Ένα εκπληκτικό έργο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μπορεί κανείς να συναντήσει στην καρδιά του Billund της Δανίας. Και μπορεί οι ημέρες που διανύουμε να είναι δύσκολες και τα ταξίδια ανέφικτα, αλλά η καρδιά και η ματιά μας χρειάζεται χρώμα, διψάει για φανταστικά ταξίδια, και σίγoυρα την ελπίδα ότι όλα θα αλλάξουν. Ένα μικρό τουβλάκι lego μπορεί να γίνει η αρχή για έναν κόσμο βγαλμένο από τα πιο χρωματιστά παιδικά όνειρα.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG, Bjarke Ingels Group σε συνεργασία με τη LEGO δημιούργησαν ένα σύγχρονο κτίριο ανυπέρβλητης ομορφιάς, στο σημείο ακριβώς που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σχεδιάστηκε το πρώτο lego που έμελλε να γίνει ένα από τα εμβληματικότερα σύμβολα (η ονομασία του προέκυψε από τη δανέζικη φράση leg godt που σημαίνει “παίζω καλά”). Το κτίριο προσφέρει τεράστιο εκθεσιακό χώρο και δημόσιες πλατείες που ενσωματώνουν την κουλτούρα και την αξία του LEGO.

Το ύψος του κτιρίου φθάνει τα 23 μέτρα και στόχος είναι εκτός από τον χαρακτήρα του ως σημείο βιωματικής επίσκεψης, να διαθέτει και έναν αστικό χαρακτήρα πλήρως εναρμονισμένο με την περιοχή ώστε οι κάτοικοι να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους. 2000 τετραγωνικά μέτρα, στα οποία έχουν στην κυριολεξία τοποθετήσει 21 ανεξάρτητα κτίρια που προσφέρουν ένα απολαυστικό ταξίδι σε όλο το χρωματικό φάσμα.
Το ισόγειο περιλαμβάνει ένα κατάστημα, τρία εστιατόρια, συνεδριακές εγκαταστάσεις και μια τεράστια πλατεία. Πάνω από την πλατεία, υπάρχει ένα σύμπλεγμα με γκαλερί που περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους και εντυπωσιακές υπερμεγέθεις δημιουργίες από lego φυσικά.
Στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, μπορεί κανείς να συναντήσει τέσσερις ζώνες παιχνιδιού διατεταγμένες με χρώμα ανάλογα με τις αξίες που περιέχουν : η κόκκινη είναι σύμβολο δημιουργίας, η μπλε γνώσης, η πράσινη είναι η κοινωνική και η κίτρινη, σύμβολο συναισθήματος.

«Ήταν ένα όνειρο εδώ και πολλά χρόνια να δημιουργήσουμε ένα μέρος που θα δώσει στους επισκέπτες μας την απόλυτη εμπειρία LEGO», δηλώνει ο ιδιοκτήτης της LEGO, Kjeld Kirk Kristiansen.
Και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Ραντεβού γιατί όχι, σε μερικούς μήνες εκεί. Μέχρι τότε να θυμόμαστε τα αγαπημένα μας lego και να παίζουμε με τα παιδιά μας μένοντας στο σπίτι.

ΠΗΓΗ: https://www.elculture.gr/blog/article/apoliti-empeiria-lego/