Ένα οικόπεδο με θέα, ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα (η κατασκευή της κατοικίας ολοκληρώθηκε μέσα σε 10 εβδομάδες), ένα σπίτι πολλαπλών χρήσεων για να καλύπτει τις ετερόκλητες ανάγκες των ιδιοκτητών. Οι προκλήσεις για τους ειδικούς της ισπανικής εταιρίας προκατασκευασμένων σπιτιών «ΝΟΕΜ» ήταν πολλές, κατάφεραν όμως να ανταπεξέλθουν σε όλες δημιουργώντας μια κατοικία πλήρως εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον.

Πρώτο τους μέλημα ήταν να δημιουργήσουν ένα οικοδόμημα το οποίο στην κυριολεξία θα άγγιζε την κορυφή του βουνού και να εκμεταλλευτούν πλήρως τις πεδινές περιοχές προκειμένου να συνθέσουν μικρές οάσεις αναψυχής όπως π.χ. μια δροσερή πισίνα ή μια σκιερή καταπράσινη βεράντα. Όσο για τη δομή του σπιτιού; Απανωτά φύλλα ξύλου laminate τα οποία διχοτομούνται στο κέντρο συνθέτουν τη βασική δομή του σπιτιού, ενώ μια τεράστια γυάλινη τζαμαρία και μια πέργκολα ύψους 6 μ. η οποία λειτουργεί ως «σκιάστρο» αποτελούν τα δύο ξεχωριστά στοιχεία τα οποία συγκεντρώνουν τα βλέμματα επάνω τους. Η κατοικία «Saüc» έχει έκταση 156 τ.μ. και αποτελείται από δύο ορόφους. Στον πρώτο, συναντάμε μια μεγάλη μοντέρνα κουζίνα και ένα άνετο καθιστικό το οποίο οδηγεί στη βεράντα, ενώ στον δεύτερο όροφο βρίσκουμε τα υπνοδωμάτια και το γραφείο – το οποίο παρεμπιπτόντως έχει υπέροχη θέα όπως άλλωστε κάθε σημείο του σπιτιού.

Τα δύο επίπεδα ενώνονται μεταξύ τους με μία ανοιχτή, ξύλινη σκάλα η οποία «δένει» απόλυτα με την εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού η οποία κινείται σε λιτούς, φιλικούς προς το περιβάλλον, ρυθμούς. Οι ανοιχτοί χώροι και η τζαμαρία δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας και ολοκλήρωσης μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού του σπιτιού. Επιπλέον, η στεγανότητα και η εγκατάσταση ενός μηχανικού συστήματος εξαερισμού διπλής ροής, ελαχιστοποιούν τις απώλειες ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν τη σωστή εναλλαγή του αέρα.

Τέλος, μία απλή σόμπα pellet συνδέεται με το μηχανικό σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζοντας ζέστη τον χειμώνα, ενώ το σύστημα εξαερισμού σε συνδυασμό με την «έξυπνη» ηλιακή σκίαση των γυάλινων τοιχωμάτων, δημιουργεί μια άνετη θερμοκρασία το καλοκαίρι.

ECO FACTS:

Η ενεργειακή κατανάλωση της κατοικίας ανήκει στην κατηγορία Α΄ με κατανάλωση ενέργειας για κλιματισμό μόνο 18,7  Kwh/τ.μ. τον χρόνο. Το γεγονός αυτό οδηγεί με τη σειρά του στο αρνητικό αποτύπωμα CO2 των -170 KgCO2/τ.μ. το οποίο συμβάλει ακόμα περισσότερο στην «φιλική» σχέση της κατοικίας με το περιβάλλον. Η διάθεση των προκατασκευασμένων σπιτιών της εταιρίας μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις χώρες.

 

 

 

Λιτές γραμμές σε γήινες αποχρώσεις. Η βεράντα μοιάζει συνέχεια του σπιτιού αίσθηση η οποία ενισχύεται χάρη στις πελώριες τζαμαρίες.

Το ξύλο κυριαρχεί σε κάθε χώρο του σπιτιού. Οι αποχρώσεις και οι υφές του ποικίλλουν. Τα έπιπλα καταλαμβάνουν χώρους οριοθετημένους αφήνοντας ελεύθερο το μεγαλύτερο μέρος των δωματίων. Επίσης, πρωταρχικό στόχος των ιδιοκτητών της συγκεκριμένης κατοικίας είναι να επιτρέπουν στο σπίτι να «ανασάνει». Έτσι, δεν το φορτώνουν με διακοσμητικά στοιχεία και έπιπλα, αλλά μόνο με όλα όσα πραγματικά χρειάζονται. Τα μεγάλα παράθυρα και οι τζαμαρίες επιτρέπουν αβίαστα στο φως να περάσει και να λούσει κάθε γωνιά του. Αυτόματα, ο χώρος δείχνει πιο φωτεινός και πολύ πιο μεγάλος.

Photos: noem.com