Ένας εκτεθειμένος παράκτιος χώρος, στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία μιας πρωτότυπης κατοικίας. Ενός… σπονδυλωτού σπιτιού, θα λέγαμε, το οποίο αποτέλεσε τη ρεαλιστική απάντηση στις προκλήσεις που γεννήθηκαν μέσα από την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. 


Απώτερος στόχος του έργου; Να λειτουργήσει ως φράγμα στους ανέμους και στις ακραίες καιρικές συνθήκες της περιοχής, προστατεύοντας την εξωτερική αυλή, αλλά και να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε τόσο οι εσωτερικοί, όσο και οι εξωτερικοί χώροι διαβίωσης να αποτελέσουν ένα minimal καταφύγιο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και του έτους, επιτρέποντας παράλληλα στους ιδιοκτήτες να μπορούν να απολαμβάνουν το μεγαλείο της φύσης μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού τους. 

Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης κατοικίας, λοιπόν, έγινε μέσω της δημιουργίας δύο ξεχωριστών “όγκων” επενδεδυμένων με υλικά κατάλληλα να αντέχουν στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δημιουργώντας ταυτόχρονα μία όσο το δυνατόν πιο ζεστή ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους.

Το ξύλο -και συγκεκριμένα το ξύλο τικ- αποτέλεσε σημείο αναφοράς, “τυλίγοντας” το σπίτι από την είσοδο μέχρι το γκαράζ και από εκεί έως την κλειστή αυλή στην οποία δημιουργήθηκε και η πισίνα. 

Το εσωτερικό του (έκτασης 300 τ.μ.) συνθέτουν τέσσερα υπνοδωμάτια τα οποία είναι οργανωμένα γύρω από μία κεντρική κουζίνα, η οποία παράλληλα αποτελεί το καθιστικό, αλλά και την τραπεζαρία. Περιμετρικά, μπορεί κανείς να δει τις γυάλινες τζαμαρίες οι οποίες προσφέρουν απίστευτη θέα – από την αμμώδη παραλία στα δυτικά, μέχρι τα βραχώδη σημεία στο νότο.

Η κουζίνα, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του σπιτιού, στην ουσία αποτελεί τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται στο εσωτερικό του σπιτιού να παρακολουθούν εκείνους που είναι έξω. 

Τέλος, το μπάνιο, θαρρεί κανείς πώς έχει δημιουργηθεί σε ένα από τα ομορφότερα και πιο χαρισματικά σημεία του σπιτιού (όσον αφορά τη θέα), γεγονός που το μετατρέπει σε… ησυχαστήριο και σημείο χαλάρωσης και αποφόρτισης από την ένταση της ημέρας.

 

Φωτογραφίες: www.modscape.com.au