα ένα αξιόλογο στοιχείο της διαδικασίας κατασκευής του Sharanam.

Τo βασικό υλικό των θεμελίων της κατασκευής είναι χώμα από τις υδάτινες περιοχές του ίδιου του οικοπέδου. Κανένα υλικό για την ολοκλήρωση του Sharanam δεν ήρθε από εξωτερικές πηγές. Χρησιμοποιώντας κοσκινισμένο το χώμα αυτό σε συνδυασμό με λίγο νερό και ακόμα πιο λίγο τσιμέντο και ατσάλι, δημιουργήθηκαν 100,000 τούβλα. Τούβλα χωρίς καύση, σε 9 διαφορετικά μεγέθη με ακρίβεια 0,05 χιλιοστών. Πρόκειται για μια καινοτόμα και δυναμική θεμελίωση με βάθος κάτω του 1 μέτρου με την δυνατότητα στήριξης ακόμη 7 ορόφων. Η οικονομική, κατασκευαστική, οικολογική και ποιοτική υπεροχή των τούβλων αυτών σε σχέση με τους παραδοσιακούς πλίνθους είναι αντιληπτή.

Φωτισμός

Ο Φωτισμός του κτιρίου διαχειρίζεται το ηλιακό φώς όπως το ανθρώπινο μάτι.Το ανθρώπινο μάτι έχει την δυνατότητα να ελέγχει την ποσότητα του φωτός που προσλαμβάνει, να την φιλτράρει και να χρησιμοποιεί όση από αυτήν χρειάζεται. Δεδομένου ότι ο ήλιος είναι η βασική πηγή φωτός, μόνο ένα μικρό μέρος του είναι αναγκαίο για τις καθημερινές δραστηριότητες .Στην Ινδία όπου η ηλιακή ενέργεια είναι αρκετή στους μεγάλους ανοιχτούς χώρους με την τοποθέτηση των υποστυλωμάτων σε πολύ συγκεκριμένη θέση επιτυγχάνεται ο κατάλληλος φωτισμός του χώρου.
Θερμική Άνεση

Το ζήτημα της θερμότητας σχετίζεται άμεσα με το κλίμα της εκάστοτε περιοχής. Το ανθρώπινο σώμα, ρυθμίζει την κατάλληλη θερμοκρασία και κρατάει σταθερές τις λειτουργίες του, ανεπηρέαστο από τις εξωτερικές συνθήκες. Έτσι, ενώ οι κατασκευές με γυαλί είναι επιθυμητές σε χώρες της βόρειας Ευρώπης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, σε μέρη όπως η Ινδία αυτό θα δημιουργούσε εσώκλειστους «φούρνους» επενδυμένους με κλιματιστικά. Η λύση είναι μεγάλα σώματα νερού είτε μέσα είτε δίπλα στην κατασκευή. Δροσίζει την ατμόσφαιρα και χαμηλώνει την θερμοκρασία διότι έχει την ιδιότητα να συγκρατεί διπλά ποσοστά θερμότητας σε σχέση με τον λίθο. Λεπτομέρειες του Sharanam, όπως τα κενά στην οροφή, επιτρέπουν την φυγή του ζεστού αέρα προς τα έξω. Τέλος, η επικάλυψη τοίχων ή περιοχών του οικοπέδου με πράσινο επιτρέπει τον ζεστό αέρα από το έδαφος να δροσίζεται πριν εισέλθει στο κτίριο, λειτουργώντας και ως θερμομονωτικό.

‘Οσον αφορά τον προσανατολισμό στην προσπάθεια απόρριψης του περιττού ηλιακού φωτός , οι μεγαλύτερες πλευρές του Sharanam έχουν τοποθετηθεί προς τον Βορρά και τον Νότο. Η καθετότητα τους επίσης προς το αεράκι της θάλασσας και η τοποθέτηση των κολονών επιτυγχάνει την συγκέντρωση δροσιάς προς το εσωτερικό του κτιρίου.

Σημαντικό κομμάτι του Sharanam είναι η ακουστική αφού η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί περίπου 300 άτομα. Ο χαμηλός προϋπολογισμός και ο χαρακτήρας του κτίσματος ωστόσο δεν επέτρεπε την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Εμπνευσμένοι από το αρχαίο ελληνικό θέατρο δημιουργήθηκε μια αξιοθαύμαστη και μεγάλης κλίμακας οροφή. Αντί για την κατασκευή μιας επίπεδης οροφής, η Trumpti Doshi σχεδίασε αψίδα με το κέντρο της ακτίνας να εμπίπτει στη ζώνη της ανθρώπινης ακοής. Έτσι, ο ήχος αντανακλάται και επιστρέφει εκεί όπου συγκεντρώνεται το πλήθος. Το άκαυτο τούβλο ως υλικό αντιδρά με άνεση στον ήχο σε αντίθεση με έντονα στιλπνές επιφάνειες.