Το Mon Repos βρίσκεται στην περιοχή Κανόνι, στην έκταση όπου σύμφωνα με τον Θουκυδίδη τοποθετούνταν η Παλαιόπολη. Το πάρκο μέσα στο οποίο είναι χτισμένο έχει συνολική έκταση 258 στρέμματα και καλύπτεται από πλούσια βλάστηση.
H ιστορία του.
Χτίστηκε το 1831 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη ως θερινή κατοικία του Άγγλου Αρμοστή Frederic Adam ο οποίος ονειρευόταν να μείνει με την αγαπημένη του Νίνα Παλατιανού. Μετά την προσχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα παραδόθηκε στον βασιλιά Γεώργιο τον Α’, ο οποίος το ονόμασε Mon Repos. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκε από τη βασιλική οικογένεια μέχρι την εκθρόνισή της

Το 1863 για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας, Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσυ, η οποία μαγεμένη από τις ομορφιές της Κέρκυρας λίγο καιρό αργότερα θα χτίσει το Αχίλλειο.
Η Διεκδίκηση και το μουσείο Παλαιόπολης.
Το 1974 με τη μεταπολίτευση το παλάτι αλλά και το κτήμα θα δοθούν στο Δήμο της Κέρκυρας, αλλά τότε θα αρχίσει μια νέα περιπέτεια καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ θα τα διεκδικήσει σαν δική του προσωπική περιουσία.Το 1991 οπότε η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφασίσει ότι το Μον Ρεπό ανήκει στον λαό της Κέρκυρας. Πλέον λειτουργεί σαν μουσείο.
Οι αρχαιότητες.
Στο κτήμα του Μον Ρεπό, εκτός από το παλάτι, βρίσκονται και τα ερείπια σημαντικών αρχαιοτήτων. Η περιοχή αυτή, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούσε το κέντρο Πολύ κοντά στο παλάτι βρίσκονται τα ερείπια του μεγαλύτερου αρχαίου ναού της Κέρκυρας, ενώ επίσης κοντά θα δείτε και τον καλύτερα σωζόμενο αρχαίο ναό του νησιού.

Πολύ κοντά στο παλάτι βρίσκονται τα ερείπια του μεγαλύτερου αρχαίου ναού της Κέρκυρας, ενώ επίσης κοντά θα δείτε και τον καλύτερα σωζόμενο αρχαίο ναό του νησιού.

Το ίδιο το παλάτι του Μον Ρεπό αποτελείται από δύο κύρια κτήρια, αυστηρά συμμετρικά μεταξύ τους. Ανήκει στο νεοκλασικό ρυθμό (που στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται πρώιμος) και χαρακτηρίζεται από απλές γραμμές, με μεγάλα ανοίγματα.
Εκτός από την έπαυλη του Μον Ρεπό όμως, οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται και από τον κατάφυτο κήπο που την περιβάλλει. Υπολογίζεται πως τον συνθέτουν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, από τις μικρότερες πόες και λουλούδια, ως πανύψηλα δέντρα!