Η «Θερινή Κατοικία Ι»,αποτελεί ένα σπίτι που εμπεριέχει την φιλοσοφία της μίνιμαλ αρχιτεκτονικής και αναδεικνύεται μέσα από τον χαρακτήρα του νησιού που το φιλοξενεί, την αρχοντική Σύρο.

Η εντυπωσιακή κατοικία με την θέα προς το Αιγαίο διαθέτει τέσσερις ξενώνες.

Βασικό μέλημα ήταν η μεγιστοποίηση της θέας προς τον κόλπο της Πλαγιάς. Κεντρική ιδέα ήταν η ενοποίηση των ποικίλων χώρων της κατοικίας κάτω από μια κοινή επιφάνεια με θέα.

Οι επιμέρους κτιριακοί όγκοι, τοποθετούνται παράλληλα με φυγή προς την θέα του κόλπου, και συνδέονται νοητά μέσω της ενιαίας πλάκας οροφής.

Η είσοδος βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου, ακολουθώντας ήπια κάθοδο μέσω μικρών αυλών φυτεμένων με τοπικά αρωματικά βότανα. Ο κύριος όγκος του κτιρίου φιλοξενεί του κοινόχρηστους χώρους, ενώ ο λίγο ψηλότερος όγκος που είναι επενδεδυμένος με τοπική πέτρα στεγάζει τον ιδιωτικό χώρο των ιδιοκτητών.

Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου ακολουθεί το ανάγλυφο του φυσικού τοπίου μέσα από μονοπάτια και διαφορετικά επίπεδα που ορίζουν περιοχές χαλάρωσης, είτε ανοιχτές είτε προστατευμένες από τον ήλιο. Καρδιά του κτιρίου κατά τους ηλιόλουστους μήνες του καλοκαιριού, αποτελεί ο χώρος μεταξύ του κυρίου σπιτιού και του ξενώνα, όπου όλοι θα μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το Αιγαίο.

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το  lifo.gr