Ένας ουρανοξύστης που μοιάζει με λουλούδι στο ακριβότερο οικόπεδο στον κόσμο
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects παρουσίασε την πρότασή του για έναν κυματοειδή, γυάλινο ουρανοξύστη, ο οποίος θα κατασκευαστεί στο Χονγκ Κονγκ, στον αριθμό 2 της οδού Murray, που φέρεται να είναι το πιο ακριβό σημείο στον κόσμο. Ο ουρανοξύστης 36 ορόφων θα κατασκευαστεί στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Χονγκ Κονγκ, δίπλα στον Πύργο της Τράπεζας της Κίνας που έχει αναλάβει το γραφείο IM Pei, και σε κοντινή απόσταση από το κτίριο HSBC που θα χτίσουν οι Foster + Partners. Θα αντικαταστήσει έναν πολυώροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων που αγοράστηκε από τον προγραμματιστή Henderson Land για 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, καθιστώντας το το πιο ακριβό οικόπεδο στον κόσμο. Ο ουρανοξύστης θα έχει γυάλινη πρόσοψη από μια σειρά καμπυλωτών τμημάτων που θα καταλήγουν σε ανοιχτά μπαλκόνια γεμάτα με δέντρα.

Ακριβώς κάτω από το ψηλότερο μπαλκόνι, το οποίο βρίσκεται περίπου στα δύο τρίτα του συνολικού ύψους του ουρανοξύστη, θα υπάρχει ένας εναέριος κήπος. Σε αυτό τον χώρο θα φιλοξενηθεί επίσης ένας στίβος.

Τόκιο: Ένας ουρανοξύστης σε σχήμα δάδας
Ένας ουρανοξύστης στο Τόκιο, ύψους 390 μέτρων, εμπνευσμένος να μοιάζει με φλεγόμενο πυρσό πρόκειται να γίνει το ψηλότερο κτίριο της Ιαπωνίας, όταν ολοκληρωθεί, το 2027. Το κτίριο βρίσκεται σε μια καινούργια πλατεία γεμάτη φυτά στο Τόκιο. Η εν λόγω περιοχή θα παρέχει στους επισκέπτες πανοραμική θέα στην πρωτεύουσα και στο κοντινό Όρος Φούτζι. Οι περισσότεροι από τους 63 ορόφους προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως χώροι γραφείων, ενώ καταστήματα και εστιατόρια, καθώς επίσης μια μεγάλη αίθουσα 2.000 θέσεων θα ανοίξουν σε χαμηλότερους ορόφους. Οι επάνω όροφοι του κτιρίου θα φιλοξενήσουν ένα ξενοδοχείο με περίπου 100 δωμάτια, ενώ η «φλόγα» της δάδας θα μετατραπεί σε περιοχή παρατήρησης που θα ονομάζεται «sky hill». Το σχέδιο θεωρήθηκε ως «ο πυρσός που φωτίζει τον κόσμο», σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου.

Πηγή: www.lifo.gr