Το Royal House είναι χτισμένο στην καρδιά ενός αστικού δάσους από έλατα και σφένδαμα στο Πόρτλαντ και είναι υπόδειγμα της σύγχρονης, λειτουργικής αρχιτεκτονικής.

Στο τέλος ενός μεγάλου, κυματοειδούς δρόμου που υψώνεται ψηλά πάνω από την πόλη, στο δασικό πάρκο του Πόρτλαντ, βρίσκεται μια κατοικία με τεράστια μπαλκόνια και θέα στο δάσος. Το σπίτι ονομάζεται Royal και είναι δημιούργημα της αρχιτεκτονικής εταιρείας William Kaven Architecture.

Το Royal είναι ένα σπάνιο στολίδι μέσα στο δάσος και απέχει ελάχιστα από το διάσημο Wildwood Trail και το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μία κατασκευή που αποτελείται από δύο ορθογώνιους όγκους επενδυμένους με μαύρο ξύλο και γυαλί, τοποθετημένους σε μια βάση από σκυρόδεμα. Η κατοικία των 400 περίπου τετραγωνικών περιλαμβάνει τέσσερα υπνοδωμάτια, τρία μπάνια, κοινόχρηστους χώρους και ένα μεγάλο γκαράζ. Η είσοδος του σπιτιού ανοίγει στο κύριο σαλόνι όπου κυριαρχούν τα λευκά δρύινα δάπεδα με τα σκούρα ένθετα από ξύλο καρυδιάς. Στο ίδιο επίπεδο βρίκεται και η κουζίνα που είναι επενδεδυμένη με ειδικά σχεδιασμένα, χειροποίητα δρύινα ντουλάπια.

Οι γυάλινες πόρτες από το δάπεδο μέχρι την οροφή και οι συρόμενες πόρτες από τοίχο σε τοίχο εκτείνονται απρόσκοπτα στο δάσος, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκτεταμένες βεράντες και ανεμπόδιστη θέα της φυσικής χλωρίδας που φτάνει μέχρι το βάθος της κοιλάδας. Οι γυάλινες πόρτες από το δάπεδο μέχρι την οροφή και οι συρόμενες πόρτες από τοίχο σε τοίχο εκτείνονται απρόσκοπτα στο δάσος, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκτεταμένες βεράντες και ανεμπόδιστη θέα της φυσικής χλωρίδας που φτάνει μέχρι το βάθος της κοιλάδας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η κουζίνα και οι κοινόχρηστοι χώροι κατακλύζονται από φως, ενώ ο θόλος που σχηματίζουν τα δέντρα κρατά τον καλοκαιρινό ήλιο μακριά από τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού. Και τα τέσσερα υπνοδωμάτια έχουν ανατολικό προσανατολισμό και όλα έχουν μπαλκόνι για να μπορεί κανείς να απολαύσει την ύπαιθρο.

Πηγή: www.lifo.gr