Στην περιοχή Yanqing του Πεκίνου, το αρχιτεκτονικό στούντιο Cardenas Conscious Design σχεδίασε ένα εξαιρετικά μοντέρνο κιόσκι-κήπο, κατασκευασμένο από μπαμπού.

Ο τίτλος του πρότζεκτ είναι «Bamboo Eye» και φαίνεται σαν να «λιώνει» και να προσαρμόζεται με το περιβάλλον που υπάρχει τριγύρω, σχηματίζοντας μια ιδιαίτερη καμπύλη γεμάτη πράσινο στην κορυφή της.

Η INBAR, που αποτελεί τον πελάτη για τον οποίο έχει δημιουργηθεί αυτό το πρότζεκτ, είναι ένας οργανισμός που προωθεί την περιβαλλοντικά βιώσιμη αρχιτεκτονική μέσα από τη χρήση του μπαμπού και του ρατάν (ινδικό καλάμι).  

Έχοντας αυτό το σκεπτικό κατά νου, η ομάδα ξεκίνησε τη διαδικασία του σχεδιασμού λαμβάνοντας αρχικά υπ’όψιν με ποιον τρόπο το έργο θα αντανακλούσε τον χαρακτήρα της INBAR. Έτσι, το τελικό κτίριο είναι μια σύγχρονη διάσταση ενός παραδοσιακού garden pavilion, με την ταυτόχρονη όμως ενσωμάτωσή του στο έντονο πράσινο στοιχείο της περιοχής.

Το κτίριο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να βασίζεται ελάχιστα στο τεχνητό φως και φυσικά να «καταναλώνει» ελάχιστες ποσότητες μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  

Η όλη κατασκευή είναι φτιαγμένη από φυσικό μπαμπού σε στρογγυλές δοκούς, το μήκος των οποίων φτάνει τα 32 μέτρα. Αυτή η χρήση του αποτελεί τέλειο παράδειγμα για το πώς τα υλικά της φύσης μπορούν να αξιοποιηθούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα για τη δημιουργία σύγχρονων αρχιτεκτονικών έργων.

To ταβάνι είναι φτιαγμένο μέσω μιας παραδοσιακής, κινεζικής τεχνικής ύφανσης που ακολουθείται αρκετές φορές για κτίρια αντίστοιχου μεγέθους. Στόχος αυτής της τεχνικής είναι να δώσει μια οικεία και ευχάριστη ατμόσφαιρα στους επισκέπτες. Η αισθητική του ταβανιού είναι ίδια και με την εσωτερική διακόσμηση του χώρου, η οποία ξεχωρίζει επίσης για το μπαμπού και το ρατάν.

Βέβαια, η στρατηγική της βιωσιμότητας που τηρεί η INBAR δε βασίζεται μόνο σε απτά υλικά, όπως το μπαμπού, τα φυτά, το νερό και τα βότσαλα, αλλά και σε άυλα, όπως το φως του ήλιου, ο φυσικός εξαερισμός και ο ακουστικός έλεγχος.

Με άλλα λόγια, το κτίριο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να βασίζεται ελάχιστα στο τεχνητό φως και φυσικά να «καταναλώνει» ελάχιστες ποσότητες μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Φωτο: Pan Ζhenyu Πηγή: www.lifo.gr