Αρχιτέκτονας, εκπαιδευτικός, κοινωνικός ακτιβιστής, γεννημένος στη Μπουρκίνα Φάσο, βραβευμένος με το βραβείο AgaKhan 2004 για την Αρχιτεκτονική και σχεδιαστής του Pavilion Serpentine το 2017, ο Francis Kéré είναι ο νικητής του βραβείου Αρχιτεκτονικής Pritzker για το 2022.

«Μέσα από κτίρια που επιδεικνύουν την ομορφιά, τη σεμνότητα, την τόλμη και την εφευρετικότητα και με την ακεραιότητα της αρχιτεκτονικής και της ευστροφίας του, ο Kéré υποστηρίζει την αποστολή αυτού του Βραβείου», αναφέρει η επίσημη δήλωση της επιτροπής του Pritzker Architecture Prize.

Ο Francis Kéré είναι ο 51ος νικητής του βραβείου που ιδρύθηκε το 1979, διαδεχόμενος την Anne Lacaton και τον Jean-Philippe Vassal. Η επιτροπή επαινεί τα έργα του, αναφέροντάς τα ως δώρα που ξεπερνούν τη σφαίρα της αρχιτεκτονικής πειθαρχίας με τον ίδιο να είναι παρών τόσο στη Γερμανία, όσο και στη Μπουρκίνα Φάσο.

«Ελπίζω να αλλάξω το παράδειγμα, να ωθήσω τους ανθρώπους να ονειρεύονται και να ρισκάρουν. Δεν πρέπει να σπαταλάς υλικό επειδή είσαι πλούσιος. Και δεν πρέπει να μη ζητάς την ποιότητα επειδή είσαι φτωχός. Όλοι αξίζουν την ποιότητα, όλοι αξίζουν την πολυτέλεια και όλοι αξίζουν την άνεση. Είμαστε αλληλένδετοι και οι ανησυχίες για το κλίμα, τη δημοκρατία» λέει.