Το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) αποκάλυψε το πρώτο έργο από τη βραχεία λίστα για το 2021 House of the Year, ένα ετήσιο βραβείο που τιμά την καλύτερη νέα κατοικία ή επέκταση σχεδιασμένη από αρχιτέκτονα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια μικρή αγροικία του δέκατου όγδοου αιώνα σε μια εξαιρετικά όμορφη τοποθεσία, στο υψηλότερο σημείο του Gloucestershire, μετατράπηκε, με ένα πρόγραμμα τεσσάρων φάσεων που διήρκεσε δέκα χρόνια, σε ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος, τόσο σπίτι όσο και γκαλερί ινδικής και αφρικανικής γλυπτικής.

Το House on the Hill είναι μια δουλειά που αντικατοπτρίζει την αγάπη και τη συνεργασία μεταξύ ιδιοκτητών και αρχιτεκτόνων, οι οποίοι βρήκαν την ιδανική λύση για να στεγάσουν μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης, πράγμα που συχνά επηρεάζει αρνητικά τη βιωσιμότητα ενός σπιτιού. Σε αυτά τα σχέδια η ένταξη των έργων τέχνης έγινε με τρόπο ώστε η συνολική διάθεση που απορρέει να μην είναι ποτέ διδακτική ή πομπώδης.

Το σπίτι και τα περιεχόμενα του αντιπροσωπεύουν ένα σχεδόν τέλειο κράμα αρχιτεκτονικής, τοπίου, κατοίκησης και τέχνης, που είναι ιδιαίτερα εύρυθμο και κομψό, καθώς και ελαφρύ, φρέσκο ​​και ευάερο. Η συνολική διάθεση είναι ήρεμη και απόλυτα σίγουρη.

Πρώτη φάση του έργου ήταν οι μετατροπές στην αρχική αγροικία. Στη μία πλευρά, τρεις όροφοι έχουν ενωθεί σε έναν σύνθετο νέο χώρο για να δημιουργήσουν μια ψηλή αλλά οικεία αίθουσα εκθέσεων. Η αρχική σκάλα του σπιτιού, που συνδέει μια σειρά από μικρά δωμάτια, παραμένει.

Η επέκταση, μεγαλύτερη από το αρχικό σπίτι, αλλά σαφώς υποταγμένη σε αυτό, περιέχει ένα φωτεινό εσωτερικό. Οι χαρακτηριστικές λοξές γεωμετρικές γραμμές της αρχιτέκτων Άλισον Μπρουκς, της μόνης γυναίκας που έχει ήδη κερδίσει τρία βραβεία RIBA, δημιουργούν μια αρχιτεκτονική μετατοπισμένων επιπέδων σε κάτοψη, τομή και υψόμετρο.

Αυτό δημιουργεί ένα εξαιρετικά περίπλοκο παιχνίδι στερεών και κενών και μια αίσθηση ελευθερίας , με προσεκτικά μελετημένες απόψεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Και όμως, κάτω από την ελαστικότητα της αρχιτεκτονικής κρύβεται μια ισχυρή χωρική τάξη: ένας φόρος τιμής στον Mies van der Rohe με τη μορφή απολαυστικά ελαφριών, σταυροειδών χαλύβδινων κιόνων, που δημιουργεί μια χαλαρή ατμόσφαιρα απόλυτα εναρμονισμένη με το πνεύμα του έργου και του χώρου.

Μια όμορφα διαμορφωμένη δομή σκάλας φιλοξενεί ένα πλέγμα από μικρά γλυπτά. Η κουζίνα επικρατεί στην καρδιά του σχεδίου. Τα δωμάτια στον επάνω όροφο –υπνοδωμάτια, γραφείο– είναι άνετα και γεμάτα φως. Η επένδυση από τσιμέντο με βαθιές καφέ ίνες στη νέα επέκταση θυμίζει το σκοτάδι του κοντινού Forest of Dean. Αντισταθμίζεται από μικρές λάμψεις από εξαιρετικά γυαλισμένο ανοξείδωτο χάλυβα. Το γύρω τοπίο έχει έναν μεγάλο περιποιημένο κήπο, ενισχύοντας το έργο που μοιάζει με ένα υπέροχο σκηνικό.

Πηγή: lifo.gr