Το αρχιτεκτονικό στούντιο Budi Pradono με έδρα τη Τζακάρτα έδωσε ζωή σε μια ξεχωριστή κατοικία στο Depok, στην επαρχία της Δυτικής Ιάβας, στην Ινδονησία.

Το «R-House», όπως ονομάστηκε, δημιουργήθηκε έχοντας έναν ακόμα λόγο ύπαρξης (εκτός από τον προφανή): Να μπορέσει να αποδείξει ότι τα κτήρια -και συγκεκριμένα τα σπίτια- μπορούν κάλλιστα να αποκτήσουν μια ξεχωριστή σχέση με το φυσικό περιβάλλον και να εναρμονιστούν με αυτό, ακόμα κι αν επιλέγουν να έχουν μια πιο… σύγχρονη δομική υπόσταση.

Οι υπεύθυνοι της αρχιτεκτονικής ομάδας, λοιπόν, αποφάσισαν να δώσουν τέλος στον άκαμπτο διαχωρισμό φύσης-οικοδομής ξεκινώντας από το σχέδιο και προχωρώντας προς τα… δέντρα. Η πρώτη ερώτηση που υπέβαλαν είχε να κάνει με το αν θα πρέπει να φυτεύονται δέντρα μόνο στους εξωτερικούς χώρους μιας κατοικίας ή αν μπορούμε να ενσωματωθούν και στο εσωτερικό της, κάνοντας το φυσικό στοιχείο, αναπόσπαστο μέρος του τεχνητού.

Επιπλέον, επένδυσαν σε έναν καταπράσινο κήπο. Ο σκοπός της ύπαρξής του, όμως, δεν ήταν απλά καλλωπιστικός. Αντιθέτως, ως στόχο του είχε τη μείωση της θερμότητας περιμετρικά της κατοικίας. Επόμενο μέλημα ήταν κάθε χώρος να προδιαθέτει την ανάπτυξη κοινωνικών συναναστροφών. Όσο για τις αποχρώσεις; Αυτές θα ήταν διακριτές μόνο επάνω στο… γυαλί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα χρώματα της φύσης έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς αντανακλώνται επάνω στις διάφανες επιφάνειες. Επιπλέον, στο εσωτερικό του σπιτιού συνεχίζει να είναι έκδηλη η σχέση της κατοικίας με τη φύση – τόσο όσον αφορά το κομμάτι του σχεδιασμού, όσο και της αισθητικής που κυριαρχεί μέσω της διακόσμησης. Όσο για το φυσικό φως; Αυτό, μπορεί να εισέλθει στο σπίτι ανά πάσα στιγμή, έχοντας διαφορετική ένταση και κατεύθυνση ανάλογα με τον χώρο και την ώρα.

Τέλος. έναν ακόμα χαρακτηριστικό το οποίο δεσπόζει τον χώρο είναι το υδάτινο στοιχείο, το οποίο προκύπτει από την αγάπη και το χόμπι του ιδιοκτήτη. Όλα αυτά μαζί, δημιουργούν ένα ξεχωριστό, σύγχρονο «καταφύγιο» στο οποίο θα ήθελαν να έμεναν πολλοί…

Photos: Budi Pradono Architects (budipradono.com)