Διασχίζοντας τους δρόμους του Bird Streets, πάνω από την θρυλική Sunset Boulevard του Λος Άντζελες, συναντάς αρχοντικά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τις γωνιακές γυάλινες προσόψεις τους να κοιτούν την προνομιακή θέα στις λοφοπλαγιές και να επιβάλλονται διακριτικά στο τοπίο. Πολλά απ’ αυτά είναι έργο ενός μόνο αρχιτέκτονα, του Paul McClean.
Γόνος μια μικροαστικής ιρλανδικής οικογένειας, που μεγάλωσε στο Δουβλίνο και από μικρός παθιάστηκε με τα έργα κορυφαίων δημιουργών της αρχιτεκτονικής όπως οι Frank Lloyd Wright, Rudolph Schindler, Richard Neutra και Frank Israel, ο McClean ζει πλέον εδώ και δύο δεκαετίες στη νότια Καλιφόρνια. Ξεκίνησε να χτίζει από το μηδέν στη περιοχή του Bird Streets και θεωρείται πια ο βασιλιάς του σύγχρονου σχεδιασμού.
Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η έμφαση στην απλότητα και τα φυσικά υλικά. Οι κατοικίες του αντανακλούν το έντονο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη ζωή αλλά και ένα αληθινό πάθος για την επαφή του προσωπικού χώρου με το φυσικό περιβάλλον.
Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιεί εκτεταμένα γυάλινους τοίχους προκειμένου να μεγιστοποιήσει την επαφή με τους υπαίθριους χώρους και να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερο το φυσικό φως. Οι ονειρικές και εντυπωσιακές σε μέγεθος δημιουργίες του είναι κατοικίες διάσημων πολυεκατομμυριούχων όπως του σχεδιαστή Calvin Klein και του μουσικού παραγωγού Avicii.
Στο διάσημο πελατολόγιό του προστέθηκαν πρόσφατα και η Beyoncé με τον Jay-Z που αγόρασαν μία έπαυλη 2,800 τ.μ. με τέσσερις πισίνες και ελικοδρόμιο στην καταπληκτική τιμή ρεκόρ των 120 εκατομμυρίων δολαρίων που μάλλον είναι και η πιο ακριβή πώληση της χρονιάς. Παρουσιάζουμε μερικές από τις δημιουργίες του.

Πηγή: www.lifo.gr

1. Η νεόδμητη κατοικία του McClean στη Bird Streets, πωλείται για 19,950,000 δολάρια.

2. έπαυλη της οδού Marcheeta, με τους φεγγίτες, τους γυάλινους τοίχους και τα τεράστια τζάκια είναι χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς τoυ McClean.

3. Η έπαυλη στη Bird Streets αγοράστηκε το 2015 από τον Calvin Klein για 25 εκατομμύρια δολάρια.

4. Άποψη της έπαυλης του Calvin Klein.

5. Η έπαυλη Carla Ridge στο Beverly Hills έχει έξι υπνοδωμάτια, 8 μπάνια, πισίνα δύο επιπέδων και έναν κήπο με ελαιόδεντρα

6. Η αρχική τιμή της έπαυλης Trousdale αρχικά είχε οριστεί στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή τη στιγμή πωλείται στα 85.

7. Άποψη του πρώτου σπιτιού που σχεδίασε ο Ιρλανδός αρχιτέκτονας στο Bird Streets. Πουλήθηκε 10 εκατομμύρια δολάρια το 2009.

8. Κατοικία στο Beverly Hills . Πουλήθηκε 20 εκατομμύρια δολάρια το 2015.

9. Η πρώτη κατοικία του McClean στην Bird Streets αγοράστηκε από τον Σουηδό μουσικό παραγωγό και μοντέλο Aviici το 2014.

10. Η μίνιμαλ έπαυλη του Jay-Z και της Beyoncé έχει έκταση 2,800 τ.μ.

11. Ο McClean ξεκίνησε σχεδιάζοντας σπίτια σαν αυτό στην Laguna Beach. 

12. Αυτή η κατοικία του McClean στην Laguna Beach πουλήθηκε 4,4 εκατομμύρια δολάρια το 2015.

13. Έπαυλη με 6 υπνοδωμάτια και 10 μπάνια

14. Έπαυλη που σχεδίασε ο McClean στην Bel Air. Πουλήθηκε μόνο 30 εκατομμύρια δολάρια το 2012.

15. Η Arclinea, είναι άλλο ένα πρότζεκτ του McClean στο Beverly Hills.

16. Μία έπαυλη που βρίσκεται στο Blue Jay Way. Ο McClean υπολογίζει την τιμή της στα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Φωτογραφίες: Jim Bartsch
Πηγή: www.lifo.gr