Ο Ερνέστος Τσιλλέρη ηταν ο Γερμανός αρχιτέκτονας που έδωσε αστική ταυτότητα στην Αθήνα. Ήταν εκείνος που λάτρεψε την Ελλάδα και με τον αρχιτεκτονικό του οίστρο δημιούργησε πάνω από 600 κτίρια σπάνια αισθητικής. Ήταν ο άνθρωπος που πάντρεψε την Αρχαιότητα με την Αναγέννηση. Το όνομα του έχει δωθεί σε δρόμο στα Άνω Πατήσια, αν και σπάνια ασχολούμαστε με την ονοματοδοσία. Κάποιοι ενδέχεται να έχετε περάσει από το μέγαρο στο οποίο έμενε όσο ζούσε στην Αθήνα. Για τους μη γνωρίζοντες βρίσκεται στη Μαυρομιχάλη 6 στα Εξάρχεια.
Είναι ένα όνομα που σίγουρα το έχουμε ακούσει, μας κάνει εντύπωση επειδή είναι ξενικό, αλλά, τελικά, αποδεικνύεται πως μέσα του κρύβει βαθιά αγάπη για την Ελλάδα. Εν ολίγοις: ο Ερνέστος Τσίλλερ δεν ήταν απλώς ένας ακόμη φιλέλληνας, αλλά ένας ανανεωτής του αστικού ιστού της Αθήνας.
Η πρώτη επαφή του με τη χώρα μας ήταν σε ηλικία 24 ετών, οπότε και ήρθε για να επιβλέψει την ανέγερση της Ακαδημίας που ήταν σε σχέδια του Δανού εργοδότη του Θεόφιλου Χάνσεν. Αμέσως μαγεύτηκε από το αυθεντικό τοπίο της Αθήνας που μόλις άρχισε να αποκτάει πλήρες αστικό χρώμα. Η τότε αστική τάξη τον αγάπησε και έγινε ο αγαπημένος αρχιτέκτονας των σαλονιών. Ο Τσίλλερ διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον ευεργέτη Σίμωνα Σίνα, τον βασιλιά Γεώργιο Α΄, τον Ερρίκο Σλήμαν, ενώ ταυτόχρονα επέκτεινε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες (που εντέλει τον οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή). Ολοένα και περισσότερο γινόταν «Έλληνας», δίχως να χάνει τις επαφές του με το εξωτερικό.
Ήταν ο πρώτος που έφερε στη χώρα μας τον τεχνητό εξαερισμό και την κεντρική θέρμανση. Το πρωτοποριακό του πνεύμα μάγεψε τους τότε Αθηναίους: ήταν ο πρώτος που έφερε στη χώρα μας τον τεχνητό εξαερισμό και την κεντρική θέρμανση. Με τον αρχιτεκτονικό του οίστρο μετέτρεψε την Αθήνα του 19ου αιώνα από ένα περιφερειακό χωριό σε πόλη της Ευρώπης. Της έδωσε ταυτότητα και ένα αισθητικό αποτύπωμα.