Aπό το βραχώδες τοπίο της Καρπάθου στο παραδοσιακό ιστορικό κέντρο της Μεθώνης και στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, το ελληνικό τοπίο προσφέρει μια ποικιλία ποιοτήτων που πλέον αποτελεί εργαλείο σχεδιασμού για την αρχιτεκτονική της φιλοξενίας. Τα χαρακτηριστικά αυτά που αντιλαμβανόμαστε σήμερα ως την κουλτούρα κάθε τόπου γίνονται έμπνευση για τη δημιουργία χώρων που ενισχύουν την εμπειρία του χρήστη και προσφέρουν ταυτότητα στον ταξιδιωτικό προορισμό που πλέον συνδυάζει τη φιλοξενία με το local experience, επικεντρώνοντας στο concept του slow living. Η αλλαγή παραστάσεων στη μετα-Covid εποχή έγινε ανάγκη και η επιστροφή στη φύση και το αγνό περιβάλλον στόχος για πολλούς ταξιδιώτες, έτσι η αρχιτεκτονική της φιλοξενίας υιοθετεί ως στόχο την εναρμόνιση του κτιρίου με το φυσικό του περιβάλλον. Με σαράντα χρόνια εμπειρίας σε ποικίλες τυπολογίες και με όλες τις υπηρεσίες που έχουν σχέση με την αρχιτεκτονική (architecture, interior design, graphic design, engineering & project management), η Α&Μ απέκτησε ένα πολύπλευρο portfolio και έμαθε να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τη διαφορετικότητα κάθε έργου, υπηρετώντας κάθε φορά νέο brief με βασικό στόχο την αρμονική συνύπαρξη του έργου με τον χρήστη αλλά και τη σύνδεσή του με το φυσικό τοπίο στο οποίο βρίσκεται. 

Aposperia Memorable Living in Karpathos 

Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική κλίμακα του τόπου, ο σχεδιασμός των τριών κατοικιών επιτρέπει την ανάπτυξη ανοιχτών χώρων ανάμεσα στους όγκους, διασφαλίζοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα κάθε βίλας. Οι όγκοι είναι λεπτομερώς ντυμένοι σε σκούρες και ασβεστωμένες επιφάνειες για να αναμειγνύονται ομαλά με το φυσικό και βραχώδες τοπίο. Κάθε βίλα έχει τη δική της πισίνα με άμεση πρόσβαση από το σαλόνι καθώς και τη δική της ιδιωτική αυλή, εμπλουτισμένη με αρωματικά βότανα για να ολοκληρώνουν μια αυθεντική καρπαθιακή εμπειρία. Τα μεγάλα ανοίγματα συγχωνεύουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη διαμονή τους μέσα στη φύση. Η δωρικότητα του ακριτικού νησιού αποτέλεσε έμπνευση για τον λιτό σχεδιασμό των κατοικιών τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, ενώ η άγρια, ακατέργαστη ομορφιά του τοπίου παίζει τον δικό της ρόλο στην επιλογή της χρωματικής παλέτας, με τις αποχρώσεις της γης και της πέτρας να κυριαρχούν. 

Sheltered Villas in Karpathos

Σε μια πλαγιά με κλίση 23% τρεις βίλες αναδύονται από το τοπίο σε γραμμική διάταξη παράλληλη με τη θέα. Σχεδιασμένες με σεβασμό προς τη φυσική τοπογραφία και τοποθετημένες αμφιθεατρικά, έχουν ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ προσφέρουν ιδιωτικότητα και απομόνωση στους επισκέπτες τους. Η απρόσκοπτη σχέση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου ενσωματώνει τα κτίρια στο περιβάλλον τους. Χτισμένα μερικώς υπόγεια, η γεωμετρία και η υλικότητα αντανακλούν τις αρχικές υφές του χώρου και τα κτίρια συνδυάζονται με το τραχύ ακατέργαστο πλαίσιο. Λευκές, καθαρές κορδέλες γίνονται τοίχοι συγκράτησης δημιουργώντας τη μόνη αντίθεση μεταξύ του τεχνητού και του φυσικού. Οι βίλες είναι σχεδιασμένες σε απλές γεωμετρίες με μεγάλα ανοίγματα, επιτρέποντας στην εκπληκτική θέα στο Αιγαίο να είναι το επίκεντρο αυτού του ταξιδιού. 

Οι εσωτερικοί χώροι είναι γραμμικά οργανωμένοι για να έχουν άμεση πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, επιτρέποντας παράλληλα στο φως του ήλιου να διεισδύει πλήρως σε κάθε χώρο. Φυσικά φινιρίσματα, πέτρα, ξύλο και λευκό τσιμέντο ντύνουν τον χώρο και προσθέτουν έναν αυθεντικό χαρακτήρα στους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών. Αν και κάθε βίλα είναι μοναδική στην οργάνωσή της, όλες έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά που αντανακλούν τη σχέση τους με τους εξωτερικούς χώρους. Για τον λόγο αυτόν η πισίνα γίνεται ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για κάθε βίλα, καθώς διεισδύει σε μέρη του εσωτερικού χώρου, επιτρέποντας μια απρόσκοπτη εμπειρία μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Methoni Wellness Hotel

Με τη σχεδιαστική προσέγγιση να στοχεύει στη δημιουργία ενός καταφυγίου ευεξίας που θα συνδυάζει την τοπική ιστορία με τις παραδοσιακές αποχρώσεις της σε σχέση με αρχιτεκτονικές τυπολογίες και υλικότητα, δημιουργείται μια νέα wellness δομή φιλοξενίας στο κέντρο της Μεθώνης. Τοποθετημένο στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, το ξενοδοχείο από πλευράς δημιουργίας επικεντρώνεται στην εμπειρία του χρήστη, σχηματίζοντας χώρους που διαχέουν το συναίσθημα της φιλοξενίας και της οικειότητας, χαράζοντας αναμνήσεις νοσταλγίας.  

Έχοντας το Κάστρο της Μεθώνης ως σημείο αναφοράς, η σχεδιαστική πρόταση σκιαγραφεί έναν εσωστρεφή πυρήνα με περιμετρικούς τοίχους που μοιάζουν με την περίφραξη ενός κάστρου, ενώ διαβαθμίζουν την ιδιωτική ζωή. 

5-star hotel in Chania

Σε ένα οικόπεδο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ανάγλυφο και έντονους βραχώδεις σχηματισμούς η A&M ανέλαβε να σχεδιάσει την άνοιξη του 2021 ένα νέο πεντάστερο ξενοδοχείο έκτασης 79 στρεμμάτων στα Χανιά της Κρήτης. Η ιδέα πίσω από τον σχεδιασμό ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου οικισμού με αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το τοπικό μοναστηριακό ύφος. Ο οικισμός, ο οποίος θα αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα κοινόχρηστων λειτουργιών, θα περιβάλλεται από δέντρα ελιάς και έντονη τοπική εγχώρια βλάστηση. Με στόχο την αρμονική συνύπαρξη των κτιριακών όγκων με το φυσικό τοπίο δόθηκε έμφαση τόσο στη μεγιστοποίηση της θέασης όσο και στην ποιότητα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων που ενοποιούνται, δημιουργώντας άμεση σύνδεση με το αγνό περιβάλλον. Με προσοχή στον προσανατολισμό και τις ενεργειακές απαιτήσεις, η διατήρηση ενός προϋφιστάμενου ελαιώνα σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά του συγκροτήματος στο μικροκλίμα της περιοχής αποτέλεσε βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας που με την ενσωμάτωσή της στον σχεδιασμό απέδωσε σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα του ξενοδοχείου. 

Ο σχεδιασμός του συγκροτήματος είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός οικισμού με ισόγειους κτιριακούς όγκους να συνθέτουν ένα ελεύθερο σύστημα βιλών, οι οποίες χάνονται μέσα στο πλούσιο τοπίο της περιοχής. Έτσι δημιουργούν ανεξάρτητους περίκλειστους εξωτερικούς χώρους, προσφέροντας την εμπειρία ενός παραδοσιακού οικισμού με σύγχρονο περίβλημα. Tα υλικά, τα χρώματα και οι αναλογίες των αρχιτεκτονικών στοιχείων, όπως και η κλίμακα, έχουν άμεση αναφορά στα αρχιτεκτονικά παραδοσιακά στοιχεία της παλιάς πόλης των Χανίων.

Boutique Hotel in Mykonos

Εποπτεύοντας από ψηλά την παραλία Λια στη νοτιοανατολική πλευρά της Μυκόνου, μια νέα άφιξη με τη σχεδιαστική υπογραφή της A&M ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή της. Με μόλις δεκαοκτώ κλειδιά τα οποία έχουν μοιραστεί σε τρεις κατηγορίες δωματίων, σύμφωνα με τα τετραγωνικά αλλά και τη θέση τους, η μελέτη της διαμόρφωσης των χώρων επικεντρώθηκε κυρίως σε εσωτερικούς και κοινόχρηστους εξωτερικούς χώρους. Ο σεβασμός στην αρχιτεκτονική του τόπου αποτέλεσε κύριο στόχο του σχεδιασμού, με τη χρήση των υλικών να προέρχεται κατεξοχήν από τις Κυκλάδες. Πέτρα και υπόλευκες τοιχοποιίες πρωταγωνιστούν στον χώρο παραπέμποντας στα ασβεστωμένα σοκάκια της Χώρας του νησιού, ενώ οι ξύλινες πέργκολες μαζί με τους τόνους και τις υφές των υφασμάτων φέρνουν στο μυαλό αποχρώσεις της αμμουδιάς.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην αίσθηση της φιλοξενίας από την πρώτη κιόλας είσοδο του χρήστη στον χώρο, με τη ρεσεψιόν να αντιμετωπίζεται περισσότερο ως χώρος υποδοχής και καλωσορίσματος συνδυαστικά με το διπλανό pool bar, όπου ο επισκέπτης δέχεται το πρώτο δείγμα φιλοξενίας με ένα welcome treatment. Η πισίνα τοποθετείται στρατηγικά στον χώρο με άμεση θέα προς την παραλία, ενώ δίπλα διαμορφώνεται ο χώρος του εστιατορίου και ακριβώς από κάτω το γυμναστήριο μαζί με ένα ιδιαίτερο private spa που θυμίζει μοντέρνα σπηλιά. 

Πηγή: lifo.gr