Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό υπόδειγμα από το γραφείο του Δανού αρχιτέκτονα Dorte Mandrup που ολοκλήρωσε το ερευνητικό κέντρο για το κλίμα στο τραχύ παράκτιο τοπίο της Γροιλανδίας.
Στόχος είναι το κέντρο να διερευνήσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε αυτήν την περιοχή. Το γραφείο σχεδίασε μια τριγωνική δομή και μια πλατφόρμα προβολής στον τελευταίο όροφο και φιλοδοξεί το κέντρο να φαίνεται ανοιχτό και ελαφρύ, ώστε οι επισκέπτες να αισθάνονται συνδεδεμένοι με το τοπίο.
«Το Κέντρο Icefjord προσφέρει καταφύγιο στο τοπίο και στοχεύει να γίνει ένα φυσικό σημείο συγκέντρωσης στο οποίο μπορείτε να ζήσετε την άπειρη, μη ανθρώπινη κλίμακα της αρκτικής ερημιάς, τη μετάβαση μεταξύ σκότους και φωτός, τον μεσημεριανό ήλιο και τον βόρειο σέλας να χορεύει στον ουρανό» είπε ο Μάντρουπ.
Το καλοκαίρι, το χρώμα του φωτός είναι πολύ διαφορετικό. Έχετε μπλε φως στη μία πλευρά και πολύ κοκκινωπό φως στην άλλη πλευρά. Ας ελπίσουμε ότι θα το ζήσετε όταν μετακινηθείτε μέσα στο κτίριο.
Το κτίριο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αφήνει ελάχιστο αποτύπωμα, ενώ ο χώρος κάτω από αυτό μπορεί να γίνει ένας βιότοπος για φυτά και άγρια ζώα. Οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην οροφή του κτιρίου για να απολαύσουν τη θέα στα παγόβουνα Kangia Icefjord.
Στη Γροιλανδία το φως της ημέρας υπάρχει μόνο το καλοκαίρι. Τον χειμώνα είναι πολύ σκοτεινά, αλλά υπάρχει αντανάκλαση από το χιόνι και το έδαφος» δήλωσε ο Μάντρουπ, μιλώντας για το έργο. «Το καλοκαίρι, το χρώμα του φωτός είναι πολύ διαφορετικό. Έχετε μπλε φως στη μία πλευρά και πολύ κοκκινωπό φως στην άλλη πλευρά. Ας ελπίσουμε ότι θα το ζήσετε όταν μετακινηθείτε μέσα στο κτίριο».
Ο αρχιτέκτονας Ντόρτε Μάντρουπ αποκάλυψε για πρώτη φορά το σχέδιό του για το Ilulissat Icefjord Center το 2016 και το παρουσίασε στην Μπιενάλε της Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2018.
Πηγή:lifo.gr