Ένα τεράστιο στούντιο δύο επιπέδων μετατρέπεται σε παιδικό σταθμό στο Τόκιο αποδεικνύοντας πως το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά είναι άπλετο φως και χώρο. Μέσα σε μία έκταση 202,61 τ.μ., ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Takeshi Yamagata δημιουργεί έναν μοναδικό μικρόκοσμο, ο οποίος ενεργοποιεί τη φαντασία των παιδιών και λειτουργεί ως ιδανικός «καμβάς» που είναι έτοιμος να δεχτεί όλα τα έργα και τις δημιουργίες τους.

Η οροφή του κτιρίου έχει ύψος 3,6 μ. Βλέπετε, στα όνειρα των παιδιών δεν μπορεί να μπει ταβάνι… Έτσι, ο Takeshi Yamagata αποφάσισε να αφήσει τον χώρο να «ανασάνει» και να μην τον περιορίσει παρεμβάλλοντας, π.χ., κάποιον εξώστη. Τον «έντυσε» με ξύλινα πατώματα και ολόλευκους τοίχους, δημιούργησε μικρές βιβλιοθήκες και ράφια στα μέτρα των παιδιών και επιστράτευσε ξύλινα έπιπλα δίνοντας ζωή σε ένα μοναδικό μίνιμαλ σκηνικό. Οι πελώριες τζαμαρίες επέτρεψαν στο φως να περάσει και να λούσει κάθε σπιθαμή του.

Τέλος, σε κάποια σημεία του 2ου ορόφου, στα οποία στεγάζονται η κουζίνα, το μπάνιο και κάποιοι άλλοι βοηθητικοί χώροι, διαμόρφωσε κάποιες μικρές σοφίτες, ύψους 1,40 μ., οι οποίες λειτουργούν ως «ησυχαστήρια» για τα μικρότερα παιδιά, αλλά και ως χώροι συνάντησης με τους γονείς.

Photos: t-yamagata.jp