Το γραφείο Zaha Hadid Architects κέρδισε τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου Μεγάρου Φιλαρμονικής στην Αικατερινούπολη, πρωτεύουσα της ρωσικής περιφέρειας Σβερντλόφσκ.

Το κτίριο θα περιλαμβάνει μία αίθουσα συναυλιών 1.600 θέσεων και μία αίθουσα μουσικής δωματίου 400 θέσεων. Οι χώροι αυτοί εμπεριέχονται στις «πτυχές» της επιφάνειας του αιωρούμενου κελύφους, ελευθερώνοντας έτσι περισσότερο χώρο για το φουαγιέ ώστε να λειτουργήσει ως νέος τόπος συνάθροισης των πολιτών.

Το νέο κτίριο καταλαμβάνει το κενό μεταξύ του παλιού κέντρου συνέλευσης πολιτών και του πάρκου Weiner Gardens, χωρίς να ανταγωνίζεται τα γύρω ιστορικά παλιά κτίρια, όπως το υπάρχον Μέγαρο Φιλαρμονικής που θα ανακαινιστεί και θα ενταχθεί στο σύνολο.

Το νέο κτίριο ενσωματώνεται με το τοπίο του πάρκου· ανοίγοντας τη γυάλινη πρόσοψή του, προσφέρει θέα προς τους ανακαινισμένους κήπους και ένα νέο αμφιθέατρο για υπαίθριες παραστάσεις το καλοκαίρι. Ενδυναμώνοντας τη σύνδεση του κτιρίου με τον αστικό ιστό της πόλης, οι γυάλινες όψεις του θαμπώνουν τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, επιτρέποντας στους επισκέπτες την εμπειρία ενός νέου δημόσιου αστικού χώρου, ο οποίος συνεχίζεται ως το βατό δώμα του που βλέπει στον Ναό των Αγίων Πάντων.

Συνολικά 47 διεθνείς ομάδες υπέβαλλαν προτάσεις στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Κατασκευής της περιφέρειας Σβερντλόφσκ σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό ίδρυμα για την υποστήριξη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας των Ουραλίων.