Τα ακίνητα της επόμενης γενιάς θα προσφέρουν μία γκάμα υπηρεσιών βιώσιμης κινητικότητας, όπως κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια, αλλά και όλες τις απαραίτητες υποδομές φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα.
Οι επενδύσεις στην «πράσινη» αρχιτεκτονική και στη βιώσιμη κινητικότητα έχουν μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς προσφέρουν τεράστια υπεραξία στα αστικά ακίνητα. Τα επόμενα χρόνια θα θεωρείται αυτονόητη σε κάθε κτίριο η ύπαρξη κατάλληλων υποδομών για ηλεκτροκίνητα οχήματα, είτε αναφερόμαστε σε κατοικίες είτε –πολύ περισσότερο– σε ακίνητα επαγγελματικής χρήσης. Όλα αυτά συμπυκνώνονται στη νέα τάση Frontdoor Mobility, που προβλέπει δραστική μείωση του αριθμού των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης και ταυτόχρονα την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών κινητικότητας για όλους όσοι κατοικούν, εργάζονται ή επισκέπτονται ένα νέο κτίσμα.
Απολύτως ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του πρωτοποριακού συγκροτήματος ακινήτων ‘’kupa – Quartier Kuvertfabrik Pasing’’ στην πόλη του Μονάχου, το οποίο διαθέτει, μεταξύ άλλων, ένα ισόγειο γκαράζ με δέκα ηλεκτρικά ποδήλατα, δύο ηλεκτρικά σκούτερ, τέσσερα ποδήλατα μεταφοράς προϊόντων αντίστοιχης τεχνολογίας, ένα συνεργείο ποδηλάτων και τις απαιτούμενες υποδομές φόρτισης. Οι κάτοικοι του συγκροτήματος μπορούν να κατεβάσουν μία σχετική εφαρμογή και να νοικιάζουν όποτε χρειάζονται τα συγκεκριμένα δίκυκλα, αλλά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσω ενός προγράμματος κοινοχρησίας (Carsharing) σε συνεργασία με εταιρεία του Μονάχου. Στη διάθεση των κατοίκων βρίσκονται, επίσης, 460 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, ενώ άλλες 60 προβλέπονται για τους χρήστες των επαγγελματικών χώρων του συγκροτήματος.
Τα νέα κτίρια θα εφοδιάζονται σε κάθε περίπτωση με φορτιστές για ηλεκτροκίνητα οχήματα και ποδήλατα, αλλιώς θα βρίσκονται εκτός αγοράς. Ακόμα και τα ασανσέρ θα είναι κατά τέτοιον τρόπο κατασκευασμένα, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν εύκολα ηλεκτρικά δίκυκλα, τα οποία θα φορτίζονται εντός του διαμερίσματος ή του εργασιακού χώρου. Οι υποδομές φόρτισης δεν θα αφορούν, όμως, μόνον στις κατοικίες, αλλά και σε κάθε κτίριο, όπου περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας μας, όπως είναι το γραφείο μας, πολυκαταστήματα, εστιατόρια, κ.λπ. Mία καινοτόμος ιδέα, που υλοποιείται ήδη σε κάποιες πόλεις του εξωτερικού, είναι, επίσης, η ψηφιοποίηση των ιδιωτικών θέσεων στάθμευσης, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους κατόχους οχημάτων (Together Parking), όταν είναι άδειοι.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η νέα τάση Frontdoor Mobility δεν αφορά σε μεμονωμένα μέσα μετακίνησης, αλλά επιβάλλει τη χρήση τους συνδυαστικά και συμπληρωματικά. Η ευέλικτη, βιώσιμη κινητικότητα περιλαμβάνει πεζούς, ποδηλάτες, χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κ.λπ., και αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία. Για παράδειγμα, στη Ζυρίχη της Ελβετίας δίνεται μεγάλη έμφαση στη δημιουργία ασφαλών πεζοδρόμων με καλή πρόσβαση στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, ενώ στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας βασίζεται το πολύ επιτυχημένο μοντέλο κινητικότητας στο ποδήλατο και τα ΜΜΜ.
Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας αποτυπώνεται και σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις προσφέρουν στα στελέχη τους ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις κινητικότητας (όπως, λόγου χάριν, ηλεκτρικό ποδήλατο σε συνδυασμό με κάρτα χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς) αντί του κλασικού εταιρικού αυτοκινήτου.
Πηγή: caranddriver.gr